У Німеччині підготували Біблію для «покоління Z»
Християнський світ
22.01.2021
21 січня проєкт BasisBibel («Базова Біблія») досяг своєї фінальної стадії та став доступний читачам

Компактне видання «Базової Біблії» для молодого покоління містить дві тисячі сторінок, в більш зручному для читання форматі — три тисячі сторінок. Отже, це не короткий переказ. Однак речення в новому виданні Біблії короткі: не більш 16 слів, і їх тепер зручно читати на смартфоні та планшеті.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це пише svitogliad.com з посиланням на newsru.com

«Біблія XXI століття» — так називають цей переклад тексту Святого Письма ініціатори проєкту. 40 перекладачів працювали з текстами на івриті та грецькій, щоб «пристосувати» їх для сучасних читачів з «покоління Z» (зумер), які виросли з сучасними технологіями та в епоху інтернету. Для представників «покоління Z» спілкування в чатах, месенджерах — звична справа, а ось інтенсивне читання і робота з текстом — рідкість. Тому автори проєкту й вирішили створити Біблію для сучасного інтернет-користувача, повідомляє Deutsche Welle.

Є і ще одна істотна відмінність від «старих» перекладів. «Базова Біблія» супроводжується безліччю виносок. У них пояснюються як географічні назви (наприклад, Віфлеєм), так і, наприклад, значення дарів мудреців: золота, ладану і смирни. Виносок в тексті дуже багато: мабуть, автори проєкту розуміють, що читачеві багато понять ще ніколи не зустрічалися.

«Найскладнішим моментом у підготовці «Базовою Біблії» було знайти стиль — з короткими реченнями, невеликою кількістю підрядних речень і з такими поняттями, які будуть зрозумілі сучасному читачеві», — говорить генеральний секретар Німецького біблійного товариства Крістоф Рєзель.

Вся команда, яка працювала над проєктом, налічує понад 1100 осіб. Текст Біблії не просто перекладали на сучасну німецьку мову, а й перевіряли його на «засвоюваність» аудиторією, проводячи з цією метою спеціальні опитування.

Читайте також: Big Tech може заборонити християнам мати доступ до акаунтів

Потреба адаптувати текст для сучасного користувача інтернету виникла ще на початку 2000-х. У 2010 році був опублікований Новий Завіт. 200 тис. примірників швидко знайшли свою аудиторію. І ось тепер завершилася робота над Старим Завітом. Команда, яка працювала зараз над новим виданням, ще раз оцінила перший етап роботи: було прийнято рішення спростити текст ще більше. У результаті текст Нового Завіту «Базовою Біблії» було скорочено ще на 15%.

Релігієзнавець з Білефельдського університету Міхаель Шмідель підкреслює, що в процесі модернізації релігійних текстів немає нічого нового: «Це необхідність. Мета будь-якого перекладу Святого Письма у всіх релігіях — достукатися до сучасного читача».

Нове видання адресоване молодій аудиторії та рекомендоване для використання в роботі з молоддю Об’єднанням лютеранських і реформатських земельних церков Німеччини (EKD). Для проєкту це важливий крок. Адже ще зовсім нещодавно провідні протестантські теологи та германісти, готуючись до святкування 500-річного ювілею Реформації, висловлювалися проти чергової модернізації перекладу Біблії, зробленого в 1521-1545 роках Мартіном Лютером і його сподвижниками.

Мартін Лютер використовував грецький текст Texstus Receptus у виданні Еразма Ротердамського, відмовившись від прийнятого католиками латинського перекладу «Вульгати». Переклад Лютера, який заклав основи літературної німецької мови, зіграв ключову роль у русі Реформації в Німеччині.

«Базова Біблія» може служити доповненням і призначена в першу чергу для дітей і молоді, а також для сімейного читання. Як відзначають у Німецькому біблійному товаристві, «Базова Біблія» доступна у друкованому вигляді, а також безкоштовно в інтернеті і як додаток для смартфонів і планшетів. Вартість друкованого видання — від 25 до 148 євро (за лімітований випуск).

Джерело: svitogliad.com

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

Християнський світ
Останні новини
Останні новини