7 мільйонам дітей в Україні загрожує небезпека
Допомога під час війни
19.12.2022
Регулярні атаки на критично важливу енергетичну інфраструктуру в Україні залишили майже кожного неповнолітнього громадянина — а це понад сім мільйонів дітей — без постійного доступу до електроенергії, опалення та води. Це становить украй серйозну небезпеку, оскільки зима стає дедалі суворішою зі значним падінням температури повітря, попередив ЮНІСЕФ.

Без електропостачання діти не тільки потерпають від сильного холоду (температура взимку може опускатися нижче -20 °C), а й не можуть продовжувати онлайн-навчання (для багатьох із них це зараз єдиний спосіб здобути освіту, адже чимало шкіл пошкоджено або зруйновано війною). Крім того, заклади охорони здоров’я не матимуть змоги надавати життєво важливі послуги, а несправність систем водопостачання підвищує й без того надзвичайно високі ризики захворіти на пневмонію, сезонний грип, інфекції, що передаються через воду, та COVID-19.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Внаслідок посилення атак у жовтні було знищено 40% виробництва електроенергії в Україні. В результаті родини стали ще більш незахищеними перед суворими зимовими умовами. Це також негативно вплинуло на джерела заробітку та підвищило ймовірність додаткових великих переміщень населення. Попри поточний ремонт, станом на 28 листопада українська енергосистема змогла забезпечити лише 70% пікового попиту на електроенергію, повідомляє Управління ООН із координації гуманітарних справ (OCHA).

Після відновлення доступу до районів, що постраждали від важких боїв, ЮНІСЕФ розпочав видачу комплектів зимового одягу, водонагрівачів і генераторів у прифронтових та нещодавно звільнених районах Харківської, Херсонської і Донецької областей. Станом на сьогодні було закуплено матеріалів для підготовки до зими на суму понад $20 млн.

Імовірно, холодна зима також погіршить психосоціальні умови для дітей, які вже стикнулися із загрозами психічному здоров’ю. За оцінками, 1,5 мільйона дітей ризикують отримати депресію, тривогу, посттравматичні стресові розлади та інші важкі психічні стани. Доступ дітей до освіти також ускладнили передчасне закінчення попереднього навчального року та пандемія COVID-19. ЮНІСЕФ підготував до зими понад 55 дитячих точок «Спільно» — безпечних, теплих приміщень, де діти, молодь та їхні опікуни мають змогу отримати інтегровані послуги.

«Існують чіткі правила ведення війни. За ними, діти та важлива цивільна інфраструктура, від якої залежить їхнє виживання, мають бути захищені, — підкреслила Кетрін Рассел. — Також важливо, щоб ЮНІСЕФ і наші колеги з гуманітарних організацій мали швидкий і безперешкодний доступ до дітей і родин, які потребують гуманітарної допомоги, незалежно від того, де вони перебувають».

На сьогодні ЮНІСЕФ зміг забезпечити в Україні доступ до первинної медичної допомоги в підтримуваних фондом закладах і через мобільні бригади для майже 4,9 мільйона дітей і жінок. Понад 4,2 мільйона людей отримали доступ до чистої питної води, а понад 1 мільйон — очищену воду, засоби санітарії і гігієни, зокрема в регіонах, куди нещодавно відкрився доступ. Допомогою із підтримки психічного здоров’я від ЮНІСЕФ охоплено понад 2,5 мільйона дітей; майже 900 000 дітей були залучені до шкільної та позашкільної освіти, близько 500 000 дітей отримали користь від навчальних заходів, організованих фондом. Близько 200 000 родин отримали багатоцільову гуманітарну грошову допомогу, фінансовану ЮНІСЕФ.

Минулого тижня Дитячий фонд ООН оголосив свій щорічний заклик надавати гуманітарну допомогу дітям. Фонд потребує $1,1 млрд для задоволення негайних і довгострокових потреб 9,4 мільйона людей, зокрема 4 мільйонів дітей, які досі надзвичайно страждають від війни в Україні. Фінансування дозволить фонду надавати, підтримувати та розширювати життєво важливі послуги з охорони здоров’я, харчування, захисту прав дітей, протидії гендерно зумовленому насильству, забезпечення психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, соціального захисту, співпрацюючи із урядом у межах заходів із відновлення країни. Це також дозволить своєчасно підготуватися до нової хвилі переміщень усередині країни та за її межі.

Джерело: ЮНІСЕФ

Допомога під час війни
Останні новини
Останні новини