Зарахування до 1 класу: як дізнатись про закріплення територій за школами
Освіта і наука
06.03.2021
Органи управління освітою та школи вже розпочали підготовку до процедури зарахування першокласників у 2021 році. Пріоритет обрати навчальний заклад мають діти, які проживають на території, яка закріплена за цим закладом

Про це передає Освіторія з посиланням на сайт освітнього омбудсмена.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

«Кожна дитина має право навчатися у закладі освіти, який є найближчим до її місця проживання. Але це жодним чином не обмежує її права вчитися у будь-якому іншому закладі, якщо там є вільні місця. Тому фантастичні твердження некомпетентних осіб про «закріпачення дітей за пропискою» треба сприймати як відверту маячню, яка не має під собою жодної підстави», — наголосив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Цей принцип не поширюється на заклади спеціалізованої освіти мистецького, спортивного, військового чи наукового спрямування, спеціальні заклади загальної середньої освіти (спеціальні школи, санаторні школи, навчально-реабілітаційні центри та школи соціальної реабілітації).

Не пізніше ніж за 6 місяців до початку прийому заяв про зарахування в перший клас органи місцевого самоврядування мають оприлюднити на своєму сайті рішення про закріплення території обслуговування за закладами освіти, тобто за ними закріплюються певні вулиці та будинки.

У Києві, наприклад, закріплення територій обслуговування можна переглянути на Освітній карті Києва.

Не пізніше ніж за місяць до дати початку прийому заяв та документів до 1 класу місцева влада визначає цю дату та повідомляє про це на сайтах органу управління освітою.

Заклад освіти також не пізніше ніж за місяць до початку прийому заяв повідомляє про це та оприлюднює графік їхнього прийому на своєму сайті та/або на інформаційних стендах. Також обов’язково має бути оприлюднена інформація про закріплену за закладом територію обслуговування, спроможність закладу освіти (максимальну кількість дітей, яких школа може зарахувати), кількість учнів у кожному класі.

Після початку прийому заяв бажано періодично повідомляти про кількість вільних місць, про кількість заяв, поданих на першочергове зарахування та вільні місця. Якщо школа не має сайту, ця інформація оприлюднюється на вебсайті органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти.

Для зручності, щоб не створювати черг під час подання заяв, заклади освіти можуть визначити конкретні дні й години прийому заяв та запропонувати батькам записатися на певний час у книзі попереднього запису безпосередньо у школі або зробити її електронний варіант.

Фото

Читайте також: У ряді областей учнів переводять на дистанційне навчання

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Освіта і наукаВсе для сімей
Останні новини
Останні новини