Пастор-капелан з Маріуполя став прототипом головного героя в новій книзі про війну
Культура і творчість
28.11.2023
Роман письменника, сценариста, журналіста Євгена Положія «Фінальний епізод (війни, що триває 400 років)» вийшов у видавництві Vivat. Прототипом головного героя книжки став Геннадій Мохненко — пастор, капелан, засновник дитячого реабілітаційного центру «Республіка Пілігрим» та мережі реабілітаційних центрів для дорослих

«Фінальний епізод (війни, що триває 400 років)» — це історія життя 55-річного євангелістського пастора з Маріуполя Григорія Мотуза, багатодітного батька, волонтера, військового капелана. В той же час це універсальна історія цілого покоління.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

З початком повномасштабного вторгнення пастор евакуює родину, родини прихожан і військових, дитячий притулок. Його волонтерський капеланський батальйон працює в «сірих» зонах по всій лінії фронту, а сини воюють і рятують людей пліч-о-пліч із батьком. В одній із експедицій Григорій, осліплений вибухом, потрапляє в полон. Прикутий до підлоги у «столипінському» вагоні, він пригадує власне життя: дитинство, службу в радянській армії, боротьбу з наркомафією за безпритульних підлітків, пошук свого коріння і правди у мареві російської пропаганди, пише risu.ua.

«Я зовсім не розумію звідкіля достатньо відомий письменник про мене дізнався і чому зацікавився досить провінціальним пасторським життям, — говорить в інтерв'ю Геннадій Мохненко. — Декілька років тому Євген подзвонив мені й сказав: "Я бажаю написати книжку про ваше життя". Це було для мене несподівано. Я скептично віднісся до цього тому, що я священник, а він невоцерковлена людина.

Але я дав дозвіл на зустріч, і мені дуже сподобалась ця людина, дуже цікава. Він "анатомував" мене багато-багато часів. І ось на базі моєї долі він розповів історію війни, країни та багато інших історій. Так я перетворився в прототипа головного персонажу.

Цікаве відчуття в 55 років тримати в руках і читати книжку про твоє дитинство, про твою країну, про твою долю, твоїх синів, друзів. Все це просякнуто війною, подіями сучасності. Але для мене це було дуже важке читво, тому що багато епізодів книги — нелегкі історії. Коли я читав, то був грудок в горлі, багато сліз, інколи навіть істерики. Але я дуже задоволений результатом. На мій погляд, вийшла гарна книжка».

«Фінальний епізод (війни, що триває 400 років)» — це історія про кілька місяців повномасштабного вторгнення і, в той же час, це подорож вглиб історії України, що б’ється за своє існування 400 років. Це родинна сага про битву за свободу. Багатошаровий роман, у якому трагічні сторінки української історії переплітаються з долею кількох поколінь головного героя, який приходить до усвідомлення власної української ідентичності, роман “шляху та усвідомлення”.

Це перша книжка Євгена Положія за останні 8 років.

«”Фінальний епізод” — масштабне полотно, найкращий текст, який я написав. Сучасний дорослий роман, створений на основі реальних людських історій та архівних матеріалів. Ще до повномасштабної війни я впродовж трьох років записав із прототипом головного героя пастором Геннадієм Мохненком 14 великих інтерв’ю. Звісно, тоді планувалася зовсім інша книга, проте війна внесла свої корективи, тож останні інтерв’ю про Маріуполь і роботу волонтерського капеланського батальйону, як й інші історії, зважаючи на час і відстані, записувалися по телефону в 2022 році», — розповів Євген Положій.

«За словами Євгена Положія, це родинна сага про битву за волю. І це книжка про війну, що «пришпилює до підлоги» відвертістю та реалістичністю описаних подій. Це книжка, яку ми маємо прочитати, щоб вийти з цієї війни новими людьми», — відзначила Юлія Орлова, генеральна директорка видавництва Vivat.

Про автора. Євген Положій — журналіст, редактор, сценарист. Для нього письменництво — династична професія, адже він народився у сім’ї відомого фантаста Віктора Положія. Втім кар’єру він починав у журналістиці, був головним редактором багатьох видань, понад 25 років очолює редакцію сумської суспільно-політичної газети «Панорама». Першу збірку віршів та прози видав 1996 року, відтоді написав ще з десяток книжок, найвідомішу з яких — «Іловайськ» — екранізували.

Пропонуємо до уваги уривок з книжки «Фінальний епізод (війни, що триває 400 років)»

Джерело: risu.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Культура і творчістьХристиянський світСуспільство
Останні новини
Останні новини