Конституційний Суд відкрив провадження щодо конституційності частини першої статті 1 Закону України „Про альтернативну (невійськову) службу“
Законодавство
26.09.2024
За результатами розгляду колегії суддів було відкрито конституційне провадження

24 вересня відбулися засідання колегій суддів Другого сенату Конституційного Суду України, на яких судді розглянули питання про відкриття конституційних проваджень у справах за конституційними скаргами. За результатами розгляду колегії суддів було відкрито конституційне провадження у справі за конституційною скаргою  щодо конституційності частини першої статті 1 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу».

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Про це пише irs.in.ua.

Суб’єкт права на конституційну скаргу, громадянин України Дмитро Зелінський, звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням перевірити на відповідність частині четвертій статті 35 Конституції України (конституційність) частину першу статті 1 Закону України „Про альтернативну (невійськову) службу“ від 12 грудня 1991 року No 1975–XII, згідно з якою „Альтернативна служба є службою, яка запроваджується замість проходження строкової військової служби і має на меті виконання обов’язку перед суспільством".

На думку заявника, оскільки оспорюваний припис визначає заміну альтернативною (невійськовою) службою лише строкової військової служби, якої в України на сьогодні не існує, це повністю унеможливлює реалізацію конституційного права, визначеного частиною четвертою статті 35 Конституції України, згідно з якою „у разі якщо виконання військового обов’язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов’язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою“.

Нагадуємо, що Тернопільській апеляційний суд 29 серпня 2023 року скасував рішення суду першої інстанції та виніс вирок гр. Д. Зелінському, яким визнав його винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.  336 КК України й призначив йому покарання у виді трьох років позбавлення волі.

Д. Зелінський у зв’язку зі своїми релігійними переконаннями на підставі частини четвертої ст. 35 Конституції України просив, щоб йому надали можливість виконати свій конституційний обов’язок альтернативним чином без зброї.

Джерело: irs.in.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

ЗаконодавствоХристиянський світСуспільство
Останні новини
Останні новини