Бібліотека для тебе: онлайн-путівник книгозбірнями з’явився в Україні
Суспільство
08.02.2020
Найбільшу в Україні базу бібліотек, понад 16 тисяч закладів, містить у собі онлайн-путівник Бібліотека для тебе – Library for you. Його створила Українська бібліотечна асоціація, щоб користувачі дізналися, де розташовані бібліотеки в усіх населених пунктах та які послуги вони пропонують

Чому це корисно. На сайті можна знайти конкретну бібліотеку у своєму місті й дізнатись необхідну інформацію перед тим, як її відвідати.

Детальніше. Інформацію про заклади взяли з електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек — ЕСМАР. Якщо модератори бібліотек протягом двох років не оновлювали інформацію у цій системі, то дані про заклади можуть бути неактуальними.

Зараз користувач онлайн-путівника може обрати:

- бібліотеку в конкретному населеному пункті;

- тип та вид бібліотеки, наприклад «дитяча», «національна бібліотека» або «технічна»;

- бібліотеку за площею та кількістю місць для організації заходів;

- бібліотеку із доступом WI-FI та комп’ютерами;

- інклюзивну бібліотеку.

Працівники бібліотек можуть поповнити онлайн-путівник інформацію про свій заклад, зокрема:

- додати свою бібліотеку;

- знайти свою бібліотеку та перевірити точність інформації;

- знайти свою бібліотеку та додати інформацію, якої не вистачає, а саме: опис послуг бібліотеки, години роботи, фотографії та іншу контактну інформацію;

- подати новину про оновлену бібліотеку чи інноваційний сервіс.

Наразі оприлюднено базову версію сервісу, наступного місяця засновники обіцяють додати нову функцію — визначення найближчої бібліотеки до місцеперебування користувача.

Збірка коротких оповідань для тих, кого втомлюють романи. Yakaboo  підготував підбірку короткої прози для читачів, які зупинились посередині довгого роману і хочуть відволіктись.

Ось 5 з них:

«Я повернулась. Люблю»  письменниці Ольги Герасим’юк. Видавництво Старого Лева, 2019. У книжці йдеться про подорожі, знайомство з історією, культурою, звичаями та ментальністю багатьох народів світу.

«Емансипанка. Оповідання та повісті»  письменниці Марко Вовчок. Видавництво Комора, 2019. Книжка пропонує читачеві відмовитись нарешті від стереотипних «шкільних» уявлень про Марко Вовчок як про, перш за все, антикріпосницьку письменницю і заново відкрити її для себе — вже як авторку глибоких, витончених текстів, яким не бракує ні психологізму, ані здорової іронії.

«Ієрихонські трубачі. Код Гурніка»  письменників Іллі Гурніка та Оксани Забужко. Видавництво Комора, 2019. Це збірка дотепних, мудрих і іронічних оповідань та фантазій на музичні теми, яка здобула популярність у пору славетної «Празької весни».

«Празька химера»  письменниці Євгенія Кононенко. Видавництво Анетти Антоненко, 2019. Це історії про психологічну химерну реальність, якої не існує.

«Церебро»  письменника Андрія Бондаря. Видавництво Старого Лева, 2018. У збірці змальовано світ людей, з їхніми пригодами, життєвими ситуаціями, історіями і укладами, що відбуваються з усіма щодня, протягом усього життя. Автор звертає нашу увагу на те, що ми зазвичай не помічаємо або не вловлюємо, але що не змогло вислизнути від його пильного й уважного письменницького погляду.

З’явився тизер екранізації роману Ханфф Корелітц «Ти мала знати». На Youtube-каналі компанії НBO виклали тизер мінісеріалу «Відіграти назад» за мотивами роману Ханфф Корелітц «Ти мала знати».

Прем’єру очікують у травні. Серіал матиме шість серій і розповідатиме про життя психотерапевтки Грейс та її чоловіка Джонатана, який загадково зникає, напередодні презентації книжки. Головні ролі у серіалі зіграють Ніколь Кідман та Г’ю Грант.

Режисеркою виступила лауреатка «Оскара» й «Еммі» Сюзанна Бір, яка раніше стала відомою роботами «Нічний адміністратор» та «Помста». Сценарну адаптацію здійснив Девід Келлі – автор «Великої маленької брехні».

Фото: pexels.com

 Джерело: nzl.theukrainians.org

Суспільство
Останні новини
Останні новини