Міграція молоді закордон, загрози гендерної ідеології, соціальна справедливість: європейські єпископи обговорили виклики Церкви
Християнський світ
17.09.2020
Міграція, виїзд молоді закордон, соціальна справедливість, загрози гендерної ідеології: представники єпископатів центральної та східної Європи зібралися у Словаччині, щоб обговорити виклики, які стоять перед Церквою та народами, серед яких вони покликані звіщати Євангеліє

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Суспільство, члени якого піддаються споживацтву, повинно рахуватися із ризиком стати несправедливим щодо тих, які в очах сучасної ментальності вважаються непотрібними. Таку пересторогу знаходимо в підсумковому комюніке зустрічі представників єпископатів центральної та східної Європи, яка 6 та 7 вересня відбувалася у столиці Словаччині місті Братиславі. Захід був присвячений обговоренню та поглибленню різних питань, що стосуються місії Церкви в актуальних суспільно-культурних обставинах, про це йдеться на сайті vaticannews.va

В зустрічі взяли участь делегати зі Словаччини, Чеської Республіки, Польщі, Угорщини, Хорватії, України, Словенії, Боснії і Герцеговини, Міжнародної Єпископської Конференції святих Кирила і Методія, разом з проводом Ради Єпископських Конференцій Європи. Ієрархів УГКЦ, що цими днями зібралися на щорічний Синод, представляв о. Ігор Бойко, Ректор Львівської Духовної Семінарії.

Допомога Близькому Сходові

Однією з обговорюваних тем була солідарність з братами і сестрами на Близькому Сході. В комюніке зазначається, що церковні структури регіону здійснили різні ініціативи, як от спільна збірка для потреб постраждалих від війни. Християни центральної та східної Європи беруть участь у відбудові інфраструктури, місць культу та поселень, щоб уможливити біженцям повернення на батьківщину, а також надають допомогу біженцям і мігрантам на своїх теренах.

Молодіжна міграція

Єпископи зауважують, що одним є негативних явищ, які уразили регіон, є масовий виїзд молоді закордон. «Неможливо ігнорувати того, що головна причина цього явища криється в тому, що країни центрально-східної Європи, не зважаючи на своє приєднання до західного світу, протягом останніх тридцяти років ще не інтегрувалися, як рівноправні партнери», – читаємо в комюніке.

Ієрархи звертають увагу на існуючу величезну різницю в середніх зарплатах між країнами західної та центрально-східної Європи. Крім того, закликають уряди своїх країн присвятити увагу реформі освіти та молодіжному питанню, адже молодь часто залишає свої країни «з причини низького рівня соціальних умов, шукаючи працю закордоном, де можуть знайти кращі соціальні гарантії для подружжя та сім’ї». Єпископи також сподіваються, що майбутній Синод, присвячений молоді, «принесе важливі імпульси для життя Церкви».

Соціальні виклики

«Суспільство, чимало членів якого піддаються споживацтву, дедалі більше повинно рахуватися з ризиком ставати несправедливим щодо тих, які в дусі сучасної ментальності здаються непотрібними, бо неспроможні на якусь віддачу. Суспільство не може позбавлятися своїх членів лише через те, що вони вже не спроможні виконувати якусь роботу», – зазначається в комюніке, через яке учасники зустрічі закликають дбати про гідну опіку над хворими, похилими віком та відкиненими за борт суспільного життя.

Ієрархи зазначають, що Європа «радикально змінилася» після падіння «залізної завіси» й свобода, здобута країнами регіону «є причиною радості». Водночас, значна кількість громадян «відчуває велику непевність». Мігрантська криза показала, що «не є легко долати ментальні та культурні відмінності», однак необхідно співпрацювати, бо «неможливо залишатися байдужими щодо людей, які, шукаючи кращої долі для себе і своїх сімей, перебувають в небезпеці смерті чи страждають від голоду».

Стурбованість поширенням гендерної ідеології

Єпископи також висловлюють стурбованість з приводу гендерної ідеології, яка, «серед іншого, прихована у відомій Стамбульській конвенції». Вони наголошують на тому, що слід зробити все можливе для того, щоб «Європа повернулася до природного та християнського коріння».

«Її інституції, включаючи суди, повинні шанувати автономність країн центральної та східної Європи в сфері культури та моралі. Викликають занепокоєння наднаціональні рішення, які нав’язують, іноді непрямо, рішення, що суперечать конституціям і культурам окремих країн, поглиблюючи відчуженість та діють проти інтеграції», – заявляють єпископи, закликавши свої уряди відмовитися від ратифікації конвенції чи відкликати підпис.

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Християнський світ
Останні новини
Останні новини