Коронавірус: як не заразити своїх літніх родичів
19.03.2020
Вік – один з головних чинників, що впливають на смертність при захворюванні коронавірусом. Дослідження, проведене в Китаї, де і з’явилися перші заражені Covid-19, показує: чим старша людина, тим небезпечніше для неї наслідки коронавірусу

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, смертність при коронавірусі становить близько 3,5%. Але цю цифру не варто сприймати як ймовірність померти від Covid-19. Фахівці в Китаї дійшли висновку, що серед людей старше 80 років смертність склала близько 14,8%, в той час як у людей від 10 до 39 років 0,4%.

Для літніх людей ризик є досить великим. Так які заходи варто вживати людям старшого віку та їх родичам?

Елізабетта Гроппеллі, вірусолог і професор лондонського університету Сент-Джордж, розповідає? як захистити найбільш вразливих людей похилого віку.

«Є досить просте правило: якщо ви старше 65 залишайтеся вдома, говорить Гроппеллі. Основні способи захисту: обмежити близькі контакти з іншими людьми і зберігати дистанцію при спілкуванні».

Коронавірус передається двома способами: від людини до людини або при контакті з поверхнями. Зазвичай, каже Гроппеллі, люди не замислюються про те, як часто вони доторкаються до різних поверхонь в громадських місцях.

Зараз, вважає вірусолог, найважливіше почати помічати це і частіше задавати собі питання: чи дійсно мені необхідно вийти в супермаркет або в банк?

«У нас немає вакцини або ліків від коронавірусу. І дуже важливо, щоб ми зараз подбали про літніх людей. Ми не повинні їх заражати», нагадує доктор Гроппеллі.

Вона уточнює: потрібно дотримуватися запобіжних заходів, але все ж не варто впадати в паніку або параною.

Перед відвідуванням літнього родича задайте собі два питання:

- чи є у мене температура (37,5 або вище)?

- чи є у мене сухий кашель?

«Але пам’ятайте: ізоляція не означає, що потрібно просто закритися вдома і не виходити. Це означає, що варто постійно думати про те, що ми робимо», підсумовує експерт.

Центри з контролю і профілактики  захворювань США радять, що ще можуть зробити люди для своїх літніх родичів:

- дізнайтеся, які ліки приймають ваші близькі, і уточніть, чи зможете ви допомогти їм отримати ці ліки в разі потреби;

- стежте, чи достатньо у ваших близьких їжі;

- для літніх людей варто купити продукти, які не псуються, щоб мінімізувати походи в магазин.

Карітас України в свою чергу нагадує, що не зважаючи на карантин, проект “Домашня опіка” працює, адже вони не кидають самотніх літніх людей сам на сам з цією страшною загрозою. Новини проекту читайте на сайті: http://homecare.org.ua/

Джерело: caritas.ua

Фото Miguel Medina / AFP via Getty Images

Останні новини
Останні новини