"Ми, як народ, що захищає, переможемо зло добром", – єпископи УГКЦ до українців
Все для церков
22.07.2022
Любов народжує героїв, а ненависть – злочинців. Жорстокість війни дегуманізує, тому ми, як народ, що захищається, і Церква, що гуртує народ у Христову родину, мусимо докладати всіх зусиль, щоб зберегти свою гідність і людяність, у жодному разі не опустившись до нелюдяності та звірств агресора

Про це йдеться в цьогорічному посланні Синоду єпископів УГКЦ «Перемагай зло добром!», яким єпископи Української Греко-Католицької Церкви звертаються до духовенства, монашества, мирян і всіх людей доброї волі.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

«Бережімо серця наших воїнів від зла, – закликають архиєреї, – щоб вони залишалися воїнами світла і добра! Бережімо свої серця! Перетворюймо свій гнів і кривду на мужність, незламність, правдиву мудрість і перемогу Божої правди». Про це пише  пише risu.ua.

У посланні єпископи зазначають, що широкомасштабна жорстока війна, яка триває на українській землі вже п’ятий місяць, прийшла непроханою і віроломною ще 2014 року. Тепер же – «ворог скинув усі свої дотеперішні маски та відкрито нищить Україну».

«Цю війну ми рішуче засуджуємо! Бо "огидна Господеві дорога злого". Цю агресію проти України світ має моральний обов’язок відвернути!» – стверджують архиєреї.

Наміри агресора, підкреслюють вони, явно геноцидні: тактика ведення війни з перших днів показує, що росія воює не з армією, а з народом, намагаючись задовольнити свої імперські апетити. «Щоденно весь світ у заціпенінні споглядає варварство, моральний занепад і ницість нападників. Україна ж захищається, бо її народ раз і назавжди відмовився стати рабом, прагне просто вільно жити Богом даним життям та Богом даною гідністю. Цього ніхто не сміє в нього відібрати – так говорить Господь», – йдеться у посланні.

В документі єпископи УГКЦ називають росію злодієм, який має піти з України і закликають Російську Православну Церкву припинити ідеологічно пропагувати єресь «руского міра»: «У час, коли різні християнські Церкви з покаянням переосмислюють свою історичну роль у політиці колоніалізму і практиці рабства, РПЦ провадить своїх вірних у моральну пітьму насилля, загарбництва і воєнних злочинів. Сіль звітріла, а світло перестало світити».

Синодальні отці детально описують у посланні наслідки війни Росії проти України, вказуючи зокрема на гуманітарну і екологічну катастрофу, економічну і демографічну кризу в Україні.

Відтак додають, що трагедія війни безпосередньо боляче зранила і Українську Греко-Католицьку Церкву. Синод висловлює солідарність і підтримку єпископам, священникам, богопосвяченим особам і мирянам, які перебувають на лінії боїв та на окупованих територіях або змушені були покинути свої помешкання і парафії. «Віримо, що ви повернетеся до рідних місць, і наші парафії відродяться і розвиватимуться», – зазначають владики УГКЦ, висловлюючи слова братерства і солідарності також римо-католикам, православним, протестантам, євреям і мусульманам України, які «перебувають під смертельною загрозою не менше від нас».

У посланні єрархи не оминули увагою і мужності та єдності українського народу в обстоюванні своєї незалежності. Героїчний військовий спротив, переконані вони, самовідданість і жертовність добровольців та волонтерів, єдність і одностайність релігійних громад, що перетворилися на важливі осередки взаємодопомоги та любові до ближнього, доводять, що такий народ поневолити неможливо.

«Ми схиляємо голови перед усіма, хто приніс і приносить себе в жертву, щоб захищати невинних, боронити правду, обстоювати Богом дану священну людську гідність», – пишуть владики, зауважуючи водночас, що велика болісна жертва, оскільки вона правдива і пасхальна, дає рясні, життєдайні плоди: «В епоху диктатури релятивізму українці чітко називають речі своїми іменами: є істина, добро, принципи і цінності, за якими слід жити і за які можна навіть померти, а є брехня і лукаве зло. Україна об’єднала Європу, зцілюючи її тріщини, і надихнула людей доброї волі в усьому світі».

Архиєреї висловлюють слова вдячності отцям-капеланам, які, ризикуючи життям, перебувають поруч із захисниками України. Дякують багатьом людям по всьому світу, які виявили перед українцями свою гостинність і щедрість, а також монастирям, чернечим чинам і згромадженням в Україні і за кордоном, що прийняли тисячі вимушено переселених осіб і діляться з ними всім, чим мають.

У посланні єпископи наголошують, що силу боротися і протистояти у десять разів сильнішому ворогові українцям дає сам Бог – Господь сил. «Чому? Бо ми любимо! У моці українців виявляється сила любові, – стверджують вони. – Наші воїни керуються принципом не ненависті до чужого, а любові до свого – дітей, коханих, батьків, друзів, землі, рідних вулиць, світанків, туманів… Любов виявляється в невтомній праці волонтерів, у щедрих пожертвах мільйонів, у щирій тихій молитві. І в цій любові ми вже перемогли».

«Цю моральну висоту, – наголошують архиєреї УГКЦ, – слід зберегти. Остаточно переможемо лише тоді, коли продовжуватимемо любити».

Джерело: risu.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Все для церковХристиянський світ
Останні новини
Останні новини