Християнська етика та Основи сім’ї знову під небезпекою ліквідації! 3900 повторно внесли під іншим номером - 4477 та іншою назвою
Загрози та виклики
14.12.2020
Після провалу голосування за законопроект 3900, який давав основу для ліквідації «Християнської етики» та «Основ сім’ї», ліберальні сили перегрупувалися і замість доопрацьовувати зазначений закон, лише змінили його назву та трохи змінили формулювання без зміни змісту закону та оперативно зареєстрували нову версію 3900 під номером 4477.

Тепер нова версія 3900 має чергову гарну назву Про внесення змін до закону України “Про освіту” щодо рівних прав на здобуття якісної освіти №4477 від 10.12.2020, під якою сховані небезпечні норми.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Законопроект №4477 «Щодо рівних прав на здобуття якісної освіти» уже в своїй назві не приховує свою приналежність до блоку гендерних ініціатив, де так люблять все прикривати гарними лозунгами про рівність прав.

Даний законопроект небезпечний тим, що в ньому закладено механізм, через який можна ліквідувати в школі всі просімейні учбові програми та християнську етику, а також викреслити з інших підручників будь-яку інформацію щодо сімейних та національних цінностей нашого народу під приводом, що на чиюсь думку вона має ознаки дискримінації. Так звані “громадські експерти”, фінансовані за кошти ідеологічно заангажованих закордонних фондів, можуть визнати дискримінацією будь-що: зображення повної родини, жінки і чоловіка як пари чи подружжя, дівчинки одягнутої як дівчинка і хлопчика з "хлопчачими" іграшками, використання слів “тато” і “мама”.

Окрім цього, показовою є маніпуляція, яку використовують для лобіювання попереднього і цього закону. З одного боку у ЗМІ заявляють, що закон створено бо так переживають за якість всіх підручників і якісний матеріал для дітей та хочуть зробити механізм, щоб батьки могли контролювати те, що у підручниках, а по факту дурять тих же батьків, бо батьки не мають ніяких прав, аби ініціювати перевірку щодо будь-яких підручників основного навчання, які видаються за державний кошт. Їм дано право лише писати звернення стосовно підручників, що йдуть  у варіативній складовій, тобто курси за вибором у вільний час.

По факту всі ці лозунги прикривають бажання створити жорстку антидискримінаційну експертизу всіх державних навчальних матеріалів та підручників, аби мати інструмент, щоб викреслити з них все, що не подобається ліберальним організаціям, зокрема, моральні, культурні, патріотичні та сімейні цінності нашого народу, які можуть комусь не подобатись. 

При чому принцип тут вельми дивний, якщо «антидискримінаційні» експерти вважають, що якісь національні традиції, цінності, моральні засади, слова “тато” і “мама” і т.д., що є частиною нашого життя та культури – то це ніби-то дискримінує 1 чи пів відсотка людей, то це треба видалити, бо в якихось країнах це називають дискримінацією. А думка народу і 80-90% населення нівелюється. Якщо користуватися таким принципом, то завтра наркоманія, алкоголізм, хабарництво, насилля та інші пороки треба також зробити «нормальним» та видаляти їх засудження та вислови, які дискримінують тих, хто так живе.

Звичайно ж, що є немало хороших аспектів, які варто коригувати з пострадянського менталітету та способу життя, однак це не має руйнувати наші національні цінності.

Позбавлення грифу (схвалення) просімейних та духовно-моральних програм 

Якщо заглянути всередину законопроекту 4477, то ми бачимо, що його автори знову під гарними лозунгами про рівність прав та поруч із деякими позитивними змінами закладають механізм для боротьби з просімейними та духовно-моральними учбовими програмами, які на сьогодні викладаються в школах як курс за вибором, але проти яких не могли придумати легітимний механізм, аби їх ліквідувати.

Законопроект 4477 пропонує: 

Навчальна література має відповідати вимогам Закону України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”. Така нейтральна ніби фраза, але коли заглянути в даний закон то бачимо, що згідно даного уточнення - в навчальній літературі не має бути інформації, що містить:

- непряму дискримінацію

- підбурювання до дискримінації 

- пособництво у дискримінації 

- пряму дискримінацію

Як це будуть трактувати так звані «антидискримінаційні експерти» можна лише здогадуватися. 

Антидискримінаційна необ’єктивна експертиза

Уже декілька років поспіль, як українська громадськість на прикладі сумновідомої антидискримінаційної експертизи МОН навчальних програм вже побачила, що так звані “громадські експерти”, фінансовані за кошти ідеологічно заангажованих закордонних фондів, можуть визнати дискримінацією будь-що: зображення повної родини, жінки і чоловіка як пари чи подружжя, дівчинки, одягнутої як дівчинка, і хлопчика з "хлопчачими" іграшками. Це все буде робитися під гаслом того, що ця інформація має ознаки дискримінації. Тобто комусь щось здалося, і все, далі лише вибираємо під яке визначення пристосувати - непряму дискримінацію, підбурювання до дискримінації, пособництво у дискримінації, пряму дискримінацію! 

Варто зазначити, що самі автори законопроекту кажуть про те, що хочуть ужорсточити антидискримінаційну експертизу, аби вона була більш ефективна для їх цілей: «Серед інших змін обов’язковою стала антидискримінаційна експертиза….однак чинна процедура, а також якість підготовки експертів та відповідальність за їхні рішення досі викликають нарікання ….»

Якщо ми згадаємо основні скандали навколо зазначеної антидискримінаційної експертизи, то на думку спадає декілька випадків з підручниками в МОН, коли так звана «антидискримінаційна експертиза» рекомендувала викреслити з підручників «батьків» та замінити на «рідних», рекомендувала не говорити про «традиційну сім’ю» бо це теж дискримінація і т. д.

Які небезпеки для діючих учбових програм приховує зазначений законопроект?

У статті 75 Закону про освіту пропонується добавити такий же абзац який був і у 3900: 

«Навчальна література, що виготовляється (придбається) за кошти місцевих бюджетів, юридичних та фізичних осіб, може проходити експертизу за ініціативи авторів (авторських колективів), розробників, видавців або на підставі звернення фізичних та юридичних осіб у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки».

Звертаємо вашу увагу, що автори прописують в своєму законі, що вимагати проведення експертизи (зокрема антидискримінаційної) можна на підставі звернення громадян (фізичних) або юридичних осіб. Навіть не батьків чи батьківський об'єднань!!!

Ті, хто слідкували за епопеєю з спробою позбавити схвалення/грифу програми «Основи сім’ї», бачили, що це було ініційовано через звернення групи батьків у 50-60 осіб та 5-6 організацій. Однак, так як цей механізм не був закріплений у законі, то довести до кінця даний план не вдалося, бо з одного боку це був не врегульований законом механізм, а з іншого боку —  на підтримку програми прийшло звернення близько 10000 громадян і батьків та близько 100 організацій, що змусило МОН вести себе в рамках закону.

Саме тому в законопроект 4477 вирішили внести механізми, за допомогою яких ліберальні та ЛГБТ-організації зможуть блокувати та позбавляти грифу ті програми, які, на їх думку, когось дискримінують.

Саме питання протидії дискримінації є важливим, і як церкви, так і всі свідомі громадяни виступають проти дискримінації однак в розумних межах без імпортування нам цінностей ліберальних країн. Однак боротьба з нею не має бути знаряддям у нав’язування чиєїсь ідеології та містити в своїй основі бажання переламати сімейні та моральні цінності цілого народу та загнати дітей і суспільство в придумані кимось «цінності», де нормальні цінності стають ненормальними і дискримінаційними, а якісь збочення отримують привілейований статус та нав’язуються.

Враховуючи зазначене, закликаємо продовжувати активно виступати у фейсбуку та інших соцмережах проти винесення на голосування законопроекту 4477. Зокрема, закликаємо писати листи на Голову Верховної Ради України та народних депутатів.

Проект звернення тут

Список електроних адрес депутатів-мажоритарників.

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Загрози та виклики
Останні новини
Останні новини