5 порад, які повинен почути від батьків кожен студент
Все для сімей
10.06.2021
Багатьом студентам перехід зі школи в інший навчальний заклад дається важко, адже з’являється більше обов’язків та відповідальності. Хоча вони й отримують таку жадану свободу, але інколи ця незалежність виявляється солодко-гіркою.

Юні студенти в очікуванні того, що буде попереду, але вони все ж не хочуть залишати позаду те, що мають зараз, наприклад друзів, середовище. Через це, студенти спершу можуть почуватися самотніми та невпевненими. Саме тому батьки повинні підтримати їх, надаючи дітям сміливості та впевненості у своїх силах. Ось що батьки повинні їм казати:

1.     Невдача – це ще не кінець

Деякі студенти ставлять собі питання «А що, якщо в мене не вийде? А що, якщо я помилюся?» Така невпевненість призводить до емоційного виснаження, безсоння, втрати концентрації та ефективності. Через це, у студентів зникає бажання спробувати себе в чомусь новому і це може зашкодити їм слідувати волі Божій, наприклад дівчина не хоче співати у церкві, бо вона боїться заспівати фальшиво, хоча має до цього хист.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Щоб допомогти подолати цей страх, батьки повинні пояснити дітям, що кожну помилку або невдачу можна сприймати, як можливість чомусь навчитись або винести для себе урок та що під Божим контролем кожна невдача може стати для нас новою можливістю.

2.     Якщо ти дорослий – це не означає, що ти не можеш просити про допомогу

Деякі люди помилково сприймають незалежність, як зрілість. Ще вчора майбутні студенти знаходилися під батьківським контролем: їм накривали на стіл, говорили коли вчитися, коли спати, але сьогодні вони повинні розв'язувати ці питання самостійно. Спершу це може здаватися свободою, але насправді це великий тиск на дітей. Вони можуть подумати, що тепер їм потрібно всі свої проблеми вирішувати самостійно, та іноді навіть самі мудрі, сильні та досвідченні люди потребують хорошої поради, підтримки та підбадьорення. Але батьки не повинні вирішувати усі їх проблеми, вони можуть просто вислухати, дати пораду і нагадати, що вони вірять у свою дитину.

3.     Ти не зобов’язаний виправдовувати мої сподівання

Поки діти навчаються в школі їм потрібно буде прийняти багато важливих рішень, від яких залежить їх подальше життя. Які мрії вони будуть переслідувати? Яким кар’єрним шляхом вони підуть? Чи одружаться вони, і якщо так, то з ким? Час коли вони починають проявляти себе, ким вони є насправді, ким їх створив Бог - це час розвитку. Ви можете собі уявити, наскільки заплутаними та складними можуть бути ці питання, коли вони намагаються відокремити свої особисті бажання від тиску людей навколо. Батьки можуть полегшити цей процес, якщо підтримають їх на цьому шляху.

Наведемо приклад. Скажімо, ваш син захоче змінити спеціальність з бухгалтерії на історію мистецтва. Знаючи фінансові труднощі, з якими вони пізніше можуть зіткнутися, ви закликаєте їх залишитися і, можливо, навіть пригрозите припинити фінансову підтримку. Але якщо це їхня мрія? Якщо це те, ким вони бачать себе у житті? Навіть якщо це означає жити бідно, це краще ніж мати роботу, яку вони ненавидять. Або що тоді, коли вони вирішать повністю припинити навчання та піти працювати на будівництві?

Це важкі рішення, які можуть викликати тривогу у будь-кого з батьків. Але батьки не повинні нав’язувати свої мрії, намагаючись виконати роль Святого Духа у житті дітей. Студентам потрібна свобода для того, щоб знайти себе і повністю слідувати Божій волі. Тоді як батьки повинні просто підтримати їх у цьому процесі, а не заглушити внутрішній голос юнаків, або голос Христа.

4.     Божий план для тебе більший за всі мої

З часом тривога студентів може зростати, адже заняття стають складнішими. Що, якщо навіть через 3 роки їх зусилля та десятки тисяч витрачених на навчання гривень були марними? А що, якщо в результаті цього вони поміняють свою спеціальність? Або що, якщо їм вдасться  закінчити навчання, але низький середній бал ускладнить пошук роботи? Так, ці побоювання є виправданими, адже інколи наших зусиль і клопітливої роботи недостатньо, і життя складається зовсім не так, як ми того очікуємо. Але батьки повинні нагадати, що Бог має план для кожного з нас. Вони також можуть прочитати своїм дітям до Ефесян 2:10, де написано: «Бо ми Його твориво, створені в Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в них перебували».

Батьки повинні допомогти своїм дітям подивитися на своє життя, боротьбу та переживання через призму Божого плану для них. Усвідомлення того, що Бог більше будь-якої невдачі або проблеми, з якими вони зіткнуться, допоможе їм зміцнити їхню сміливість і стійкість.

5.     Я пишаюся тим, ким ти є, а не тим, чим ти займаєшся

Більшість дітей хочуть отримати визнання своїх батьків і намагаються догодити їм у всьому. Батьки, які хвалять дітей за їх досягнення добре роблять, але інколи це може викликати протилежний ефект. Діти думають, що вони самі по собі не представляють ніякої цінності, важливі є тільки їх вчинки. В результаті цього виникає страх розчарувати батьків.

Краще хвалити дітей за їх особисті якості, а не за досягнення. Наприклад, якщо дівчина добре склала екзамени, замість того, щоб хвалити її оцінки, батьки повинні сказати: «Я пишаюся тим, як важко ти працювала в цьому семестрі. Приємно бачити результати твоєї наполегливості». Це допоможе їм зосередитись на розвитку того, що справді обумовлює довгостроковий успіх - на характері.

Перший рік навчання в училищі, коледжі, університеті або інституті є дійсно захопливим, але водночас нелегким для юних студентів. Хоча вони знаходяться на відстані, але вони все ще потребують батьківської ласки та уваги, саме тому їм необхідно почути ці 5 істин, які нададуть впевненість та хороший старт для подальшого розвитку їх особистості.  

За матеріалами: ibelieve.com

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Все для сімейМолоде життя
Останні новини
Останні новини