Близько 70% українців впевнені у відновленні економіки країни після перемоги
Аналітика
29.03.2024
Майже 70% опитаних громадян України вірять у те, що Україна відновить економічний потенціал після перемоги

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Тарас Жовтенко, презентуючи результати загальнонаціонального соціологічного опитування щодо оцінки українцями зусиль держави з відновлення, передає видання.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

"Є запас міцності, оптимізму в українському суспільстві, який у першу чергу спрямований на кінцевий результат – на те, що Україна не просто відновить те, що втратила під час війни, а вийде на той соціально-економічний рівень розвитку, який був до початку російської агресії. 68,3% громадян вірять, що це можливо", - сказав Жовтенко.

За даними дослідження, не згодні з цим твердженням 15% респондентів. Найбільш скептично налаштовані щодо здатності країни відновити свій соціально-економічний потенціал мешканці південних областей: 31% респондентів із південних регіонів не вірять у це, порівняно з медіанним значенням 13% в решті регіонів.

Процес повоєнного відновлення України, на думку більшості, не буде швидким:

• 16,5% респондентів вважають, що це займе щонайменше від 2 до 5 років;

• 21% опитаних оцінили тривалість процесу відновлення у 5–8 років;

• 18% опитаних відводять етапу відбудови 8–10 років;

• 22% респондентів вважають, що Україні знадобиться понад 10 років для відновлення після війни.

Сповільнювати темп повоєнної відбудови можуть, на думку опитаних, передусім величезний масштаб руйнувань (70%), корупція на національному (58%) та місцевому рівнях (52%).

Найактуальнішими напрямами повоєнного відновлення країни більшість опитаних вважає:

• розмінування територій (76,5%);

• відновлення зруйнованого житла та інфраструктури (73%);

• психологічну допомогу (51%);

• інтеграцію ветеранів у післявоєнне життя (51%);

• створення нових робочих місць та перекваліфікацію працездатного населення (50,5%).

Ключову роль у відновленні України, на думку респондентів, відіграватиме уряд України (53%) та іноземні держави (51,5%).

Безпосередньо долучитися до повоєнної відбудови країни фінансово або через волонтерство мають намір 15% та 19% відповідно. Пасивно долучитися до відновлення держави як працевлаштована економічно активна частина населення готові 51% опитаних. 19,5% респондентів готові здобути нову кваліфікацію чи навички, щоб долучитися до проєктів з відбудови країни. 15% опитаних українців не бачать себе учасниками повоєнного відновлення України.

Молодь та респонденти середнього віку частіше, ніж респонденти, яким за 60, готові долучитися до будь-яких запропонованих в опитуванні активностей з повоєнного відновлення. Водночас 43% респондентів, яким за 60 років, заявили, що не бачать себе учасниками відновлення країни, порівняно з медіанним значенням 6% серед респондентів інших вікових груп.

Як волонтери до повоєнного відновлення найактивніше готові долучатися респонденти з південних (26%), східних (22%) і центральних (19%) областей. Водночас опитане населення західних областей частіше за інших виявляло готовність підтримати відновлення фінансово: 22% порівняно з медіанним значенням 14% серед решти макрорегіонів.

Майже половина респондентів (49%) згодні з твердженням, що державні програми та реформи існують лише на папері і не досягають бажаного ефекту на практиці. Не згодні з цим лише 15% опитаних. Найбільш скептично до реальної корисності реформ і державних програм ставляться мешканці східних областей: 63% порівняно з медіанним значенням 45% серед решти макрорегіонів.

48% респондентів покладають відповідальність за проблеми з відновленням на місцях на наслідки непродуманої політики місцевої влади. З цим не згодні 17% опитаних українців. Найчастіше відповідальність на місцеву владу покладали жителі південних (54%) і центральних (50%) областей, найменше – мешканці західних областей (40%).

Опитані українці мають переважно песимістичні очікування щодо реалізації західної фінансової допомоги: 57% респондентів переконані, що вона буде розкрадена під час відновлення. Не згодні з цим 10% опитаних. Найчастіше респонденти, які очікують того, що західна фінансова допомога на відновлення буде розкрадена, проживають у південних і східних областях: 74% та 69% порівняно з медіанним значенням 49,5% серед населення решти макрорегіонів.

Попри очікування, що процес повоєнної відбудови буде йти пліч-о-пліч із корупцією, здебільшого українці (44%) все ж вірять, що під час відбудови з'являться і можливості позбавитися довоєнних недоліків державної політики. Однак 11% респондентів не погодилися з цим твердженням. Найбільш песимістично налаштовані щодо покращення державної політики в процесі відновлення мешканці південних областей: 21,5% порівняно з медіанним значенням 10% серед мешканців інших областей.

Джерело: Укрінформ

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

АналітикаВійнаСуспільство
Останні новини
Останні новини