5 причин, чому 2021 рік буде складнішим, але кращим, ніж 2020
Covid-19
16.01.2021
Пандемія триває, і хаос весни та літа змінився нестерпною невизначеністю осені та зими. Церковним лідерам довелося перейти від мислення короткострокової кризи до мислення довгострокового пожвавлення зборів. Зараз саме час для того, щоб переглянути свої очікування. Можливості 2021 року більші, ніж криза 2020 року, але для цього потрібно попрацювати.

У чому 2021 рік буде складнішим?

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Імпульс вичерпався. Майже кожна церква стала менше, ніж була до пандемії, і повернення до рівня до COVID відбувається дуже повільно. Деякі люди ніколи не повернуться до церкви. У 2020 році церквам доводилося приймати швидкі рефлекторні рішення. Зараз вам потрібно приймати свідомі проактивні рішення, виходячи зі стратегії вашої церкви. Коли вибухнула пандемія, мав місце пік загальних зусиль. Зараз же знайти волонтерів важче, ніж будь-коли.

Шкідливі звички вкоренилися. За різними оцінками людині необхідно від двох до шести місяців для того, щоб сформувати нову звичку. До цього моменту новий розпорядок дня вкорінився протягом майже року. Для багатьох цей новий графік не включає відвідування церкви.

Невизначеність нікуди не поділася. Яким шляхом піде економіка? Чи буде працювати вакцина, і чи буде її впровадження гладким? Чи зможу я подивитися гру бейсбольного клубу Тампа-Бей Рейс на Тропікана-Філд не в онлайн? Будьте готові до більшої невизначеності. Здатність маневрувати виявиться важливіше, ніж чудовий план.

Церковні лідери втомилися. І всі інші теж. Складні завдання 2020 року перейдуть у 2021 рік. Потреба в оздоровленні для церкви буде посилюватися. У церквах буде менше постійних служителів. Більше пасторів будуть працювати за сумісництвом.

Людей стане менше. Навіть після стабілізації пандемії кількість людей на кожному церковному служінні буде на 20 відсотків менше. Церковні пожертви також зменшаться приблизно на 20 відсотків у порівнянні з часом до пандемії.

У чому 2021 рік буде кращим?

Криза призводить до фокусування. Деякі церковні лідери приймуть виклик. Пандемія допомогла членам церкви усвідомити, що найбільш важливо. Використовуйте цей рік для того, щоб відмовитися від неефективних програм і допоміжних заходів. Якщо коли-небудь і був рік для того, щоб вбити «священну корову», то це саме він! Зосередьтеся на правильних змінах – на тих, які змінюють культуру вашої церкви в позитивну сторону. Цей рік – відмінна можливість для нової культури. Люди у вашій церкві, швидше за все, гнучкі й готові до змін, як ніколи раніше. Ця гнучкість не буде тривати вічно, і це може бути можливістю змінити напрямок вашої церкви під проводом Святого Духа.

Зміни прискорюються. Які б тенденції не існували до пандемії, тепер вони розвиваються швидше. Чи не будете ви воювати з цим прискореним темпом, рухайтеся разом з ним. Церкви занепадають і вмирають швидше, але і рух по відновленню церков зростає. Рух мегацерков слабшає, але менші за розміром церкви стають популярнішими. Деномінації переживають найбільш різкий спад в історії, але з’являються нові, більш гнучкі мережі церков. Традиційні методи ресурсозабезпечення церкви зникають, але з’являються нові цікаві методи. Не чиніть опір стрімким змінам. Знайдіть способи зловити хвилю. Спад в одній області означає позитивний імпульс в інший. Напруга породжує творчість. Найкращі твори мистецтва народжуються там, де є тиск. У складні часи люди стають більш креативними. Якщо ви можете створити щось, що вистоїть під час кризи, воно швидше за все буде процвітати й в майбутньому. Раціонально розпоряджайтесь своїм часом і використовуйте теперішнє почуття невизначеності для створення чогось нового у своїй церкві. Перестаньте чекати й почніть творити!

Знемога має на увазі меншу впевненість в собі. Коронавірус – це не найбільша проблема церкви. Мабуть, одна з найстрашніших хвороб – це впевненість у своїх силах. Що, якщо Бог виснажує вас саме для того, щоб ви більше покладалися на Святий Дух? У більш здорових церквах буде менше прагматизму і більше духовної дисципліни.

Місія замінює переваги. Оскільки майже кожна церква стала менше, ви, ймовірно, тепер краще розумієте, хто є її ядро. Ймовірно, це ядро ​​сильніше, ніж ви собі уявляли! Ті, хто залишається з вами, орієнтовані на місію, а не на власні переваги. Зробіть 2021 рік тим роком, коли ви будете інвестувати в ключових лідерів, які довели свою відданість Божій місії та посвяту вашій церкві. Деякі церковні лідери зайняли вичікувальну позицію в служінні. Це помилка. Лютий 2020 роки не повернеться. Бог закликає вас піднятися в важчих умовах, але з кращими можливостями. Історія вчить нас, що церква домагалася більшого прогресу в складніші часи. Я вірю, що 2021 рік буде складнішим, але краще.

Автор – Сем Райнер

Джерело: Слово про Слово

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

Covid-19
Останні новини
Останні новини