6 кроків для молоді, щоб правильно обрати майбутню професію
Молоде життя
23.02.2021
Вибір майбутньої професії – важливий етап у житті випускників шкіл, адже кожен хоче, щоб робота відповідала його інтересам та можливостям, приносила насолоду й гідно оплачувалась.

Як правило, абітурієнти не можуть визначитися з роботою своєї мрії, тож обираючи навчальний заклад та спеціальність опираються на думку батьків, друзів чи вчителів або ж діють за принципом «куди простіше вступати» або «де буде легко навчатись».

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Слід зазначити, що випускники повинні обирати свою майбутню професію самостійно. Батьки, рідні, друзі чи вчителі можуть лише порадити варіанти, але не наполягати на їхньому виборі. З боку батьків буде розумним дізнатися, які професії матимуть попит на ринку праці до того часу, коли син або донька закінчить навчальний заклад. Також, батьки мають пояснити дитині, що улюблений предмет, який вона вивчає у школі, і професія, яку вона збирається вибрати, не одне і те ж. 

Отже, як зробити правильний вибір?

1. Проаналізуй себе з допомогою цих питань:

Чого я хочу?: визнач основні свої інтереси, бажання і потреби.

Що я можу?: які ти маєш здібності, а також фізичні та психологічні ресурси. Проте май на увазі, що свої можливості потрібно оцінювати об'єктивно.

Яка професія є трендовою?: дізнайся про попит на ринку праці та актуальність своїх професійних знань і умінь, які ти маєш чи здобудеш обираючи цю професію (наприклад, знання англійської, навички у сфері ІТ і т.д.).

2. Спробуй пройти тест на визначення профорієнтації. Тести можуть допомогти вибрати правильний напрямок. До вашої уваги, ми пропонуємо декілька тестів:

https://testometrika.com/business/test-to-determine-career/

https://www.arealme.com/career/uk/

https://www.profguide.io/test/klimov.html

http://www.testi.ru/p/test0.php?tid=281&vid=1&all=10&scr=0&rid=4

Читайте також: Стипендійна програма Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative для молодих підприємців

3. Дізнайся інформацію про омріяну професію з різних джерел. Спробуй разом із батьками знайти представників бажаної професії, готових розповісти про її переваги та недоліки. Для бесіди радимо підготувати перелік запитань про труднощі та можливості (перспективи) цієї професії, а також про дохід і попит на ринку праці.

4. Відвідай профільний захід. Існує чимало відкритих профільних заходів такі, як виставки, конференції, форуми, мастер-класи тощо. Окрім отримання інформації, там ти зможеш розширити свої уявлення про напрямки всередині професії, сфокусувати свою увагу на найбільш цікавому напрямку або спеціалізації.

5. Домовся про невеличку екскурсію у компанії, де мрієш працювати або навіть попроси дати тобі якесь завдання на волонтерських засадах: так ти ознайомишся з практичною діяльністю представників різних професій. 

6. Якщо маєш таку можливість, то пройди стажування. Під час канікул або на вихідних (у вільний від навчання час) ти можеш влаштуватися на стажування. Можливість попрактикуватися у професії відкриває нові можливості: ти зможеш краще зрозуміти, чи правильний обрав шлях.

За матеріалами: naurok.ua

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Молоде життя
Останні новини
Останні новини