Депресія – шлях крізь непроглядну темряву
04.04.2020
Як, впавши в депресію, здійснити хоча б ще один-єдиний крок, не кажучи вже про довгу мандрівку? Як знайти місце для надії, коли всі життєві сили спрямовані на те, щоб пережити хоча б ще одну годину? Здається, перед обличчям депресії всі запитання «ЯК?» позбавлені надії, якою б не була відповідь. Численні практичні поради та завдання могли б вміститися в сотні томів, тільки навряд чи вони допоможуть вам випробувати всю повноту життя.

Що таке депресія і як її перемогти з Богом?

Як, впавши в депресію, здійснити хоча б ще один-єдиний крок, не кажучи вже про довгу мандрівку? Як знайти місце для надії, коли всі життєві сили спрямовані на те, щоб пережити хоча б ще одну годину? Здається, перед обличчям депресії всі запитання «ЯК?» позбавлені надії, якою б не була відповідь. Численні практичні поради та завдання могли б вміститися в сотні томів, тільки навряд чи вони допоможуть вам випробувати всю повноту життя.

Ми живемо у світі, який потерпає від депресії. Чому люди так бояться цього визначення. Кожен із нас у певний період свого життя переживав депресію.

Депресія — другий за поширеністю фактор, що призводить до непрацездатності або втрати здоров’я, та основна причина 128 000 самогубств, що стаються в Європейському регіоні ВООЗ щорічно.
Депресія поширена у всіх регіонах світу, зокрема, в Україні на депресію страждає 6,3 % населення.
У найгіршому випадку депресія призводить до суїцидів, які є другою (після дорожньо-транспортних пригод) причиною смертності серед людей у віці 15-29 років.
Незважаючи на те, що депресія вдвічі більше розповсюджена серед жінок, ніж серед чоловіків, останні є більш схильними до суїцидів: у 2015 році чоловіків серед самогубць у Регіоні виявилося вчетверо більше в країнах із середнім та низьким рівнем доходів.

У Біблії розповідається про багатьох чоловіків і жінок, у котрих були негативні емоції. Наприклад, Анна була «скорбна духом» (1 Самуїла 1:10). А пророк Ілля одного разу був настільки розчарований, що благав Бога забрати в нього життя (1 Царів 19:4).
Християни першого століття отримали заохочення «втішати пригнічені душі» (1 Фессалонікійців 5:14). Відповідно до одного довідника, вислів «пригнічені душі» може стосуватися тих, «хто впродовж деякого часу відчуває великий стрес через життєві негаразди». Отже, пригнічення відчували навіть вірні Богові чоловіки й жінки, про яких ми читаємо в Біблії.
«Молитва — це найкращі ліки від печалі та зневіри». Здавалося б, як усе просто, але ж так нелегко молитися, коли на душі «коти шкребуть». Терпеливість лікує від зневіри. Тому молитися потрібно, навіть змушуючи себе. А це вже передбачає певні зусилля над собою, причому зусилля ці повинні бути послідовними й регулярними.

«Допоможе позбутися від депресії, тобто відчаю, постійна боротьба з цією пристрастю, яка включає молитву, бо тільки Бог може довершити людські страждання в особливий спосіб».
У Біблії чітко говориться, що хворі потребують лікаря (Луки 5:31). Тож немає нічого поганого в тому, щоб звернутися до лікаря, коли людина потерпає від виснажливого розладу настрою. Біблія також наголошує на важливості молитви. Наприклад, у Псалмі 55:23 написано: «Свого тягаря поклади ти на Господа,— і тебе Він підтримає, Він ніколи не дасть захитатися праведному». Молитва — це не якийсь психотерапевтичний прийом, а реальне спілкування з Богом, Який «зламаносердим близький» (Псалом 34:19).
Боротьбу з депресією не варто відкладати на потім через те, що вона дуже небезпечна. Відчай може прогресувати аж до суїциду. Алкоголік, який нічого не робить зі своєю звичкою напиватися, на очах деградує.

Що ж робити, коли вам здається, що у вас депресія:
– Поділіться вашими почуттями з людиною, якій ви довіряєте. Більшість людей відчувають себе краще після розмови з кимось, хто турбується про них.
– Продовжуйте займатися тими речами, які приносили вам задоволення до хвороби.
– Уникайте самоізоляції. Залишайтеся в контакті із сім’єю та друзями.
– Регулярно займайтеся фізичними вправами, навіть якщо це коротка піша прогулянка.
– Дотримуйтеся здорового режиму харчування та сну.
– Прийміть той факт, що у вас, можливо, депресія та відповідним чином скоректуйте свої очікування. У такому стані у вас може не бути сил, щоб робити всі речі в тому ж обсязі, що й раніше.
– Уникайте або виключіть вживання алкоголю та утримайтеся від використання заборонених психотропних або наркотичних засобів, оскільки вони можуть лише погіршити депресію.
– Якщо у вас з’явилися думки про самогубство, негайно зверніться до будь-кого за допомогою.

Крізь непроглядну темряву… Такою є депресія, яка по суті — темрява душі. Людина втрачає здатність бачити, її душа піддається невимовним мукам. Це битва душі з найсильнішими страхами свідомості, з якими залишаєшся один на один. Депресія — це втрата надії. Непотрібно заганяти цей біль у себе, бо чим більше робиш так, тим сильнішою стає байдужість: до людей, до Бога, до цілого світу, допоки не наступає момент повної ізоляції.
Насамперед слід шукати Бога, Який є сильніший, ніж твоя депресія, і дає надію, бо Він Сам — Надія. Ісус Христос є Світлом, і тільки Він має силу вивести тебе з темряви. Але потрібно підкоритися Божій волі, навіть у найбільших втратах у нашому житті.

Якщо Бог допустив депресію, потрібно довіритися Йому. Істинне поклоніння можливе тільки тоді, коли ми довіряємо Йому. Бо Він не завдасть нам шкоди. Але!!! Це не означає, що ми не зазнаємо болю. Це означає лише те, що ніщо не завдасть нам шкоди. І ми зможемо вийти з темряви тільки тоді, коли ми довіримося Богу.
Хрест Христа свідчить нам про те, що Бог любить нас. Нам не потрібно боятися емоцій і тікати від них, показувати всім свою ідеальну поведінку. Ні! Богу цього не потрібно! Богу потрібне наше смирення. Тому, якщо ти хочеш плакати — плач, радієш — радій, але довіряй Богу! Вір, що, незалежно від обставин, болю, відчаю та темряви, Він поряд.
Нехай наші втрати будуть ще одним приводом поклонитися та прославити Тебе, Батьку. Бог — єдині ліки від депресії, єдиний шляхом до зцілення.

«Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі.» Филипян 4:13

У всіх стражданнях є перемога.
У всіх ранах — зцілення.
У всіх болях — угамування.
У всіх бурях — заспокоєння.
У темряві — просвітлення.
У всіх втратах — здобуття.
У всіх тріщинках — відновлення.
А єдина прийнятна відповідь — Ісус Христос!

Джерело: germon.org