2684 відправили на доопрацювання
12.02.2020
12 лютого відбулося засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики ВРУ, на якому, завдяки мобілізації громадськості, депутати прийняли рішення відправити на доопрацювання законопроект №2684 щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров’я, який передбачав надання права дітям з 14 років самостійно укладати та виконувати правочини, що пов’язані із наданням послуг з медичного обслуговування, а також вносив інші зміни в законодавство щодо підлітків, які могли мати негативні наслідки.

Проте, за пропозицією підкомітету у справах сім’ї та дітей Комітет вирішив створити робочу групу задля вивчення даного питання та доопрацювання законопроекту.

“Хотів би надихнути вас на цю роботу, бо це питання у нас не врегульовано, тому не треба його відкладати у довгу шухляду,” – заявив Голова Комітету Олександр Ткаченко, звертаючись до інших парламентарів.

Варто зазначити, що правка до статті 32 Цивільного кодексу України  про можливість неповнолітніх укладати правочини щодо реалізації права на охорону здоров’я не несе конкретики. Відтак, є ризик, що діти будуть робити собі будь-які операції, а батьки не будуть знати того, що відбувається зі здоров’ям їхніх дітей. Але ж саме батькам потім потрібно буде утримувати і оплачувати лікування своїх дітей, якщо щось піде не так. 

Ризики законопроекту

Як зазначалося раніше, надання дітям права на можливість неповнолітніх з 14 років укладати правочини щодо реалізації права на охорону здоров’я несе ряд небезпек адже через розмитість термінів у даному проекті це може трактуватися як одноосібне право підлітка самому підписувати всі медичні договори та самому вирішувати, яке лікування він хоче проходити, а яке - ні, без відома батьків.

Варто зазначити, що на сайті МОЗ зазначено: “МОЗ України ініціювало зміни у нормативних документах, щоби в охороні здоров’я нарешті з’явився термін “підліток” і були чітко окреслені права кожно підлітка  на медичне обслуговування, таємницю та інші не менш важливі та властиві для цього віку аспекти. Так, неповнолітні зможуть укладати правочини щодо реалізації права на охорону здоров’я (зокрема - самостійно обирати лікарів, що надають первинну допомогу, і підписувати з ними декларації), самостійно звертатися за наданням медичних послуг, у тому числі - до приватних клінік.” (Пацієнт має право: Як кожен українець може реалізувати своє право на доступність у галузі охорони здоров'я 5 лютого 2019).

Виходячи із зазначеного, у попередньому тексті законопроекту були наступні небезпеки:

1) Існувала загроза, що дані зміни можуть дати право 14-річним відмовлятися від лікування алкоголізму, наркоманії токсикоманії та інших небезпечних залежностей чи хвороб. На жаль нині ми бачимо, що Україна є одним з лідерів в світі в дитячому алкоголізмі, стрімко росте підліткова наркоманія та інші види залежностей. 

2) Законопроект 2684 міг призвести до змін законодавства, які дозволили б підліткам з 14 років міняти стать без згоди батьків, а також відмовлятися від необхідного лікування. 

Детальніше про законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров’я» №2684 тут.

Ми бачимо, що через даний законопроект була спроба ввести в законодавство ряд змін, які не були достатньо проаналізовані і могли нести небезпеку для молодого покоління та призвести до негативних наслідків.

Всеукраїнський Собор закликає молитися про Божу мудрість для парламентарів у доопрацюванні зазначеного закону та розробці інших ініціатив. 

____________________

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах, щоб першими дізнаватися актуальні новин:

Telegram-канал — t.me/ukrsobor

Facebook — https://www.facebook.com/ukrsobor/

Instagram — https://instagram.com/sobor_ukr