Всесвітня Рада Церков: "Війна РФ проти України не може бути священною"
Війна
15.04.2024
Генеральний секретар Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ) преподобний професор Джеррі Піллай від імені Церков-членів ВРЦ заявив, що вони не можуть примиритися з Наказом XXV Всесвітнього російського народного собору, де конфлікт в Україні названо "священною війною"

У ВРЦ відкинули будь-яке зловживання релігійною мовою і авторитетом для виправдання збройної агресії і ненависті.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Про це йдеться у заяві ВРЦ, пише risu.ua.

Як відомо, 27 березня під головуванням Предстоятеля Російської Православної Церкви Кирила було ухвалено Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору "Сьогодення і майбутнє русского міра". Цей документ, адресований законодавчій і виконавчій владі Росії, викликав серйозну стурбованість серед Церков-членів ВРЦ.

Зазначається, що Всесвітній російський народний собор є найбільшим російським громадським форумом, і, згідно з його Статутом, головою Собору є Патріарх Московський, під головуванням якого проходять щорічні засідання Собору.

"Серед інших занепокоєнь, що виникають у зв'язку з нещодавнім Наказом, — сказав Піллей, — Всесвітня Рада Церков не може узгодити заяву про те, що спеціальна військова операція [в Україні] є священною війною, з тим, що ми чули безпосередньо від самого Патріарха Кирила, ні з відповідними політичними заявами керівних органів ВРЦ, ні, тим більше, з біблійним закликом до християн бути миротворцями посеред конфлікту".

"На зустрічі з генеральним секретарем ВРЦ в Москві у травні 2023 року Патріарх Кирил заявив, що будь-які його згадки про священну війну в нинішньому контексті стосуються метафізичної сфери, а не фізичного збройного конфлікту в Україні. Він погодився з генеральним секретарем ВРЦ, що жодна війна зі збройним насильством не може бути священною. Але наказ суперечить цій позиції", — зазначив Піллей.

З моменту російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року вищі керівні органи ВРЦ — Центральний комітет у червні 2022 року і 11-а Асамблея ВРЦ у вересні 2022 року — рішуче підтвердили позицію, що війна несумісна з самою природою і волею Бога для людства і проти наших фундаментальних християнських та екуменічних принципів.

Вони прямо засудили вторгнення в Україну як незаконне і невиправдане. Крім того, у ВРЦ відкинули будь-яке зловживання релігійною мовою і авторитетом для виправдання збройної агресії і ненависті.

Російська Православна Церква була представлена як на цих ключових засіданнях керівних органів, так і в процесах, що призвели до ухвалення цих заяв.

"У світлі усталених позицій вищих керівних органів, ВРЦ не може погодитися з представленням в Наказі незаконного і невиправданого вторгнення Росії до її суверенного сусіда Україну як «новий етап національно-визвольної боротьби російського народу проти злочинного київського режиму і колективного Заходу, що стоїть за ним, що ведеться на землях Південно-Західної Росії з 2014 року», або з перспективою того, що «вся територія сучасної України повинна увійти в зону виняткового впливу Росії", — заявив Піллей.

Генеральний секретар ВРЦ звернувся до Патріарха Кирила з проханням роз'яснити, чи слід розуміти цей документ як такий, що виражає власну позицію Російської Православної Церкви, як така позиція може бути висловлена Церквою-членом Всесвітньої Ради Церков, і як її можна співвіднести з тим, що він почув безпосередньо від самого Патріарха.

"Було зроблено запит на термінову зустріч для обговорення цього питання і пошуку шляхів, якими можна вирішити занепокоєння, підняті в рамках співтовариства", — сказав Піллєй.

Джерело: risu.ua

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

ВійнаЄвропа та світХристиянський світСуспільство
Останні новини
Останні новини