Щоб нагадати про Бога: у медзаклади для людей з деменцією розсилають диски з госпел-піснями
Добрі справи
13.01.2021
Госпел-співак Джеральд Вулф відвідав свого батька, який у зв’язку з деменцією через хворобу Паркінсона перебував лікувальному закладі. Те, що трапилось під час виконання пісні «In the Sweet By and By», вразило співака. Акорди гітари викликали у присутніх там пацієнтів неймовірні спогади

«Протягом кількох хвилин більшість людей в кімнаті почали співати, і всі вони знали пісню», — сказав Вулф.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це пише ІА Світогляд з посиланням на Baptistpress.

Цей момент надихнув Вулфа очолити Gospel Music Hymn Sing Foundation (Фонд співу гімнів госпел-музики) у тривалому просвітницькому проєкті, в рамках якого було розіслано в загальному майже 47000 DVD-дисків з госпел-музикою у більш ніж 15600 будинків для престарілих.

У рамках заходу «Співайте знову» кожен заклад отримав по три DVD-диска з участю відомих госпел-виконавців — лідерів прославлення у громадах чисельністю до 2000 чоловік, таких як Перша баптистська церква Атланти. Кожен DVD закінчується звісткою Євангелія і запрошенням прийняти Христа.

«Вони відчувають себе, як у церкві», — сказав Вулф про стареньких, які дивляться DVD.

Директор служіння Veranda Ministries в Галлатіні (Теннессі) Мері Енн Оглсбі сказала, що пацієнти часто розмовляють з DVD, як ніби співаки знаходяться в кімнаті.

«Одна з пацієнток, слухаючи спів Кім Хоппер на одному з DVD, сказала: “Дорогенька, Бог, безсумнівно, благословив тебе прекрасним голосом”, — згадує Оглсбі. — Я відправила Кім повідомлення, сказавши їй: “Одна жінка розмовляла з вами, тому що ви були на великому екрані“».

За словами Вулфа, члена правління Gospel Music Hymn Sing Foundation, засновника південного госпел-квартету Greater Vision і члена Першої баптистської церкви в Моррістауні, ці DVD були особливо корисні, оскільки установи продовжували працювати під час пандемії COVID-19.

«Коли ми почали проєкт «Співайте знову», ми й гадки не мали про наближення COVID і про те, що мешканцям медичних установ не дозволять приймати відвідувачів протягом довгого часу, але Бог знав, — сказав Вулф. — Ми отримали стоси листівок і записок від керівників закладів, які розповіли нам, наскільки DVD-диски надихали їхніх пацієнтів, особливо у 2020 році. Вони стали свого роду рятівним колом, що пов’язує мешканців цих закладів зі звичними церковними практиками і піснями, які вони співали все своє життя».

Оглсбі сказала, що музика — це особливо ефективний спосіб служити і спілкуватися з пацієнтами, які страждають на такі захворювання, як деменція і хвороба Альцгеймера.

«Це відомий факт, що вони співають, коли не можуть говорити, — сказала Оглсбі. — Музика зберігається в іншому відділі мозку, ніж наша мова і слова, тому що музика — це не розмова і спів, це мелодія, це ритм. Це одне з останніх речей, яка піде від кожного з нас».

Читайте також: У Києві пройшов різдвяний концерт "Любов з небес"

Veranda Ministries була першою установою, яка використовувала DVD з гімнами.

«Ми просто завжди помічали, що велика частина цього старшого покоління виросла на церковних гімнах. І вони дійсно більше не мають можливості бути в церкві, — сказала Оглсбі. — Для людей з деменцією це був, так би мовити, єдиний зв’язок, який вони мали з церковним світом, завдяки цим відео».

Gospel Music Hymn Sing Foundation поширила DVD-диски за допомогою волонтерів, фінансових пожертв і грантів.

Після поширення DVD в 15640 будинках престарілих, проєкт «Співайте знову» вступає в другу фазу поширення — диски роздадуть ще у 20000 установах тимчасового догляду і хоспісах.

За словами Вулфа, коли другий етап буде завершено, організація має намір випустити нові DVD-диски для поширення в будинках для людей похилого віку, як і на першому етапі програми.

Цей проєкт дуже особливий для Вулфа. Він запустив його в 2018 році після того, як його батько помер від хвороби Паркінсона 6 січня 2018 року у віці 83 років. Старший Вулф співав пісню «Amazing Grace» (О, благодать) з членами сім’ї всього за шість тижнів до смерті, хоча ледь вимовляв слова.

«Ми співали Amazing Grace, і він співав з нами, — сказав Вулф. — Це дійсно вплинуло на мене. Я поговорив з іншими людьми з організації, і ми домовилися, що будемо розсилати DVD по будинках престарілих. Нам допомагали люди звідусіль».

Джерело: svitogliad.com

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

Добрі справи