Ключ до сімейного щастя – перетворення критики на побажання
Все для сімей
20.04.2021
У подружньому спілкуванні необхідно «плекати розум, почуття, навчитися слухати, говорити, а в певні моменти – мовчати». Як наголошує Папа Франциск, чоловік і жінка повинні “щодня входити в життя іншого”, бути делікатними, виявляти “ненав’язливу поведінку, яка породжує довіру та повагу”, плекати “інтимну та глибоку любов”, яка “вимагає більшої поваги до свободи й уміння чекати, доки інший відкриє своє серце” . Як цього досягати читайте далі в статті.

Щасливі подружні стосунки залежать від уміння налагодити щоденне спілкування, а коли назріває конфліктна ситуація, подружжя повинно навчитись формулювати свої скарги одне до одного у формі позитивних побажань і потреб, а свої почуття  описувати нейтральними словами.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

У запалі суперечки набагато простіше заявити про те, чого ми не хочемо, ніж те, чого насправді потребуємо. Стен Таткін, засновник психобіологічного підходу в сімейній терапії, вважає, що люди краще підготовані воювати, ніж любити. Іноді здається, що так воно і є.

Ми говоримо: “Перестань так сумувати”, а не: “Я хочу, щоби ти сказав мені, що тебе засмучує”. Або: “Ти завжди нехтуєш мною!” замість: “Я почуваюся самотнім/-ою і потребую твоєї уваги”.

Інша ситуація. Подружжя їде в авто і хтось хвилюється через високу швидкість руху. Свої переживання людина може висловити словами у двоякий спосіб. Наприклад, «Будь ласка, зменш швидкість авто, щоби я почувався/-лася у безпеці». Або ж: «Ти їдеш, як божевільний! Повільніше!». У першому випадку маємо пояснення, як особа почувається у конкретній ситуації. У другому випадку – звинувачення без пояснення.

Проблема з негативним вираженням власних потреб полягає у тому, що це виглядає, як критика. Насправді, навіть конструктивна критика негативно впливає на стосунки. Критика спонукає людину обирати позицію самозахисту, як у випадку агресивного нападу, а тому вона блокує вирішення конфлікту.

Навіть якщо між партнерами існує довіра та близькість у стосунках, однаково особисті скарги з критикою викликають лише захисну реакцію і негативні емоції. Таке відбувається і з дуже щасливими парами.

Щоби конфліктні розмови були успішними, необхідно якомога нейтральніше висловлювати свої почуття і формулювати будь-які скарги на партнера у формі позитивних потреб. У такий спосіб подружжя зможе конструктивно вирішити будь-які суперечки без взаємних образ.

Важливо зазначити, що негативні емоції, які спонукають нас до звинувачень і критики свого партнера, часто вказують на те, що ми насправді дуже цінуємо. Наші негативні емоції – це ключ до наших прихованих бажань. Найкращий вихід – нейтрально висловити своє приховане бажання і попросити допомоги реалізувати це бажання.

Наприклад, вибух гніву може маскувати наше почуття самотности. Коли ж ми усвідомлюємо факт самотності, то можемо попросити свого партнера про речі, які необхідні нам, щоби почуватись близькими у спілкуванні.

Перш ніж братися до вирішення суперечки чи конфліктної ситуації, необхідно внутрішньо налаштуватись на спілкування одне з одним. 

Сміливість у висловленні бажань

Легко звинувачувати партнера чи приховувати свої почуття за допомогою критики. Коли ми говоримо про свої почуття та страхи, ми стаємо вразливими на будь-яку реакцію з боку нашого партнера з приводу почутого. Така вразливість часто сприймається як ознака слабкости, однак вона є ознакою мужності і зрілості. Вразливість починається з нашої відмови від самозахисту, а відтак проявляється як  готовність відкривати свої страхи, сумніви і невпевненість.

Через певний дискомфорт багато людей відмовляються бути по-справжньому вразливими у спілкуванні зі своїм партнером/-кою. У сімейному житті ми вчимося приймати власні страхи і невпевненість, відкривати свої бажання і ділитися своїми почуттями одне з одним. Готовність виявляти вразливість свідчить про нашу мужність і глибину емоційного зв’язку у стосунках.

Часто подруги не вміють бути вразливими одне з одним, а тому вибудовують невидимі бар’єри між собою. Вихід один: навчитись говорити про свої почуття і переживання за допомогою слів, а не лише мовою жестів чи втечею від спілкування.

Яким чином наша вразливість може змінити подружні стосунки? Чи вона допоможе реалізувати наші потреби?

Часто вразливість у спілкуванні означає відверте пояснення особистих потреб, почуттів і бажань у позитивний спосіб. Звинувачення і критика, навпаки, заважають виявляти вразливість. Завжди вибір за нами: хочемо конфлікту чи порозуміння.

За матеріалами: family-institute.org.ua

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Все для сімей
Останні новини
Останні новини