УСУПЕРЕЧ ОБСТАВИНАМ: 10 ДЕРЖАВ, У ЯКИХ ЦЕРКВА ДІЄ В УМОВАХ ГОНІНЬ
Європа та світ
13.04.2024
Дослідження ІСС засвідчують украй скрутне становище християн у ряді країн, зокрема тих, де панують тоталітарні режими

1. Нігерія. Тут на християн щодня чигає небезпека: озброєні банди, такі як ісламісти «Боко Харам» та повстанці, щодня викрадають і вбивають чоловіків, жінок і дітей. Найтяжча ситуація на півночі країни. Особливими мішенями для терористів є священники й ченці. Так, у січні 2023 року злочинці заживо спалили католицького священника; 7 вересня цього ж року здійснено напад на двох семінаристів: одного спалили живцем, другого викрали.

Згідно з даними Конференції єпископату Нігерії від 2006 до 2023 року в Нігерії викрадено понад 50 священників, 17 — убито. За останні 14 років місцеві ісламісти вбили понад 52 тисячі християн. Водночас Нігерія є абсолютним світовим лідером з відвідуваності мес.

2. Північна Корея. Сповідування християнства в цій ізольованій тоталітарній державі заборонено. Тому місцеві християни, яких згідно зі звітом нараховується від 200 000 до 400 000 (загальна кількість населення становить 25,8 млн), змушені перейти в підпілля.

2022 року режим додав до свого «антиреакційного» закону поправку, яка передбачає кримінальну відповідальність за сповідування християнства та володіння відповідними релігійними предметами. У травні 2023 року подружжя та їхню дворічну дитину (у Північній Кореї «вороги народу» не мають віку) засудили до довічного ув’язнення в концтаборі після того, як у будинку сім’ї знайшли Біблію.

ICC повідомляє, що християн у країні регулярно ув’язнюють, катують у таборах і страчують. Однак є підстави вважати, що підпільна церква в Північній Кореї продовжує зростати.

3. Індія. Християнська громада Індії налічує приблизно 26 млн осіб, що становить 2,5 % від загальної чисельності населення. Християни, як і мусульмани, зазнають переслідувань із боку індуїстських націоналістів, що перебувають при владі. Протягом останніх років у країні почастішали антихристиянські демонстрації й вияви насильства.

2023 року особливо сильно постраждала християнська громада в північно-східному штаті Маніпур: у результаті нападів індуїстських націоналістів загинули десятки людей. Окрім актів фізичного насильства, відомі випадки примусового навернення християн та звинувачень їх у злочинах проти панівної релігії, за що в Індії передбачене суворе покарання.

4. Іран. У цій переважно шиїтській ісламській країні християн налічується від 500 000 до 800 000, що становить приблизно 1 % від загальної чисельності населення. 2022 року багато з них підтримало протестний рух проти авторитарного режиму, який спричинило вбивство «поліцією моралі» 22-річної Магси Аміні за порушення правил носіння хіджабу в громадському місці.

Теоретично сповідувати християнство в Ірані не заборонено, проте це лише «фасад», а не справжня свобода: наприклад, наверненим з ісламу людям загрожує кримінальне покарання; також заборонені змішані шлюби.

Та попри це звіт ІСС засвідчує швидке зростання церкви в Ірані.

5. Китай. Китайський атеїстичний режим загалом вороже ставиться до християнства. Водночас поряд із санкціонованою комуністичним урядом церквою, що тримає курс на «сінізацію» релігії, існує переслідувана, а тому підпільна церква. Диктаторський режим контролює та репресує християн, незважаючи на налагодження діалогу між церквою і китайським режимом.

Однак, уважають дослідники, китайські християни згодом можуть стати найбільшою церквою у світі.

6. Пакистан. У цій країні становище християн особливо скрутне. У пакистанських державних інституціях і суспільстві міцно вкоренився ісламський фундаменталізм. Закон про богохульство (стосовно ісламу) широко використовують як інструмент пригноблення християн. Це дозволяє владі арештовувати, виносити смертні вироки й страчувати вірян на підставі простих — і часто неправдивих — звинувачень.

7. Еритрея. Згідно зі звітом ICC Еритрея — найрепресивніша африканська держава: рівень переслідування християн тут один із найвищих у світі. Треба зазначити, що вони становлять більшість населення: у країні 63 % християн і 37 % мусульман.

Конституція визнає право громадян на релігійну свободу, проте останніми роками держава зайняла авторитарну позицію. Уряд убачає загрозу в певних невизнаних державою церквах, тому організовує спеціальні рейди, під час яких арештовують християн. Так, у квітні 2023 року близько сотні студентів, які зібралися, щоб помолитися й зняти відео для соцмереж, заарештували й помістили в центр, відомий нелюдськими умовами утримання.

8. Алжир. Утиски релігійної свободи в Алжирі мало висвітлюють у медіа й обговорюють серед громадськості, однак ICC додала цю країну до свого рейтингу. Кількість християн тут становить від 20 000 до 200 000, із них лише 5 000 католиків. Алжир теж має закони щодо богохульства, і це дозволяє арештовувати та переслідувати немусульман за звинуваченнями в прозелітизмі.

2019 року влада зачинила храми через пандемію коронавірусу, а 2021-го відновила доступ тільки до мечетей. Більшість християнських церков, особливо протестантських, досі не працює.

9. Індонезія. Християн у цій державі майже 10 % від загальної чисельності населення, більшість становлять мусульмани. Між цими двома релігійними громадами існує велика напруженість. Над християнами знущаються, їх усіляко утискають.

В Індонезії також діють закони проти богохульства, з огляду на які влада регулярно обмежує доступ до християнських місць культу. Наприклад, 2022 року на Різдво Христове уряд заборонив християнам відвідувати месу за межами визначених культових споруд, яких виявилося недостатньо, щоб умістити всіх вірних.

10. Азербайджан. До кінця вересня 2023 року в самопроголошеній республіці Нагірний Карабах проживало приблизно 120 000 християн-вірмен. 19 вересня 2023 року Азербайджан розпочав свій останній наступ, змусивши все населення анклаву покинути батьківщину. Президента Алієва, який уже наприкінці війни 2020 року обіцяв «полювати [на вірмен], як на собак», частина міжнародної спільноти критикує за організацію етнічної чистки в Нагірному Карабаху й знищенні християнської спадщини краю.

Таким чином, результати дослідження ІСС засвідчують украй скрутне становище християн у деяких країнах, зокрема тих, де панують тоталітарні режими. Водночас, попри утиски, спостерігається розростання церкви Христової в Китаї, Ірані, Нігерії, що є вельми обнадійливою тенденцією.

 Джерело: сайт Aleteia

Європа та світ
Останні новини
Останні новини