У Львові розповіли про першу «стоматологічну» церкву для військових на Донбасі
11.03.2020
10 березня у Львові розповіли про відкриття єдиного в Україні міжконфесійного осередку для військових —храму святої Анни. Церкву збудували за 18 км від лінії фронту, у селищі Карлівка Донецької області

Запустили храм 15 грудня 2019 року. Відтоді там уклали декілька шлюбів, провели хрестини, було відправлено низку літургій. На будівництво знадобилося 2,2 мільйона гривень левову частку вклали волонтери, повідомляє dyvys.info.

У церкві будуть відправляти богослужіння, але вона не має чіткого конфесійного скерування: не належить ані до УГКЦ, ані до ПЦУ. Однак кожен капелан чи священник зможе попросити про службу, і йому буде дозволено.

До Карлівки вже п’ятий рік поспіль приїжджають волонтери-лікарі, аби надати їм кваліфіковану стоматологічну допомогу. У селищі працює «Стоматологічний центр на колесах для військових» – чотири лікарські кабінети, розміщені на базі військових авто. Стоматологічний центр має комп’ютерний томограф, два мікроскопи, протезувальну лабораторію, 3D-сканер та інше потрібне для роботи обладнання.

З часом охочих полікувати зуби стало так багато, що виникла проблема, де їх розмістити в очікуванні прийому лікаря. Саме так і виникла ідея збудувати невеличку міжконфесійну церкву, яка б водночас стала місцем очікування перед прийомом лікаря, розповідає керівник Національної спілки стоматологів України та за сумісництвом автор ідеї Мирон Угрин.

Стоматологічні кабінети є мобільні, аби було зручно змінити дислокацію у випадку потреби. Але так склалося, що вже тривалий час стоматологія працює на базі і не змінює свого місцеперебування. Тому, пояснює Угрин, церкву вирішили розташувати щонайближче до лікарів.

Храм святої Анни діятиме також і як бібліотека. Сюди приїжджатимуть відомі особистості і будуть проводити зустрічі з військовими, місцевими. «Вже спілкувалися з Оксаною Забужко, з видавництвом «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», з Адою Роговцевою, Віктором Морозовим. Всі вони підтримали цю ідею», розповідає Мирон Угрин.

Хоч церкву і будували для потреб війскових, відкрита вона цілодобово для всіх охочих.

Джерело: dyvys.info

Останні новини
Останні новини