Основні законопроекти, які були внесені до Парламенту минулого тижня
22.11.2019
До Верховної Ради України внесли ряд законодавчих ініціатив, частина з яких має позитивну мету, інші - викликають тривогу через те, що можуть мати негативні наслідки.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині №2457 від 15.11.2019 (автор - Дмитрієва Оксана Олександрівна від політичної партії "Слуга народу").

Окрім впровадження Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин, проект закону передбачає потенційне донорство гемопоетичних стовбурових клітин. Тобто фізична особа, щодо якої проведене імунологічне типування, але не було отримано її згоду на таке вилучення у встановленому цим Законом порядку, все рівно може бути донором. Дана норма протирічить позиції християнській спільності і є морально неприйнятною, адже трансплантація органів та інших анатомічних матеріалів людині повинна бути можливою лише за умови свідомої прижиттєвої згоди донора, засвідченої у письмовій формі.

Що ж стосується саме стовбурових клітин, то тут міститься великий спектр проблем, що вимагають чіткого визначення. Зокрема, визначальну роль відіграє спосіб їх отримання. Традиційно є кілька шляхів отримання стовбурових клітин:

- отримання з ембріональних тканин;

- отримання з пуповинної крові;

- отримання з органів і тканин дорослого організму.

Для медицини найбільш зручним є спосіб отримання стовбурових клітин з людських ембріонів, але це має негативні наслідки та є неприйнятним з точки зору християнської моралі.

Адже, отримання ембріональних стовбурових клітин з людського ембріона є можливим лише при аборті (на перших етапах розвитку, і тільки якщо ембріон людини буде знищений). Тобто, їх просто відбирають у ненароджених немовлят і заробляють на цьому чималі кошти.  

В Україні вже не перший рік діє чорний ринок стовбурових клітин, а даний законопроект його легалізує і ще більше сприятиме розвитку. За підрахунками ЗМІ, на сьогодні лише в Києві 12 закладів надають послуги з лікування чужими стовбуровими клітинами.

За даними ЗМІ, в Україні десятки приватних клінік пропонують лікування, омолодження та навіть косметологічні препарати із вмістом стовбурових клітин. Проте їхня ефективність та якість медициною абсолютно не доведені.

Варто зазначити, що з прийняттям закону ринок стовбурових клітин зростатиме, а відповідно і попит на них. Тому, є безліч ризиків, як саме будуть отримувати стовбурові клітини різні клініки та чи не використовуватимуть ненароджених немовлят як “товар”.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадські об'єднання №2442 від 14.11.2019 (автор - Шахов Сергій Володимирович, безфракційний). 

Проект закону пропонує, що членами (учасниками) громадської організації можуть бути не тільки фізичні особи, але й  юридичні особи приватного права. Утворення громадського об’єднання може створюватися  на підставі модельного статуту.

У разі прийняття даного законопроекту буде надаватися можливість здійснювати громадською організацією діяльність на підставі модельного статуту, що спростить реєстрацію та при внесені змін до відомостей про юридичну особу не потрібно буде затверджувати нову редакцію статуту та подавати її державному реєстратору.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відпустки при народженні дитини №2436 від 14.11.2019 (автор - Чорний Дмитро Сергійович від “Слуги народу”)

Проектом закону пропонується забезпечити належним соціальним захистом та державною підтримкою сім׳ю, в якій народилась дитина, шляхом надання гарантованого права чоловіку, дружина якого народила дитину, батьку дитини, яка народилася не у зареєстрованому шлюбі, близькому родичу одинокої матері отримати 14-денну одноразову оплачувану відпустку з метою надання допомоги новонародженому та його матері в облаштуванні побуту, налагодженні умов життя новонародженого.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування відповідальності виготовлення алкогольних напоїв в домашніх умовах для власного споживання (№ 2371-1 від 14.11.2019 (автор - Підласа Роксолана Андріївна від “Слуги народу”)

Проектом Закону пропонується виключити статті 176 та 177 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає накладення штрафу від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 51 грн. до 170 грн.) за виготовлення або зберігання без мети збуту самогону чи інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення.

Прийняття даного законопроекту матиме негативний вплив, адже сприятиме розвитку підпільному ринку продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв, збільшенню росту алкоголізму особливо в селах, а також дозвіл на виготовлення слабоалкогольних та алкогольних напоїв в домашніх умовах буде мати негативний вплив на сім’ю.

Фактично, даним законопроектом пропонується легалізувати самогонні апарати та зняти контроль за виготовлення самогону.

Наразі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна займає перше місце у світі за рівнем дитячого алкоголізму. 87% українських школярів хоча б раз пили алкогольні напої, 26% вживають алкоголь кілька разів на місяць.

Також, згідно з показниками Європейської бази даних “Здоров’я для всіх”, стандартизований коефіцієнт смертності від причин, пов’язаних з алкоголем, в Україні є одним з найбільших у Європі. У цьому рейтингу Україна поступається місцем лише Казахстану та Білорусі.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державні лотереї в Україні" та інших законів України щодо посилення державного регулювання лотерейної сфери в Україні №2331-1 від 14.11.2019 (автор - Заблоцький Мар'ян Богданович від “Слуги народу”).

Проектом закону пропонується:

- збільшення вікового цензу для учасників державних лотерей з 18 років до 21 року;

- розширений список заборони розміщення пунктів розповсюдження державних лотерей: у гуртожитках, у спеціалізованих дитячих розважальних центрах, у приміщеннях культових будівель та споруд, у приміщеннях, які належать релігійним організаціям;

- заборона використання гральних автоматів як лотерейного обладнання;                         

- запровадження фінансових санкцій для операторів державних лотерей;

- заборона реклами державної лотереї у теле-, радіопередачах та  інших засобах масової інформації.

За інформацією авторів, законопроект нібито має розширити повноваження Міністерства фінансів України щодо здійснення контролю у лотерейній сфері.

З урахуванням того, що нині під вивіскою лотерей працює нелегальний гральний бізнес, то дане питання потребує дедального вивчення, аби не узаконювалися зловживання в цій сфері.

Всеукраїнський Собор закликає молитися про Божу мудрість для парламентарів у прийнятті важливих рішень для нашої держави, аби влада дбала про добробут українських сімей, відстоювала моральні і духовні цінності.

Останні новини
Останні новини