Не показуйте це дітям! 10 ознак "шкідливих мультфільмів"
04.08.2020
Всі діти люблять дивитися мультфільми, проте деякі з них приносять дітям більше шкоди, ніж користі.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

За якими ознаками можна визначити, що анімаційний фільм матиме негативний вплив на психіку дитини.

Наявність хоча б кількох ознак з нижчеперелічених дають привід задуматися: чи варто дозволяти дітям дивитися такі мультфільми?

1. Головні герої мультика поводяться агресивно, жорстоко, калічать, вбивають, завдають шкоди. Причому «смакують» всі подробиці, навіть якщо все це подано під маскою гумору. Як наслідок, діти в своїх вчинках виявляють гнів, безжалісність і егоїзм.

2. Погана поведінка персонажів за сюжетом залишається безкарною або навіть призводить до поліпшення їх життя: отримання визнання, популярності, багатства. Таким чином діти привчаються до думки, що «бути неслухняним - це круто».

3. В сюжеті демонструються небезпечні дії і вчинки, трюки і форми поведінки, які складно або небезпечно втілити в реальному житті. Це може привести не тільки до розчарування, неадекватного сприйняття реальності, а й до втрати здоров'я. Дитина подумає: «Ну він же впав з висоти, але піднявся і побіг далі, і жодної подряпини».

4. В сюжеті є сцени зневажливого поводження з людьми, тваринами, рослинами. Це може бути знущання над старістю, слабкістю, фізичними вадами, соціальним і матеріальним нерівністю. Слідкуйте, щоб діти не дивилися мультфільми з сюжетними лініями, які пропагують расову, національну, релігійну, класову і іншу винятковість або нетерпимість.

Читайте також: Україна серед лідерів алко- та наркозалежності. Що робити?

5. У мультику пропагується легковажний спосіб життя, уникнення героями праці і досягнення цілей легким шляхом або навіть обманом.

6. У сюжеті висміюються цінності сімейних відносин. Головні герої-діти конфліктують зі своїми батьками, які показані недалекими і безглуздими. Герої поводяться зневажливо по відношенню до сімейних та подружніх традицій.

7. Головними персонажами є герої, які не схожі на тих, кого ми зустрічаємо в житті, часто з потворною зовнішністю. Як вважають психологи, зовнішність персонажів має величезне значення для формування психіки дитини.

8. У сюжеті мультфільму є явна або прихована пропаганда / реклама вживання одурманюючих речовин (спиртного, наркотиків, сигарет) і нездорового способу життя. А герої, які його ведуть, наділяються позитивними рисами.

9. В мультфільмі фізична сила і насильство демонструються як основний інструмент вирішення проблем і боротьби добра зі злом, а позитивні герої, чиї моральні якості і норми поведінки могли б служити прикладом, відсутні.

10. Позитивний за сюжетним задумом герой відрізняється низькою культурою мовлення: проклинає, вживає жаргонні слова, використовує при зверненні до інших прізвиська зневажливого і образливого характеру.

Пам'ятайте про те, що кожна дитина - як чистий аркуш, і формування її особистості, характеру і поглядів залежить від того, що її оточує. Тому інформацію, яку діти засвоюють, слід ретельно відбирати.

Джерело: daily

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Останні новини
Останні новини