У Данії хочуть зобов’язати всі церкви перекладати проповіді данською мовою
Загрози та виклики
22.01.2021
Законопроєкт, який, як очікується, буде обговорений у лютому, може вимагати від усіх релігійних груп в Данії надання данської версії усіх їхніх проповідей і повідомлень

Уряд прем’єр-міністерки від соціал-демократів Метте Фредеріксен пообіцяв краще контролювати радикальні ісламістські угруповання в країні, вчення яких суперечать демократичним цінностям країни.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

У Данії проживають більше 270000 мусульман, і більшість проповідей в мечетях вимовляються арабською мовою, пише svitogliad.comз посиланням на Evangelical Focus.

Уряд заявив, що мета закону «підвищити прозорість релігійних заходів і проповідей у Данії, якщо вони проводяться не данською мовою».

Переклад і публікація данською мовою всіх проповідей повинні допомогти контролювати, які ідеї і цінності проповідуються по всій країні.

На думку аналітиків, більшість данців схвалили б такий закон. Але критики (включаючи правозахисні організації) стверджують, що новий закон обмежить свободу віросповідання, посилить упередження до релігійних груп і поставить під загрозу багату культурну та мовну різноманітність Данії.

У листопаді прем’єр-міністр визнала, що не може гарантувати вийняток для релігійних груп у Гренландії і на Фарерських островах двох регіонах, де населення розмовляє рідною мовою, не данською.

Занепокоєння німецькомовних церков

«Це викликає серйозне занепокоєння», сказав Раджа Шіперс, головний пастор німецькомовної церкви Святого Петра в Копенгагені. Німецькомовні християни в Данії використовували свою мову в данських церквах протягом восьми століть.

«Ми проводимо не тільки недільні богослужіння, але і хрещення, весілля і похорони протягом усього тижня. Нереально очікувати, що ми зможемо одночасно перекладати всі ці зібрання або перекладемо їх заздалегідь», сказав пастор.

Читайте також: 150 тисяч підписів за денонсацію Стамбульської конвенції подано до парламенту Польщі

Своє несхвалення також висловили римо-католики. Генеральний секретар Конференції єпископів Північних країн Анна Міріям Кашне заявила Католицькій службі новин: «Усі церковні об’єднання, вільні церковні громади, єврейські об’єднання, всі, що є в нас тут, у Данії, 40 різних релігійних спільнот будуть піддані загальній підозрі з боку цього закону… Тут відбувається щось, що підриває демократію».

«Якщо ви дійсно хочете вирішити проблему мови ворожнечі і ставлення до демократичної держави, набагато краще висловити вдячність релігійним громадам, які прагнуть інтеграції», додала вона.

Данські євангелісти: «Закон не буде ефективним проти радикального ісламізму»

Євангельські християни також не впевнені в реальній ефективності такого закону.

Томас Б. Міккельсен, голова Євангельського альянсу Данії, пояснив свої погляди для Evangelical Focus.

Як ви думаєте, чи потрібен такий закон, щоб зупинити радикальний ісламізм?

Закон спрямований на захист нашої спільноти від зростання радикального ісламізму, але він, ймовірно, не буде ефективним у цьому відношенні. Радикальні групи прагнуть влаштуватися на узбіччі, в паралельному суспільстві, і ніколи не просять офіційного визнання. Я не думаю, що новий закон якось вплине на них.

Чи обмежить закон свободу віросповідання? Які небажані наслідки це може мати для інших релігійних груп?

Закон матиме негативні наслідки для багатьох релігійних груп, таких як євангелісти, помірковані мусульмани та інші офіційно визнані громади, яким тепер доводиться витрачати час і гроші на переклади. Я не вважаю цей закон прямим порушенням міжнародних стандартів свободи релігії або переконань, але це все ж суттєвий крок у неправильному напрямку.

Що б Ви порадили уряду, щоб допомогти інтеграції всіх релігійних груп в Данії?

Перший крок визнати роль і потенціал міжрелігійного діалогу і прямого діалогу між релігійними громадами та законодавцями. Законодавці повинні шукати відповідні до Конституції способи вивчення впливу релігійної практики на суспільство і, де це можливо, визнати її роль.

Інші реакції

Раніше в грудні Рада церков Данії, до якої входять 58 релігійних християнських груп, вже висловилася проти цього законопроєкту, вважаючи його «дискримінаційним і необдуманим».

На думку Ради, цей закон відображає «підозру до деномінацій у широкому спектрі» і накладає «значний тягар на економічно слабкі церкви меншин без будь-якої причини».

Джерело: svitogliad.com

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Загрози та викликиЄвропа та світ
Останні новини
Останні новини