Україні загрожує демографічна криза, хоча народжуваність не знизилася. Які ж причини?
Аналітика
21.02.2023
В Україні після року війни назріває серйозна демографічна криза, проте проблема не в тому, що українці бояться планувати і народжувати дітей в нинішній ситуації

Насправді причини, які призведуть до стрімкого скорочення населення, значно глибші.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Що буде далі з чисельністю українців, і як можна вплинути на ситуацію вже зараз, пише rbc.ua.

Українці хочуть народжувати

Згідно з аналізом акушера-гінеколога, репродуктолога Мирослави Вацик, кількість людей, які хочуть вилікувати безпліддя, на щастя, не знизилась. Крім того, тенденція до збільшення пацієнтів, старших за 35 років, зберігається.

"Чому? По-перше, психологічний момент: інстинкт самозбереження. Інстинкт продовження себе в дітях підвищує бажання вагітніти саме зараз. По-друге, за останні 15 років кількість пацієнтів старше 35 років виросла в 4 рази. І це значить, що у них нема часу чекати закінчення ковіду, війни чи ще якихось можливих катастроф", – розповідає репродуктолог.

Народжуваність знизилася на третину – але це не показник

Так, за даними сервісу OpenData, за 11 місяців 2022 року реєстрацій новонароджених поменшало на третину, натомість кількість нових шлюбів в Україні зросла.

Кількість нових родин зросла на 5% за 11 місяців 2022 року у порівнянні з відповідним періодом 2021 року. Пік "весільного буму" припав на початок повномасштабного вторгнення Росії. У березні та квітні, після початку великої війни, шлюбів укладалося у півтора раза більше, ніж зазвичай. Здебільшого лідерами за кількістю новостворених родин були прифронтові області.

Натомість кількість реєстрацій новонароджених за 11 місяців 2022 року впала на третину у порівнянні з відповідним періодом у 2021 році.

Ймовірно, це пов’язано з тим, що частина дітей була народжена за кордоном та їх поява ще не була посвідчена в українських держустановах.

Загалом за неповний 2022 рік народилися 195 тисяч маленьких українців: 51,50% хлопчиків у 2022 проти 51,52% у 2021.

Можна зробити висновок, що народжуваність в Україні зменшилась на третину, але, враховуючи кількість людей (а це здебільшого жінки), які виїхали за кордон, то народжуваність за минулий рік не зменшилась.

Головна причина – міграція

За даними Мирослави Вацик, демографічна криза українцям загрожує не через страх народжувати і планувати дітей в умовах війни, а через інші фактори.

З одного боку: кількість людей (як і чоловіків, репродуктивного віку, що загинули і продовжують гинути щодня на війні). З іншого боку вимушена еміграція 6 млн людей, з них 60% репродуктивного віку. 70% з них не збираються (за попередніми даними) повертатись в Україну.

Демографічна криза – не новина для України

Дійсно, вже протягом багатьох років Україна переживає демографічну кризу. Згадаймо хоча б слоган: "Нас 52 мільйони", який був популярний в перші роки незалежності.

Так, у 1992 році чисельність населення України досягла піку – 52,2 млн і почала знижуватися. У 2013 році чисельність населення скоротилася до 45,4 млн. У 2014 році через анексію Криму населення України скоротилося на 2,5 млн осіб. Хоча офіційна статистика продовжувала наводити дані з урахуванням населення окупованих територій Донбасу, проте визначити скільки там реально залишилося людей неможливо. У 2020-21 роках скорочення населення прискорилося через епідемію коронавірусу та падіння рівня життя.

Станом на початок 2022 рік офіційна статистика нараховувала в Україні 41,2 млн людей, враховуючи окуповані території Донбасу.

Тож поступове зниження чисельності населення, на жаль, тенденція не нова. Однак можемо зробити висновки, що навіть попри війну українці хочуть народжувати. Але зовнішня міграція й загибель людей на війні призведе так чи інакше до посилення демографічної кризи в Україні.

Джерело: rbc.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

АналітикаЗагрози та виклики
Останні новини
Останні новини