Закріпити статус військових капеланів як військовослужбовців: зареєстровано проєкт закону «Про Службу військового капеланства»
Законодавство
23.01.2021
22 січня 2021 року у Парламенті зареєстрували законопроєкт «Про Службу військового капеланства». За словами народного депутата Романа Костенко, пропонується створити відповідну службу та закріпити статус військових капеланів як військовослужбовців, а також визначити чіткі вимоги до осіб, які можуть бути військовими капеланами.

22 січня 2021 року у Парламенті зареєстрували законопроєкт «Про Службу військового капеланства».

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

За словами народного депутата Романа Костенко, пропонується створити відповідну службу та закріпити статус військових капеланів як військовослужбовців, а також визначити чіткі вимоги до осіб, які можуть бути військовими капеланами, повідомляє Слово про Слово.

За словами Романа, військові капелани – це не просто священники при армії. Це професіонали, які забезпечують релігійну, етичну, моральну, духовну підтримку. Це сприяє формуванню особистої стійкості та належного духовного стану особового складу. Він нагадав, що з початком російської агресії проти України військові капелани відразу вирушили на передову і продовжують підтримувати наших бійців досі. Вони стали невіддільною частиною особового складу у Збройних Силах України, Національній гвардії, Державній прикордонній службі та інших військових формуваннях. 

Однак він зауважив, що капелани досі не мають належного соціального захисту, оскільки перебувають там як цивільні або волонтери. 

«Не визначені їхній статус, підстави для перебування на фронті та для їхнього матеріального забезпечення, – підкреслив нардеп. – Не визначено, як вирішувати побутові й правові питання і що має робити держава, якщо капелан отримує поранення чи гине. Так само не мають захисту і їхні родини». «Щоб виправити це, ми пропонуємо створити відповідну службу та закріпити статус військових капеланів як військовослужбовців, а також визначити чіткі вимоги до осіб, які можуть бути військовими капеланами», – пише Роман. 

Тому мета законопроєкту «Про Службу військового капеланства» – належна організація задоволення духовно-релігійних потреб особового складу ЗСУ, НГУ, ДПСУ та інших військових формувань. 

За словами Романа, це була спільна плідна праця представників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, церков та релігійних організацій, а також депутатів різних фракцій. За законопроєктом, капелани будуть консультувати військове командування щодо релігійної ситуації в підрозділі, у пункті постійної дислокації та в районі виконання завдань за призначенням, а також виконуватимуть інші важливі завдання. 

«Важливим є і те, що законопроєкт розроблявся з урахуванням поліконфесійності нашої держави та передбачає для забезпечення міжконфесійної злагоди та порозуміння у роботі капеланів створення дорадчих органів – Міжконфесійних рад з питань військового капеланства, – доповнив нардеп. – Сподіваюсь, що колеги з усіх фракцій підтримають цей важливий для наших військових законопроєкт!».

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Законодавство
Останні новини
Останні новини