Економія на комуналці: як значно зменшити рахунки за воду та електроенергію
Суспільство
22.09.2022
Комуналка з'їдає значну частину щомісячного бюджету українців. Під час війни особливо актуальним є питання економії на послугах

Експерти назвали способи, як зменшити обсяг споживання води, не обмежуючи себе в комфорті. Окрім того, в Україні буде складний опалювальний сезон, в якому очікується більша витрата електроенергії. Стало відомо, як вдвічі зменшити рахунки за неї.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" уТелеграмта Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Вода

Багато українців змушені берегти кожну копійку, оскільки залишилися у скрутному становищі через ситуацію в країні. Є прості способи заощадити на комуналці та платити менше за воду. Перший та головний момент – у квартирі має бути встановлений лічильник, щоб ви могли контролювати споживання.

Фахівці в галузі ЖКГ порекомендували:

  • полагодити крани - змішувач, що тече, призведе до стрімкого зростання сум у платіжках за комунальні послуги;
  • використовувати електрочайник порційно – не наливати туди більше води, ніж потрібно для приготування чаю чи кави;
  • не розморожувати м'ясо у воді - воно розтане і в ємності на кухонному столі або на полиці в холодильнику;
  • не мити продукти та посуд під проточною водою. Оптимально набрати потрібний об'єм, додати миючий засіб, вимити все, а потім тільки ополоснути чистою водою;
  • придбати посудомийку - в ній набагато менша витрата води, ніж під час ручного миття.

Заощадити воду можна і у ванній кімнаті. Для цього необхідно:

  • вимикати воду під час чищення зубів, щоб її надлишки не йшли в нікуди;
  • поливати кімнатні рослини вечорами, а не вранці - волога випаровуватиметься і треба буде менше води;
  • покласти в бачок унітазу пластикові пляшки, заповнені водою, щоб зменшити її витрату;
  • приймати душ, а не ванну - вдасться заощадити близько 150 л води.

Також бажано замінити всі змішувачі та крани сучасними, які мають функцію економії води. Зверніть увагу на зливний бачок із двома кнопками. За допомогою цього найпростішого пристрою можна зливати 3 або 5 літрів води за раз.

Електроенергія

У період війни та протягом півроку після її завершення в країні діятиме мораторій на підвищення комуналки. Українці оплачуватимуть рахунки, зокрема за електроенергію, за колишніми тарифами. Найменше платитимуть користувачі, які витрачають до 250 кВт/год на місяць. Кожна кіловат-година обійдеться їм у 1,44 грн. Коли цей норматив буде перевищено, вартість кіловат-години збільшиться до 1,68 грн.

Якщо варіант обмеження використання електроприладів не ваш, є сенс встановити багатозонний лічильник. Він коштуватиме кілька тисяч гривень, але окупиться у зимовий період. Причому слід враховувати те, що наступного року вартість електроенергії може підвищитися.

Тарифи з двозонним лічильником будуть такими: повний тариф з 7.00 до 23.00 та половина тарифу з 23.00 до 7.00. Таким чином можна добре заощадити.

Відомо, що в майбутньому опалювальному сезоні у квартирах буде прохолодніше на кілька градусів. Логічно, що українці масово використовуватимуть електроприлади. При цьому не факт, що електропроводка у будинках, особливо старих, витримає додаткове навантаження.

Глава Асоціації енергоаудиторів України Вадим Литвин проаналізував проблему.

"Якщо використовувати велику кількість обігрівачів і якщо поганий автомат або "жучок" замість автомата, перегорить проводка. Тому важливо знайти електрика та попросити його обстежити проводку всередині всього багатоквартирного будинку", - порадив експерт.

Бажано, щоб електрообігрівачі використовувалися в період непікових навантажень – коли сусіди на роботі чи сплять. Фахівці радять обігрівати тільки кімнату, де перебуваєте, і то протягом кількох годин, а не весь день.

Ще одна можливість заощадити електрику – енергоефективна побутова техніка класів А та А+. Вона обійдеться дорожче, але дозволить використати менше енергії.

Співробітники Державного агентства з питань енергоефективності порадили використати енергоефективні лампи (оптимально – світлодіодні LED), індукційні плити, МХ-печі, НВЧ-печі. Також важливо не забувати вимикати світло в кімнатах, де нікого немає, і відключати пристрої, якими не користуєтесь.

За матеріалами biz.today.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Більше рубрик та новин тут 

Суспільство Все для сімей
Останні новини
Останні новини