17 листопада Верховна Рада голосуватиме законопроект 3900, який дасть ліквідувати в школі просімейні учбові програми та християнську етику
Загрози та виклики
16.11.2020
Після того як минулого сесійного тижня батьки та церкви підняли інформаційну хвилю навколо небезпечного законопроекту 3900, то його розгляд було відкладено.

Однак лобісти зазначеної ініціативи не здаються і вже цього тижня у  порядку денному Верховної Ради на 17 листопада (віторок)  знову стоїть на голосування законопроект № 3900 "Щодо забезпечення якості навчальної літератури", в якому закладено механізм через який можна ліквідувати в школі всі просімейні учбові програми та християнську етику, а також викреслити з інших підручників будь-яку інформацію щодо національних цінностей нашого народу під приводом, що на чиюсь думку вона має ознаки дискримінації. 

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Боротьба з дискримінацією, яка буде інструментом для блокування просімейних та духовно-моральних програм та позбавлення їх грифу(схвалення)

Якщо заглянути всередину законопроекту 3900, то ми бачимо, що його автори під гарними лозунгами та поруч із позитивними змінами закладають механізм для боротьби з просімейними та духовно-моральними учбовими програмами, які на сьогодні викладаються в школах, як курс за вибором, але проти яких не могли придумати легітимний механізм, аби їх ліквідувати.

Автори законопроекту у Пояснювальній записці до проекту Закону України №3900 «Про внесення змін до закону України «Про освіту» щодо забезпечення якості навчальної літератури» майже не приховують, що хочуть закласти механізм боротьби з духовно-моральними та просімейними програмами, аби грантові організації мали механізм блокування будь-яких «невгодних їм» учбових матеріалів, через так звану «антидискримінаційну експертизу».

Ось, що кажуть автори законопроекту: "…Ще однією проблемою є забезпечення якості навчальної літератури, що виготовляються за кошти фізичних та юридичних осіб та мають гриф “схвалено до використання у закладах повної загальної середньої освіти”. Процедура отримання цього грифу була недосконалою. Тільки за останні три роки виникло два гучних публічних обговорення навчальної літератури до предметів варіативної складової, які містили твердження, що суперечили науковим фактам та містили ознаки дискримінації. 

Однак нормативних підстав для відкликання грифу було недостатньо, врешті рішення залежало від особистої думки членів Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти."

Варто звернути увагу, що в даному контексті йде мова не про програми, що містили уроки сексуальної освіти для дітей, або якісь аморальні речі, а йде мова про програму «Основи сім’ї» та предмети духовно-морального спрямування, які хотіли експрес-методом позбавити схвалення МОН (грифу) під приводом, що вони нібито містили ознаки дискримінації.

Отже ми бачимо, що одна із цілей авторів - створити ефективний механізм позбавлення грифу невгодних, дискримінуючих програм.

Матеріали дискримінаційного характеру - розмитий інструмент цензури 

Законопроект 3900 пропонує: “У освітньому процесі в закладах освіти може використовуватися навчальна література, яка... не може містити висловлювань, зображень, відео– чи аудіоматеріалів дискримінаційного характеру, крім випадків, коли такі висловлювання, зображення, відео– чи аудіоматеріали використовуються для ілюстрування чи пояснення явищ дискримінації”.  Таке розмите твердження «Матеріали дискримінаційного характеру» насправді буде інструментом, аби заборонити в підручниках національні сімейні та духовні цінності нашого народу. 

Українська громадськість на прикладі сумновідомої антидискримінаційної експертизи навчальних програм вже побачила, що так звані “громадські експерти”, фінансовані за кошти ідеологічно ангажованих закордонних фондів, можуть визнати дискримінацією будь-що: зображення повної родини, жінки і чоловіка як пари чи подружжя, дівчинки одягнутої як дівчинка і хлопчика з "хлопчачими" іграшками. Це все буде робитися під гаслом того, що ця інформація має ознаки дискримінації. Увага! Не дискримінує когось, а має ознаки. Тобто комусь щось здалося і все! Відтак, така норма проекту Закону № 3900 є проблемною та неприпустимою.

Якщо ми згадаємо основні скандали навколо зазначеної антидискримінаційної експертизи, то на думку спадає декілька випадків з підручниками в МОН, коли так звана «антидискримінаційна експертиза» рекомендувала викреслити з підручників «батьків» та замінити на «рідних», рекомендувала не говорити про «традиційну сім’ю» бо це теж дискримінація і т.д.

https://cdn.sobor.com.ua/news/2020-11-03/4-listopada-verkhovna-rada-bude-golosuvati/bzwgvcmiqbzsumqxrncq.jpg

https://cdn.sobor.com.ua/news/2020-11-03/4-listopada-verkhovna-rada-bude-golosuvati/s3oovtxu1bhugiyyo3yd.jpg

https://cdn.sobor.com.ua/news/2020-11-03/4-listopada-verkhovna-rada-bude-golosuvati/oe5gzk2p07r1lb0ro4ne.jpg

https://cdn.sobor.com.ua/news/2020-11-03/4-listopada-verkhovna-rada-bude-golosuvati/geqbh7vekrc3tkpaici5.jpg

Які небезпеки для діючих учбових програм приховує зазначений законопроект?

В статті 75 Закону про освіту пропонується добавити такий абзац: 

«Навчальна література, що виготовляється  (придбається) за кошти місцевих бюджетів, юридичних та фізичних осіб, може проходити експертизу за ініціативи авторів (авторських колективів), розробників, видавців або на підставі звернення фізичних та юридичних осіб у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.»

Звертаємо вашу увагу, що автори прописують в своєму законі, що вимагати проведення експертизи (зокрема антидискримінаційної) можна на підставі звернення громадян або юридичних осіб. 

Ті, хто слідкували за епопеєю з  спробою позбавити схвалення \грифу програми «Основи сім’ї», бачили, що це було ініційовано через звернення групи батьків у 50-60 чоловік та 5-6 організацій. Однак так як цей механізм не був закріплений у законі, то довести до кінця даний план не вдалося, бо з одного боку це був не врегульований законом механізм, а з іншого боку – на підтримку програми прийшло звернення близько 10 000 громадян і батьків та близько 100 організацій, що змусило МОН вести себе в рамках закону.

Саме тому в законопроект 3900 вирішили внести механізми з допомогою яких ліберальні та ЛГБТ організації зможуть блокувати та позбавляти грифу ті програми, які на їх думку когось дискримінують.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради не підтримує 3900

Цікаво, що введення в профільне законодавство щодо освіти зазначених ідей щодо експертизи не підтримує Головне науково експертне управління Верховної Ради, яке зазначило:

Насамперед зазначимо, що відповідно до ст. 4 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». З огляду на зазначене, включення положень, які тим чи іншим чином забороняють дискримінацію в галузеве законодавство, є недоцільним. Крім того, це може породити прецедент щодо необхідності включення антидискримінаційних положень і до інших законодавчих актів, що вбачається зайвим. Більш логічним вбачається врегулювання на основі положень Конституції України (наприклад, не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками (ч. 2 ст. 24); шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка (ч. 1 ст. 51)) та законів України питань їх виконання в підзаконних нормативно-правових актах. 

Профільний комітет ВРУ пропонує прийняти 3900

У своєму висновку профільний комітет ВРУ з питань освіти, науки та інновацій пропонує прийняти даний законопроект за основу та зазначає наступне:

Зазначеним законопроектом  пропонується внести зміни до Закону України «Про освіту», які спрямовані на «встановлення чітких вимог до якості навчальної літератури, насамперед тієї, що використовуються у закладах повної загальної середньої освіти, та механізму перевірки дотримання цих вимог» (пункт 2 Пояснювальної записки). Необхідність прийняття законопроекту обґрунтовується низькою якістю навчальної літератури, зокрема шкільних підручників та посібників, які містять дискримінаційні вислови та зображення (випадки дискримінації на підставі статі, раси, етнічного походження, стану здоров’я, складу сім’ї тощо). 

Саме питання протидії дискримінації є важливим і як церкви так і всі свідомі громадяни виступають проти дискримінації. Однак, боротьба з нею не має бути знаряддям у нав’язування чиєїсь ідеології та містити в своїй основі бажання переламати сімейні та моральні цінності цілого народу та загнати дітей і суспільство в придуману кимось аморфну парадигму, де нормальні цінності стають ненормальними і дискримінаційними, а якісь збочення отримують привілейований статус та нав’язуються.

Враховуючи зазначене, закликаємо активно виступати проти прийняття законопроекту 3900.

Зокрема, закликаємо писати листи на Голову Верховної Ради України та народних депутатів.

Проект звернення тут

Список електроних адрес депутатів-мажоритарників.

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

Загрози та виклики
Останні новини
Останні новини