Перемога віруючих. Верховний суд США скасував заборону на фінансування християнських шкіл державою
03.07.2020
Верховний суд США 30 червня постановив, що штат Монтана, а також багато інших штатів порушують першу поправку Конституції США, коли забороняють державне фінансування релігійних закладів, таких як школи

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Це велика перемога для батьків, особливо для тих, чиї діти відвідують релігійні навчальні заклади. Суд постановив (п’ятеро «за», а чотири «проти»), що якщо держава надає пільгу для приватних світських шкіл, то вона не має право відмовити у пільгах чи фінансуванні релігійні учбові заклади.

У цій справі Кендра Еспіноза та інші матері подали до суду позив на штат Монтана заявляючи, що держава дискримінує релігійні школи їх дітей. Зрештою, консервативна більшість Суду також погодилась з нею.

Головний суддя Джон Робертс писав: «Держава не повинна субсидувати приватну освіту. Але коли держава йде на цей крок, вона не може дискваліфікувати деякі приватні навчальні заклади виключно через те, що вони є релігійними».

«У штаті Монтана релігійні навчальні заклади позбавленні права отримувати державну допомогу та суспільних благ виключно через свій релігійний характер, написав Робертс. Це положення також забороняє батькам, які бажають відправити своїх дітей до релігійної школи отримувати ті ж самі пільги, що надаються у інших школах, знову ж таки виключно через релігійний характер закладу».

Читайте також: Комітет ВР не дослухався до церков та проголосував за законопроект №2693-д залишивши норми про штраф до 350 тисяч гривень за критику гей-парадів та ЛГБТ

Постанова суду нівелює загальнодержавні положення, відомі як «Поправки Блейна», що були прийняти в більшості конституцій штатів та мали на меті заборонити державне фінансування католицьких шкіл 1800-х роках.

Саме ці положення сьогодні використовувались для дискримінації людей багатьох вірувань.

Міністр освіти США Бетсі ДеВос заявила: «Монтана та інші штати повинні чітко зрозуміти положення цього історичного рішення. Ваші зашорені поправки Блейна та інші подібні обмеження є неконституційними, мертвими та похороненими».

Білий дім теж зважився на заяву: «Ми сьогодні відзначаємо рішення Верховного Суду щодо релігійних шкіл, яке усуває одну з найбільших перешкод до кращих можливостей для навчання всіх дітей. Штати більше не можуть ховатися за правилами, мотивованими підступним упередженням щодо католиків, відомі як поправки Блейна, щоб виключити релігійні школи з суспільних благ».

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Джерело: cbn.com

Фото 

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Останні новини
Останні новини