Християнський погляд на сурогатне материнство. Біоетичні принципи
25.06.2020
Сурогатне материнство віддавна знане в людській історії, а сучасна епоха пропонує нові штучні методи репродуктивних технологій. Попри своє давнє походження сурогатне материнство найбільше поширюється сьогодні. У багатьох країнах воно врегульоване відповідним законодавством

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Не лише християни, а й багато людей доброї волі вважають його серйозною проблемою, яка заслуговує глибокої біоетичної оцінки. Мова йде про біоетичні принципи та моральне значення нових технологій «творення нового людського життя».

Що таке сурогатне материнство?

Це практичні дії, завдяки яким жінка (яку називаємо сурогатною матір’ю) вагітніє, виношує і народжує дитину, щоб віддати її іншій людині, яка не може (або не хоче) народити самостійно. Стосунки між сурогатною матір’ю і людиною, якій буде передана на виховання дитина, регулюються наперед обумовленим юридичним договором.

Є два головні типи сурогатного материнства: традиційне та гестаційне. Також, залежно від того, чи сурогатна матір отримає фінансову компенсацію за надану послугу, розрізняють альтруїстичне та комерційне сурогатне материнство.

Що таке традиційне сурогатне материнство?

Традиційне сурогатне материнство передбачає, що сурогатна матір вагітніє у природний чи штучний спосіб, однак дитина генетично споріднена з нею. Сурогатна матір є біологічною матір’ю дитини, оскільки дитина була зачата від злиття яйцеклітини сурогатної матері та сперми майбутнього батька.

Що таке гестаційне сурогатне материнство?

Гестаційне сурогатне материнство передбачає, що вагітність настає в результаті перенесення вже живого ембріона, який виник завдяки штучним репродуктивним технологіям (IVF) за участі майбутніх батьків, так що дитина не є генетично спорідненою зі сурогатною матір’ю. Вона тільки виношує дитину у своєму лоні. 

Чи сурогатне материнство легальне у світі?

Закони, які забороняють чи дозволяють сурогатне материнство чи альтруїстичне, чи комерційне доволі відрізняються у різних країнах світу. У США законні вимоги до такого материнства відрізняються залежно від того чи іншого штату, бо не існує єдиного федерального закону з цього питання. Також закон у різних штатах висуває різні вимоги до альтруїстичного чи комерційного сурогатного материнства.

Чи сурогатне материнство етично допустиме з точки зору християнства?

Більшість біоетиків-християн різних конфесій погоджується із тим, що багато різновидів сурогатного материнства є проблематичними з моральної і світоглядної точки зору. Моральне занепокоєння виникає з приводу експлуатації жінки (применшення ролі жінки лише до породіллі, послуги «оренди жіночої утроби»), продаж дитини за гроші, порушення біологічного зв’язку з матір’ю-породіллею, застосування штучних репродуктивних технологій, які допускають знищення залишкових людських ембріонів.

Експлуатація жінки

У випадку комерційного сурогатного материнства типова сурогатна матір у США отримує оплату за послугу від 20000 до 25000 доларів, що становить приблизно 3 долара за годину, якщо вважати, що вагітність триває 266 днів або 6384 годин. Матеріально забезпечені жінки не погоджуються на те, щоб пережити біль, травму і гіркоту сурогатного материнства за таку незначну винагороду. Сурогатними матерями стають, зазвичай, жінки з низьким заробітком, браком достатнього матеріального забезпечення, часто з інших країн.

Часто жінки, які погодились на сурогатне материнство, не є поінформовані про потенційні ризики для власного здоров’я (наприклад, через ін’єкції гормонів) або не є свідомі емоційних страждань, які пов’язані з відмовою від народженої дитини. Сурогатні матері здебільшого не знають про те, що під час вагітності виникає між матір’ю і дитиною глибокий емоційний зв’язок, зумовлений біологічними, гормональними та чуттєвими чинниками.

Продаж дітей

Діти це чудовий Божий дар, а не комерційний товар, який можна продати чи купити. Так традиційне сурогатне материнство стає неморальним, коли матір продає свою дитину іншим батькам. А гестаційне сурогатне материнство завжди є неморальним, оскільки використовуються куплені за гроші ембріони чи жіночі гамети з метою імплантації.

Читайте також: Сурогатне материнство і Стамбульська Конвенція. Розмова з о. Романом Лабою (ВІДЕО)

Більшість християнських і багато світських біоетиків погоджуються, що комерційне сурогатне материнство проблематичне з моральної і законодавчої точки зору, оскільки в основі є купівля-продаж дитини, живої людини, суб’єкта фундаментальних людських прав і свобод.

Деякі біоетики називають таке материнство різновидом торгівлі людьми. Існує загальний консенсус серед біоетиків, що подібні комерційні домовленості серйозно порушують людську гідність дитини та сурогатної матері.

Порушення подружнього союзу

Сурогатне материнство порушує задум Творця стосовно подружжя, дітонародження і цілісності сімейного життя, бо з’являється третя сторона, яка робить свій внесок у подружжя, а саме: пропонує послугу з виношування і народження дитини у чужій материнській утробі або допомогу у донорстві жіночої яйцеклітини чи чоловічої сперми.

Донорство статевих гамет передбачає участь третьої сторони, що порушує цілісність сімейного життя, оскільки дітонародження повинно відбуватись у рамках моногамних стосунків чоловіка і жінки. Також тягар неплідності чоловіка або жінки вже не є проблемою конкретної сім’ї, але перекладається на сторонніх осіб, яких залучається для вирішення тієї проблеми. Це порушує приватний простір сімейного життя окремого подружжя, а в майбутньому може стати приводом для пошуку дітьми своєї сурогатної матері. Залучення сторонніх осіб у процес зачаття і народження дітей порушує також християнське уявлення про подружню присягу та зміст християнського таїнства подружжя. Наречені у церемонії християнського шлюбу обіцяють одне одному, що ні за яких життєвих труднощів «не покинуть одне одного аж до смерті», що включає неплідність, чи неможливість мати більше дітей.

Відмова прийняти данність неплідності одного з подругів, спроби використати неетичні штучні репродуктивні технології, щоб отримати бажаних дітей, загалом не вписується у християнське розуміння сімейного життя. Так, першою і основною метою подружжя є взаємна любов і турбота подругів, а діти це дарунок Божий, який не завжди залежить від людського бажання і зусилля.

Пересторога стосовно штучних репродуктивних технологій

Загалом, як свідчить статистика, лише близько 25% людських ембріонів, які з’являються у процесі використання штучних репродуктивних технологій («in vitro»), і яких було перенесено у лоно жінок, розвинулись і народились. Зазвичай, залишкові людські ембріони зберігаються у замороженому стані аж до смерті. Їх або використають, або вони помруть упродовж десятирічного періоду. 

Християнство сповідує правду, що людське життя починається від моменту зачаття, злиття чоловічих і жіночих статевих клітин.

Так, Святе Письмо чітко каже, що життя людини починається зачаттям у лоні матері. Про це сказано у наступних біблійних текстах Йова 31:13-15, Псалом 51:5; 139:13-16; Євангеліє від Матвія 1:20. У Святому Письмі знаходимо чітку заборону вбивати невинне людське життя дитини: Вихід 20:13; Повт. Закону 5:17. Історія християнства також містить заборони посягати на невинне життя дітей, зокрема ненароджених, і їх вагітних матерів.

Чи згадує Святе Письмо про сурогатне материнство?

У Біблії згадуються два випадки сурогатного материнства. У книзі Буття, глава 16, дружина Аврама Сара каже: «Ось зачинив Господь моє лоно, щоб не народжувати. Тож увійди до рабині моєї, щоб у мене були діти від неї. І послухав Аврам слів Сариних» (Буття 16:2). У Бутті, глава 30, йдеться про схожий випадок, коли дружина Якова Рахіль каже своєму чоловікові: «Ось раба моя Білга, увійди до неї, і нехай народить на коліна мої, щоб і в мене були діти від неї» (Буття 30:3).

Жоден з цих випадків не є прикладом для наслідування, бо вони служать ілюстрацією подальших сімейних проблем у житті згаданих героїв, які були спричинені залученням сторонніх жінок у життя подружжя.

Чи існують певні види сурогатного материнства, які є етичними?

Багато біоетиків-християн вважає, що у окремих випадках сурогатне материнство може бути морально допустиме, коли сурогатна матір погоджується на волонтерських засадах виносити і народити залишкові (вже заморожені) людські ембріони, які з’явилися в результаті штучних репродуктивних технологій, щоби врятувати їх від смерті. Головний мотив спроба врятувати невинне людське життя виправдовує перенесення у лоно жінки «чужих» людських ембріонів.

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Ігор Леньо

Джерело: family-institute.org.ua

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

 

 

Останні новини
Останні новини