Громадська рада МОЗ по співпраці з Радою Церков відновлює роботу
Законодавство
10.04.2021
Фахівці від релігійних і громадських організацій об’єднають зусилля з МОЗ для впровадження в Україні медичного капеланства.

Це завдання визначили першочерговим члени Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, яка відновила свою роботу на підставі наказу МОЗ України від 16.03.2021 року № 475, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

До складу Громадської ради увійшло 20 осіб – фахівців, делегованих різними християнськими конфесіями (православними, католицькими, протестантськими церквами), юдейськими і мусульманськими спільнотами, а також представники громадських і благодійних організацій, що здійснюють діяльність у сфері охорони здоров’я.

У професійному плані новий склад Громадської ради виявився мультидисциплінарним, оскільки об’єднав священників-капеланів, практикуючих лікарів, фахівців з громадського здоров’я і соціальної роботи, біоетики, освітян, науковців, юристів із медичного та релігійного права.

Під час установчого засідання, яке відбулося 6 квітня в онлайн-форматі, Громадська рада повторно переобрала на наступний трирічний термін: головою – професора Сергія Убогова (НМАПО імені П. Л. Шупика), заступниками голови – о. Андрія Нагірняка (УГКЦ) та о. Сергія Дмитрієва (ПЦУ), виконавчим секретарем – Лесю Брацюнь (ВБФ «Соборність»). Одним із головних аргументів переобрання стала необхідність завершення розпочатого, зокрема, в частині впровадження капеланства в галузі охорони здоров’я.

Всебічну підтримку діяльності спеціалізованої Громадської ради висловила Заступниця Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак, яка окреслила основні пріоритетні напрямки, де партнерство між релігійною спільнотою та МОЗ особливо необхідне, включаючи проблематику боротьби з пандемією COVID-19.

Учасники засідання ухвалили за основу нову редакцію Положення про Громадську раду, схвалили Концепцію і План дій щодо впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я України, а також делегували окремих фахівців до складу Робочої групи при МОЗ з питань впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я, утвореної в 2019 році.

Окрема дискусія відбулася щодо концепції клінічної підготовки капеланів для потреб охорони здоров’я. Члени Громадської ради визначили два можливих шляхи навчання капеланів – на етапі здобуття вищої богословської освіти та на післядипломному етапі.

Присутні також затвердили план роботи Громадської ради на 2021–2022 роки та визначили дату наступного засідання – 15 червня 2021 року. У період між засіданнями члени Громадської ради працюватимуть у форматі робочих груп.

Нагадаємо, що Громадська рада з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій була утворена при Міністерстві охорони здоров’я України у 2009 році на підставі Угоди про співробітництво між ВРЦіРО та МОЗ України від 16 грудня 2008 року.

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Законодавство