Громадські та благодійні організації до 11 жовтня повинні оновити свої відомості про КБВ. Інакше штраф до 51 000 грн.
Законодавство
01.10.2021
До 11 жовтня усім громадським та благодійним організаціям необхідно оновити свої відомості про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) в ЄДР. Ця інформація подається незалежно від того, чи міститься про них актуальна інформація, чи вона потребує змін.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства подала роз`яснення, як пройти цю процедуру:

Державному реєстратору подається:

  • заява щодо державної реєстрації юридичної особи — форма 2 (для БО) або заява щодо державної реєстрації юридичної особи-громадського формування — форма 4 (для ГО). Приклад заповнення форми 4 без КБВ — https://cutt.ly/OEfZGko   
  • структура власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності;
  • витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру, тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи-нерезидента в країні її місцезнаходження, — у разі, якщо засновником є юридична особа-нерезидент;
  • нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ, крім осіб, що користуються Паспортом громадянина України у вигляді ID-картки.

Щодо порядку заповнення заяви та прикладів схематичного зображення структури власності: 

Заповнюючи відповідну форму заяви з метою оновлення відомостей про КБВ в ЄДР, на першій сторінці заяви:
  • у розділі “Відомості про реєстраційну дію” необхідно відмітити “державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу;
  • у розділі “Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи”, необхідно поставити позначку навпроти “відомості потребують оновлення”;
  • заповнити сторінку 2 заяви. Якщо осіб, які є КБВ, більше ніж одна, заповнюється відповідна кількість аркушів сторінки 2 заяви.

Структуру власності юридичної особи рекомендується оформлювати таким чином: 

а) при відсутності КБВ (наприклад, ГО,  у складі якої перебуває 4 і більше членів): Приклад https://cutt.ly/fmHxOyw.
б) у разі наявності КБВ: https://cutt.ly/JmHorQH (коли в членів ГО, є 25% і більше відсотків права голосу в загальних зборах організації)
Штраф за неподання або несвоєчасне подання інформації про КБВ юридичної особи становить від 17 000 до 51 000 гривень.

Оновлення і уточнення (від 22 вересня)

Після публікації цього повідомлення 16 вересня на Порталі, до Громадського Простору надійшла скарга про некоректність поданої інформації в роз’ясненні.  Саме тому ми закликали публічно висловити суть скарги авторам інформації (тут ще можна переглянути коментарі ГО “Ти потрібен Україні”). А також звернулися з проханням до авторів Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства уточнити ці моменти, щоб подати точну сектору інформацію.
 
Ось відповідь Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства і додаткова аргументація про коректність поданої інформації:
 
“Подана в цій публікації інформація є вірною. Надане в чинному спеціальному законі визначення кінцевого бенефіціарного власника (далі – КБВ) вказує на можливість виникнення ознак вирішального впливу на юридичну особу як в прибутковому, так і в неприбутковому товаристві.
 
Учасники благодійних організацій та члени громадських об’єднань можуть набувати ознак бенефіціарного володіння через своє право голосу в загальних зборах, як вищому керівному органі юридичної особи. Також, наявність чи відсутність КБВ, не є окремою підставою для додаткового фінансового моніторингу чи для виключення організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
 
Наша правова позиція базується лише на положеннях чинних нормативно правових актів, а надані рекомендації дозволяють громадським об’єднанням та благодійним організаціям підготувати потрібний пакет документів, самостійно зрозуміти правову природу КБВ та правильно визначити його наявність або ж відсутність в своїй організації”.
 
 Крім того, Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства надала приклад заповнення форми 4 без КБВ https://cutt.ly/OEfZGko   
 
28 вересня відбулася експертно-робоча дискусія «Подання інформації про КБВ: механізм, практика та ризики». Дивіться онлайн-трансляцію і коментарі з відповідями Фейсбук.
 
За тиждень до кінця строку подання відомостей КБВ, у соціальних мережах все більше ГО і БО дискутують це питання, діляться своїм досвідом подання, або неможливістю подання уже із-за великих черг і чекають на добру волю депутатів — проголосувати законопроект 5807 . щодо продовження строку подання інформації про бенефіціарів. Хоча шанси, насправді, дуже невеликі. 
 
Джерело: prostir.ua
Законодавство