У Львові монахиня стала матір'ю-опікункою для десятьох дівчат
Добрі справи
12.11.2022
Монахиня, яка стала матір’ю, щоправда прийомною. Сестра Служебниця Непорочної Діви Марії Юлія Фляк впродовж п’яти років є матір’ю-опікункою у львівському дитячому будинку сімейного типу. Монахиня виховує 10 дівчат, а також є директором комунальної установи «Центр соціальної підтримки дітей та сімей “Рідні”».

Про це повідомляє Львівська міська рада.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

«Я ніколи не була прийомною мамою. Однак як монахиня здійснювала соціальне служіння – працювала з сиротами. Але згодом вирішила взяти дівчат під опіку», - розповідає сестра Юля.

Усі вихованки сестри Юлії – підлітки: наймолодшій – 11 років, найстаршій – 20. Старші дівчата вже студентки: одна навчається на юристку,  інша – на соціальну працівницю, ще одна – на працівницю у сфері фізичної культури.

«Понад 40 тисяч гривень в місяць іде на репетиторів, видатки покриває фонд «Рідні». Завдяки цим заняттям, а також старанням дівчат, вони отримують омріяну професію. «Служба у справах дітей» допомогла дівчатам із встановленням брекетів, познайомила нас з чудесними медиками з Медичного університету, в дівчат будуть чудові здорові усмішки», – розповідає опікунка.

Повністю облаштовану квартиру для створення дитячого будинку сімейного типу надав фонд «Рідні», і це вже друге ДБСТ, створене у співпраці з фондом «Рідні» (фонд усі роки функціонування ДБСТ підтримує їхню діяльність). Квартира простора, облаштована усім необхідним: сім кімнат, спортивний зал, кухня-вітальня та п’ять санвузлів. Готує сестра Юля, дівчата допомагають, підтримують чистоту та порядок. Медичну допомогу дітям надає приватний медичний центр, з яким підписано договір, комунальні послуги покриває фонд «Рідні».

Підопічні сестри – дівчата, тож усі вони відвідують фахівців у сфері краси. «З молодшими дівчатками до перукаря іду я, бо маю знати, якою прийде після салону моя дитина. Я не маю заперечень щодо їхніх експериментів, хіба щодо татуювань, проте і тут маємо розмову. Якщо буду категоричною, дитина все одно зробить по-своєму та не буде щирою зі мною, тому обираємо золоту середину», – каже сестра Юля.

Окрім побутових питань – є й інші, розповідає сестра Юля. «Багато спірних питань стосуються викликів свободи в такому віці. Дівчата починають товаришувати з хлопцями, їм хочеться піти в клуб. Якщо я почну забороняти, не буде довіри. Кілька років тому до мене прийшов молодий чоловік з букетом квітів та коробочкою, у якій перстеник, я розсміялась, сказавши, що мені вже запізно. Він сказав, що це для нашої Насті, він хоче зробити їй пропозицію. Тепер Настуня вже три роки як заміжня, виховує сина, а ми підтримуємо з нею дуже теплі відносини… Якщо у дівчат справді серйозні стосунки, вони знайомлять мене з хлопцями», – розповідає сестра Юля.

Остання прийнята у велику сім’ю вихованка – Вероніка з Вугледару. Дівчинці 10 років, вона дивом вціліла під час російського обстрілу. Родичі накрили її собою, таким чином врятувавши життя дитини. Вероніка травмована і фізично та психологічно.

«Дівчинка комунікабельна, має свої глибокі травми, які були ще до війни, має поранення, у неї напівпаралізовані ручки. Ніхто не ставиться до неї з жалістю, комунікуємо з нею звично. Вона має багато запитань, хоче говорити, переважно про своє минуле, про будинок, про тих хто в неї був та що з ними сталося. Вона переживає, і це буде ще довго», - розповідає сестра Юля.

Дівчата одразу прийняли Вероніку. Не було жодного бар’єру, окрім одного – російської мови. З Веронікою у кімнаті мешкає Женя, якій 12, вона пояснила, що російська – це мова окупанта, який вбив її рідних. Після того Вероніка впевнено і дуже успішно почала говорити українською.

Сестра Юля каже, що перед тим як прийняти в сім’ю нову дитину, радиться з дівчатами. Це важливо, особливо коли у дитини є проблеми, наприклад, аутизм, як у Жені.

«Ми всі ходили на знайомство з Женею в ліцей «Просвіта». Вийшли з думкою, що буде важко. Женічка прийшла до нас у третьому класі, зараз вже в шостому. Вона не розмовляла, нічого не робила в побуті. Ми всі чергували по тижню, я і дівчата допомагали їй з порядком та гігієною. Вони вчили Женю всього. У неї вкладено дуже багато праці дівчат», - каже сестра Юля.

Сестра Юля каже, що дуже цінує підтримку фахівців з управління «Служба у справах дітей» Львівської міської ради, яке не контролює чи карає, а допомагає, і найперше – дітям.

«Від «Служби у справах дітей» я отримую постійну підтримку. Особливо цінний супровід фахівців установи ми відчуваємо, коли діти вступають у навчальні заклади. Дуже велика допомога в підготовці документів, у вирішенні матеріально-технічних та, зрештою, різноманітних питань. Це неймовірні люди, і ми раді, що вони у нас є», - додає сестра Юля.

Добрі справи
Останні новини
Останні новини