Законопроект Про медіа №2693 встановлює штраф до 350 тисяч гривень за критику гей-парадів та ЛГБТ
01.06.2020
Завдяки активній позиції християн та тому резонансу, що був створений навколо даного законопроекту Верховна Рада України 19 травня 278 голосами відправила на доопрацювання законопроект №2693, що встановлював штраф до 350 тисяч гривень за критику гей-парадів та ЛГБТ.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Разом з тим, під час обговорення, голова Комітету О.Ткаченко акцентував увагу на тому, що варто ввести в законодавство термін «мова ненависті». 

У разі прийняття даного закону буде заборонено поширення на території будь-якої інформації де присутні висловлювання, що є дискримінаційними щодо окремих осіб та їх груп на основі етнічного походження, громадянства, раси, релігії та вірувань, віку, статі, фізичних вад, стану здоров’я, сексуальної орієнтації або за іншою ознакою.

Крім цього, даний законопроект вперше вводить у законодавство поняття “мова ворожнечі”, на підставі якого нині у Європі активно блокують у соцмережах та загалом у медіа будь-які осудливі висловлювання щодо ЛГБТ або критику.

Загалом законопроект 2693 небезпечний тим, що він заборонить поширення будь-якої інформації з критикою ЛГБТ. Зокрема, згідно із наявними в ньому формулюваннями, закладена основа для заборони не тільки критичних матеріалів щодо ЛГБТ, гей-парадів і т.д., а також і заборони онлайн книг, де є критика ЛГБТ, зокрема, сюди може потрапити релігійна література, бо там є засудження содомії та гомосексуальних відносин, що може трактуватися, як дискримінаційні матеріали, а такі матеріали згідно цього законопроекту заборонені для поширення.

Цікаво, що законотворці, для творів мистецтв роблять виключення: так у матеріалах медіа (окрім фільмів) обмежується поширення інформації, що може завдати значну шкоду фізичному, психічному або моральному розвитку неповнолітніх, ОКРІМ ТВОРІВ МИСТЕЦТВА, які можуть містити непристойні висловлювання, слова або жести. Тобто такі твори дозволені для розповсюдження та створення (стаття 43, пункт 7).

Дивує чому  для творів мистецтва є якісь виключення, а великий блок релігійної літератури не має ніяких виключень.

Великі штрафи за критику ЛГБТ

У даному варіанті закону №2693 зафіксовані розмиті норми, згідно яких чиновники можуть отримати право на те, аби блокувати сайти та інформаційні ресурси релігійних організацій, якщо на них будуть перебувати матеріали, які можуть трактуватися як дискримінаційні щодо окремих осіб та їх груп на основі сексуальної орієнтації. Тобто матеріали, що містять критичні зауваження щодо різного роду збочень, або такі, в яких дана поведінка називається гріховною. Під ці критерії можуть попадати як текстові матеріали – статті, книги, і т.д., так і відеозаписи проповідей чи записи богослужінь, бо в них міститься осуд зазначених явищ. 

Окрім цього, за вищезгадані порушення застосовується штраф у розмірі від 5 (23 615 грн.) до 50 (236 150 грн.) розмірів мінімальної заробітної плати. За декілька фактів порушення (наприклад декілька матеріалів з критикою гей-параду)  штраф від 10 (47 230 грн.) до 75 (354 225 грн.) розмірів мінімальної заробітної плати.

Абсурдним є те, що згадані порушення прирівнюється до злочинів середньої тяжкості в Кримінальному Кодексі України. 

В законодавство вводять термін “мова ворожнечі”, який  в Європі є основним інструментом боротьби проти тих хто засуджує гріх гомосексуалізму

В законопроекті 2693 у одній із нейтральних статей “Право на відповідь та спростування № (Стаття 44, пункт 7, абзац 3) з'являється між іншим такий новий для нашого законодавства термін як “мова ворожнечі”.

Якщо подивитися на текст статті, то здається ніби там органічно звучать ці слова, але коли глянемо на міжнародне законодавства то бачимо, що вислів “мова ворожнечі” це серйозний юридичний інструмент, який сьогодні  став одним із знарядь аби блокувати будь-який осуд ЛГБТ і т.д. Міжнародна практика показує, що спершу в законодавство під якимось хорошим приводом вводять який термін, що стосується ЛГБТ, а згодом активно починають його переносити в інші закони та розширювати сферу його дії.

Нині, зокрема, на фейсбуці нині активно використовується цей термін, що дає можливість блокувати не тільки агресивні та неприйнятні матеріали, але й будь-які інші критичні дописи, вказуючи, що там є мова ворожнечі.

Всю серйозність наслідків введення даного терміну в законодавство ми бачимо в недавньому рішенні Європейського суду з прав людини. В Європі даний термін спершу було введено теж з метою захисту від агресивних провокативних матеріалів в медіа, але нині ліберальні сили домоглися, аби суд повернув дану норму проти тих, хто виступає за сімейні цінності.

“Держава повинна притягувати до кримінальної відповідальності осіб, підозрюваних у “гомофобній мові ненависті”, навіть коли більшість суспільства поділяє традиційні цінності, які визнають відносини між жінкою та чоловіком основою сім’ї” – саме таке зазначено у рішенні в Страсбурзі Європейського суду з прав людини, який опротестував рішення литовських суддів. Дане рішення несе небезпеку адже в Україні діє закон щодо використання практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Головне науково-експертне управління вважає, що  закон Про медіа потребує доопрацювання

Саме цікаве, що окрім всіх технічних та юридичних моментів даного закону, спроба ввести в медіа простір питання дискримінації за сексуальною орієнтацією визвало обурення Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, яке зазначило у своєму висновку наступне:

У п. 3 ч. 1 ст. 37 законопроекту положення щодо того, що «висловлювання, що є дискримінаційними щодо окремих осіб та їх груп на основі етнічного походження, громадянства, раси, релігії та вірувань, віку, статі, фізичних вад, стану здоров’я, сексуальної орієнтації або за іншою ознакою», не кореспондується зі змістом Конституції України. Відповідно до ч. 2 ст. 24 Основного Закону України не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. 

Враховуючи викладене, Всеукраїнський Собор закликає молитися та звертатися до депутатів через соцмережі  з вимогою скорегувати Проект Закону про медіа відповідно до вимог церков. Молимось про Божу мудрість для парламентарів у прийнятті важливих рішень, аби вони дбали про свободу слова в нашій державі!

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Останні новини
Останні новини