Чи зможе світ повернутися в допандемічні часи?
Аналітика
26.11.2021
Від початку пандемії минув понад рік, і аналітики намагаються спрогнозувати, чи повернеться наше життя до звичного ритму

З появою у нашому світі нової загрози – коронавірусу, ніхто і не міг подумати, як сильно зміниться наше життя. Через карантинні обмеження майже півсвіту сиділо в ізоляції. Але люди не втрачали часу дарма і почали адаптуватися, а саме – навчатися та працювати онлайн.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це пише slovoproslovo.info з посиланням на The Economist.

Наразі вчені та лікарі наполегливо працюють над вдосконаленням вакцини, але все одно важко сказати, коли відродиться допандемічний спосіб життя.

Щоб з’ясувати, що саме змінилося, The Economist розробив так званий «індекс нормальності».

Цей показник вимірює, як змінилося використання різних видів транспорту, а саме: авіарейси, автомобілі та громадський транспорт. Також індекс вимірює зміни у дозвіллі, оцінюючи касові збори в кінотеатрах, публічних місцях та час, проведений поза домом. Серед іншого, індекс оцінює комерційну діяльність магазинів та офісів та інших закладів.

Для кожного з цих показників аналітики порівнювали соціальну активність з допандемічними рівнями, оцінюючи зміни в кожній категорії, а потім аналізували загальні результати.

Глобальний індекс − це середнє населення 50 країн, на які разом припадає 75% населення світу і 90% світового ВВП. Число 100 представляє поведінку людини до пандемії. Не дивно, що індекс різко впав на початку 2020 року з 80 до 35 станом на середину квітня 2020 року. У 2021 році індекс зростав повільно, але стабільно, з 60 у січні до 79 у середині жовтня. Це свідчить про те, що близько двох третин світу відновилися до рівня активності до пандемії.

Читайте також: З 2022 року Євросоюз заборонить в'їзд невакцинованим туристам

Лідером «індексу нормальності» є Данія. Наприклад, Америка має нижчий показник, як і багато європейських країн.

Моніторинг «індексу нормальності» за останні 18 місяців дозволяє зробити деякі висновки про майбутнє людства.

Країни, які вакцинують більшість дорослого населення, мають більше шансів повернутися до нормального життя. Якщо в країнах, де аналітики розробили індекс, рівень смертності від COVID-19 зменшиться вдвічі у порівнянні з середнім показником вересня 2021 року, а рівень вакцинації продовжить зростати, уряд послабить карантинні обмеження. У цьому випадку можна очікувати зростання «нормального індексу» приблизно до 90 пунктів.

Для деяких аспектів соціальної діяльності зменшення кількості випадків захворювання та підвищення рівня вакцинації є необхідними, але недостатніми умовами для відновлення допандемічної поведінки. Це можна пояснити кількома факторами.

Проаналізовані аспекти людського життя − польоти, кінотеатри та спортивні змагання – усі підпадають під карантинну заборону. Однак на соціальну діяльність більше впливають індивідуальні чи організаційні рішення. Оскільки найсуворіші карантинні обмеження були пом’якшені, урядові звернення тепер менше піддаються впливу. Наприклад, у глобальному масштабі кількість роздрібних продавців зараз вища, ніж до пандемії, і час, витрачений на роботу, повернувся до допандемічного рівня, тому що люди, швидше за все, знову будуть проводити час назовні.

Однак віддалена робота поступово стає нормою. Навіть якщо кількість випадків зараження коронавірусом зменшиться, а кількість вакцинацій зросте, аналітична модель припускає, що заповнюваність офісів не зросте, а відвідуваність кінотеатрів досягне лише близько 80% від допандемічного рівня. Видання The Economist дійшло висновку, що деякі зміни в житті людей, викликані пандемією, залишаться надовго або навіть навічно.

Джерело: slovoproslovo.info

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

 

 

АналітикаCovid-19Європа та світ
Останні новини
Останні новини