Підлітки, активні в релігійному житті, мають кращі результати в навчанні ― дослідження Стенфорда
Молоде життя
05.09.2021
Згідно з новим дослідженням Стенфордської вищої школи освіти (GSE), підлітки, які регулярно практикують релігію, навчаються краще в школі, ніж ті, хто не релігійний

Висновки показують, що релігійні громади соціалізують підлітків, щоб виховувати дві звички, які високо цінуються в державних школах: сумлінність та співпрацю. Релігійна діяльність може вплинути на оцінки більше, ніж уявляють дослідники.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це пише  slovoproslovo.info з посиланням на ed.stanford.edu.

“Сполучені Штати є високорелігійною країною, а релігія є потужною соціальною силою, сказала автор дослідження Ілана Хорвіц, кандидат докторантури GSE. Якщо ми, як науковці з освіти, намагаємось зрозуміти підлітків в Америці, нам слід звернути увагу на цю дуже важливу частину їхнього життя”.

Хорвіц оприлюднила висновки у робочому документі «Розрив досягнень запобігання: уникнення середніх балів та релігійності в державних школах» на щорічній зустрічі Американської асоціації досліджень освіти.

Половина американських підлітків повідомляє, що віра має для них “дуже” або “надзвичайне” значення, і кожен третій підліток молиться принаймні раз на день, сказала вона.

Щоб оцінити роль релігійності для оцінок учнів середніх та старших класів, Хорвіц проаналізувала дані опитування та інтерв’ю, зібрані Національним дослідженням молоді та релігії (NSYR), 10-річним лонгітюдним дослідницьким проєктом, розпочатим у 2002 році вченими з Університету. Нотр-Дам та Університету Північної Кароліни на Чапел-Гіллі, щоб дослідити вплив релігії на життя американської молоді.

Її вибірка для дослідження включала 2491 підлітка (у віці 13-17 років), який відвідував державні школи. Респонденти та їхні батьки опитувалися за телефоном щодо цілого ряду особистих та сімейних характеристик, включаючи оцінки та релігійні обряди.

Хорвіц призначила кожного респондента до одного з п’яти поширених «типів» релігійності, використовуючи систему класифікації, розроблену соціологами Меліндою Лундквіст Дентон та Лізою Пірс. На одному кінці спектру були абітурієнти, які відвідують релігійні служби, регулярно моляться, відчувають близькість до Бога та підкреслюють роль віри у своєму повсякденному житті. На іншому кінці спектру були люди, які хоча і вважають, що Бог існує, але уникають релігійної участі та ширших питань, що стосуються релігії для їхнього життя.

Хорвіц виявила, що релігійні в середньому отримували значно кращі оцінки, ніж ті, хто не релігійний. Середній бал серед релігійних становив 3,22, у порівнянні з 2,93 серед тих, хто не релігійний.

“Релігійність допомагає підліткам середньої та старшої школи, тому що вони винагороджуються за те, що вони слухняні й поважають себе, а також володіють самовладанням”, сказала Хорвіц.

Зв’язок між релігійністю та навчанням залишився після обліку раси, класу, статі та релігійної конфесії, сказала Хорвіц. Це також відбулося після контролю за певною поведінкою, пов’язаною із суворою релігійною практикою серед підлітків, наприклад, меншим споживанням алкоголю та обмеженою сексуальною активністю.

«Як правило, релігійні діти менше п’ють, менше займаються сексом, і перебувають під пильним наглядом батьків, каже Хорвіц.  Ці змінні пояснюють деякі причини, чому релігійні діти краще навчаються в школі. Але мої моделі показали, що є дещо, крім тих факторів, що дані опитування не можуть пояснити».

Читайте також: PlusOne розпочинає сезон заходів «без лекцій»

Щоб з’ясувати, що ще може пояснити цю різницю, вона звернулася до стенограми особистих інтерв’ю дослідників NSYR, проведених з 30 респондентами первинного опитування-15 абітурієнтами та 15 особами, які уникали цього. Доступ до стенограм також допоміг Хорвіц підтвердити достовірність оцінок студентами, які вони оцінили самостійно: їй вдалося порівняти дані опитування окремих осіб з їх наступними відповідями на співбесіду і виявила, що обидва вони послідовно узгоджені.

Довгі стенограми проливають світло на незрозумілий розрив між оцінками абітурієнтів та ухильників. Розповідаючи про своє життя, каже Хорвіц, абітурієнти набагато частіше виявляли сумлінність і налаштованість на співпрацю, ніж ті, хто уникав, які частіше демонстрували бунтарство та брак самодисципліни.

“Вони просили не наводити приклади цих рис у своїх інтерв’ю, сказала вона. Але історії, якими вони поділилися, на різні теми, виявили ці риси”.

Що на першому місці?

Хорвіц зауважила, що її дослідження свідчить про асоціацію, а не про причинно-наслідковий зв’язок вона виявила, що релігійність асоціюється з вищими оцінками, але не обов’язково викликає їх.

Вона також визнала занепокоєння «курка і яйце»: чи стають діти, які виховуються релігійними, більш сумлінними в результаті, або сумлінні діти частіше стають релігійними?

“У підлітковому віці релігія насправді не є вибором, сказала вона. Батьки переважно вибирають релігійні уподобання своїх дітей, тому малоймовірно, що свідомі діти віддають перевагу релігії”.

Хорвіц каже, що отримані результати сприяють ширшому розумінню багатьох соціальних факторів, пов’язаних з навчальними досягненнями.

“Хоча загальновідомо, що успішність у навчанні корелює з доходом, моє дослідження показує, що хороші успіхи в навчанні також обумовлені звичками, засвоєними через релігійну прихильність”, сказала Хорвіц.

Це підіймає важливе питання, додала вона: чи прагнуть школи сприяти послуху, і якщо так, то чи заважає це розвитку творчості та критичному мисленню? На наступному етапі своєї роботи Хорвіц вивчить, чи зберігається академічна перевага, яку мають абітурієнти у державній школі, при їх переході до вищої освіти.

Джерело: slovoproslovo.info

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Молоде життяОсвіта і наукаАналітика
Останні новини
Останні новини