«Світська наука немає ніяких сумнівів, що Ісус справді існував», – вчений з Австралії
Освіта і наука
06.03.2021
У світської науки «немає ніяких сумнівів» в тому, що Ісус з Назарету був реальною історичною особою. Про це заявив австралійський вчений і англіканський священик.

Директор Центру громадського християнства в Австралії й історик Джон Діксон, який спеціалізується на ранньому християнстві, став одним з експертів, які взяли участь в новому випуску подкасту Далласької теологічної семінарії.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Вчений зазначив, що «світська історична наука не сумнівається в тому, чи жив Ісус з Назарету», і навів численні публікації на підтвердження цього, повідомляє Світогляд з посиланням на The Christian Post.

«Візьміть Оксфордський класичний словник на 1600 сторінок, – сказав Діксон. – Відкрийте розділ про християнство, там ви прочитаєте кілька абзаців, які описують те, що ми знаємо про історичного Ісуса. Не доводиться сумніватися в тому, що ця особа дійсно жила. Те ж саме з Кембриджським словником, в 10 томі є розділ про народження християнства і там кілька сторінок про історичного Ісуса».

Діксон розповів ведучому подкасту Мікеле Дель Росаріо про публічний виклик, який він кинув у Твіттері в 2014 році. Якби хтось зміг назвати одного професора класичної, давньої історії або Нового Завіту зі світського університету, який вважає, що Ісус ніколи не жив, він з’їсть сторінку зі своєї Біблії.

«Після того, як я опублікував твіт, мій акаунт вибухнув. Люди кидали мені імена професорів, – згадував Діксон, додавши, що жоден з названих професорів насправді не спеціалізувався в трьох областях, які він згадав. – Я говорив про людей, які насправді отримали те, що ми називаємо в британській і австралійської традиції «посадою штатного професора». Насправді таких фахівців тисячі, але поки не знайшли, хто вважав би Ісуса вигадкою».

Епізод подкасту був названий на честь книги Джона Діксона 2019 року «Історія Ісуса?», в якій автор довів історичне існування Ісуса з Назарету і чому це важливо сьогодні. Відповідно до опису, в книзі Джон Діксон розкрив інструменти, які використовують історики для доказу існування таких особистостей як імператор Тіберій, Понтій Пілат, первосвященик Каяфа і, звичайно ж, Ісус з Назарету.

Як зазначив Діксон, деякі вчені стверджують, що докази того, що Ісус з Назарету був реальною історичною особою, занадто мізерні, особливо якщо не включати Євангельські оповіді Біблії.

«У недавній книзі французький філософ Мішель Онфре говорить про Ісуса як про гіпотезу, а про його існування як про ідею, а не як про історичний факт, – написав Саймон Гатеркоул з Кембриджського університету в статті для the Guardian в 2017 році. – Деякі автори навіть стверджували, що і Ісус, і Назарет – християнські вигадки».

Як і Діксон, Гатеркоул визнав історичність Ісуса, додавши, що «численні історичні згадки залишають мало місця для сумнівів в тому, що Ісус жив і помер».

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Освіта і наука