Підмінені цінності
Загрози та виклики
20.09.2021
Сьогодні варіативність ієрархії цінностей українців стала настільки значною, що до цього в історії такого ще ніколи не спостерігалося. Що це? Виразна ознака демократії, за якої людина є вільною і відповідно має право жити як захоче, сповідувати будь-яку систему цінностей? Чи є ця тенденція позитивною?

Об’єктивну відповідь можна знайти, відповідаючи на запитання, як цінності впливають на життя людини. Людина може стати героєм, великим моральним авторитетом, а може нікчемно закінчити своє життя. Безпосередній вплив на кожен результат мають життєві цінності. Вони незмінні стосовно плину часу. Є правда, яка називається істиною. Є мораль, яка називається духовною. Який дух людини, така її мораль.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Жодне попереднє покоління не було настільки самовпевненим, як сьогоднішнє, вважаючи, що норми поведінки, норми моралі себе  дискредитували. Те, що віками вважалося хорошим, сьогодні опоганюється, а те, що вважалося недостойним, – вивищується. Останні події, що відбулися 19 вересня в центрі столиці, на так званому гей-параді, яскраве цьому свідчення. Влада столиці, на чолі з очільником з Президентськими амбіціями, за кошти платників податків, дозволяє собі саме в неділю, коли ідуть Богослужіння, в духовному серці країни, надати дозвіл на проведення параду людей, з девіантною поведінкою, які демонструють цілий спектр аморальності і вимагають для себе особливі права. Як результат - пів дня заблокований весь центр Києва, залучені тисячі правоохоронців з технікою і спецзасобами, для пересічних громадян закритий вхід в метро та чимало інших неподобств, і все це за кошти української громади. А чимало українських ЗМІ з захоплення висвітлюють подію, маніпулюють фактами і наголошують на процвітанні «демократії».

Читайте також: Президент Литви: «Ніякі вимоги ЛГБТ не будуть виконуватися в нашій країні»

Багатьом українцям і, особливо, представникам влади, необхідно навчитися критично мислити і правильно реагувати на виклики, які впливають на життя людей і розвиток держави. Напевне кожен прагне жити добре. Але «добре жити» люди розуміють по-різному. Наше переконання, що людина повинна жити достойно, робити правильні вибори у своєму способі життя, бути впевненою у слушності прийняття різних життєвих рішень, прагнути правильно впливати на обставини, які її оточують. Головним критерієм таких виборів і рішень є життєві цінності і пріоритети. Саме вони дають людині можливість прожити своє життя гідно. А головним індикатором позитивного результату є відчуття миру, спокою і впевненості незалежно від обставин, у яких перебуває людина.

Точкою опори в діях геополітичних трендів в питаннях цінностей є права людини. Ми виходимо з іншої точки опори і стараємось аналізувати ситуацію виходячи з добра для людини. Тому, важливим буде усвідомлення основних джерел, які формують шкідливі цінності сьогодення. Більшість із них породжуються засобами масової інформації, рекламою і соціумом. Це, зокрема:

  1. Постійний показ красивого життя, як на картинці. Негативний наслідок – людина намагається це отримати і починає за цим бігти. У результаті впадає в депресію та інші деструктивні стани.
  2. Регулярний показ ідеальної зовнішності людини, який у більшості випадків сформований різними технологічними маніпуляціями (макіяж, фотошоп, спецефекти тощо). У багатьох ця технологія породжує комплекс недосконалості, адже майже в усіх «щось не так». Людина починає служити своєму тілу. 
  3. Перфекціонізм, тобто прагнення стати і бути ідеалом, якого ніколи неможливо досягнути. В результаті псуються стосунки з оточенням, зокрема в сім’ї.
  4. Легкі гроші, мати і не працювати. Щастя в розвагах. Наприклад, сюжети багатьох сучасних кінострічок побудовані саме на такій ідеології. Це породжує в значної кількості молоді переконання, що такі життєві цілі є правильними.
  5. Секс – найголовніша радість життя. Партнерів можна і потрібно змінювати. Наслідки прийняття такої псевдоцінності – зради, руйнація сімей, втрата довіри і загалом неможливість побудувати міцні і надійні взаємини.
  6. Співжиття без реєстрації стосунків. У своїй суті це свідома або підсвідома втеча від відповідальності. Людина не бажає брати повної відповідальності за життя іншої особи. Майже в усіх випадках такі союзи закінчуються розривом. А безболісних розривів стосунків не буває. Завжди є наслідки, які супроводжують людину в подальшому житті на психологічному, емоційному, фізичному, фізіологічному та інших рівнях.
  7. Захоплення будь-якими культами, магією, екстрасенсами, субкультурами. Результат – комплексна руйнація особистості (фізична, моральна, духовна).
  8. Широкого застосування набула псевдонаука, яка впроваджується через різні життєві філософії та тренінгові програми під назвами «Як досягти успіху», «Як стати успішним» тощо. Там дуже виразно проголошуються антицінності. Застосовується так звана психологія позитивного мислення, яка спрямована на особистість і згідно з якою особа є найвищою цінністю. Вона повинна мати гроші, за допомогою яких може задовольняти усі свої потреби. Так формуються егоїзм і індивідуалізм з усіма, далеко не всім відомими, негативними наслідками. Пропагується філософія свободи – спробувати все (адже найкращий спосіб уникнути спокус – це їм піддатися).
  9. Кар’єра: створюється образ, штучна картинка. Мусиш будувати кар’єру, щоб мати гроші для того, щоб жити. Це повинна бути твоя ціль і пріоритетна цінність. Ти повинен повірити, що, досягнувши цієї цілі, ти почнеш повноцінно жити, але при цьому ти не повинен усвідомлювати, що ти живеш зараз. Застосовується технологія двох типів людей. Перший тип – це ті, хто будує свою кар’єру, вони досягають «успіху». Другий тип – це інші люди. Наслідки прийняття такої філософії життя багато в чому негативні. Людина починає боятися втратити те, що має, не усвідомлюючи, що має далеко не найкраще з того, що може мати. Наприклад, велика кількість жінок дуже скоро виходить із декретної відпустки, маючи переконання, що їхня дитина повинна в скорому часі побачити зреалізовану й успішну маму. Зрозуміло, що дитині потрібна мама, а не її успішність, але дитину обікрали. Хто постраждав? Найперше – найближчі люди. Хтось вважає, що відкупиться від дитини іграшкам, адже особистий соціальний статус є важливішим. Балансів немає, і це підмінена цінність.
  10. Сурогатне материнство. Це, по суті, продаж дитини. В цьому випадку спектр і глибину морального та психологічного ударів важко собі уявити. Наприклад, що відчувають діти такої матері, коли довідуються, що їхнього братика чи сестричку мама продала? В такому випадку могла продати і когось із тих дітей, що живуть із нею. Таке думання дитини неминуче. До кінця не досліджено всього негативного спектра наслідків від усвідомлення такої інформації дитиною.
  11. Час – це багатство, яке маємо і яке минає. Чимало людей самі в себе крадуть час, витрачаючи його на непотрібні речі. Наприклад, комп’ютерні ігри. Спочатку це захоплення, яке згодом у багатьох переходить у залежність. Від початку дитину потрібно завантажувати знаннями і роботою. За відсутності такого навантаження дитина пізніше не зможе продуктивно працювати, оскільки не має знань. Наслідки – незадоволення життям і стосунками, нерозуміння і конфлікти тощо.
  12. Часто широко рекламована певними структурами та політичними партіями європейська інтеграція несе в собі загрозу втрати самобутності української нації. Крім того, далеко не весь європейський досвід є позитивним, а деякий просто загрозливий і неприйнятний, зокрема це стосується цінностей і питань сім’ї. Упродовж віків ми назбирали дуже багато хорошого і позитивного. Занедбувати цей досвід недопустимо.
  13. Інтернет. Попри довгий перелік позитивних результатів його існування, ми часто недооцінюємо негативний вплив новітніх технологій. А ще частіше людина не вміє забезпечити правильні баланси і ставлення до них. Інтернет забирає пам’ять, час, зокрема час на спілкування, він перенасичує нас інформацією, часто вводить у віртуальний світ тощо.
  14. Суспільство, яке представляє аборти як звичайну операцію або метод планування сім’ї, породжує примітивне ставлення молоді до інших життєвих питань.
  15. Підміну цінностей можна спостерігати в питаннях віри у вигляді різних проявів сектантстваТощо.

Таким чином, загрозами і наслідками «підміни цінностей» є розчарування, депресія, неможливість знайти однодумців, пасивність, байдужість до того, що відбувається, скептицизм, що доходить до цинізму, посилюється відчуження, почуття самотності, позбавленості сенсу життя та мети, виникає прагнення жити сьогоднішнім днем, пливти за течією, або здійснити суїцид.

 В незалежній Україні питання ціннісних орієнтацій та їхнього формування в української молоді випущені з поля зору тих інституцій, які мали б забезпечувати необхідні знання і формацію молодого покоління українців. Це, насамперед, школа та інші навчальні заклади. Можна стверджувати, що цінності людини впливають на якість і спосіб її життя, а також на суспільство та його розвиток у цілому.

Держава, як інституція зобов’язана забезпечувати в суспільстві таку систему виховання, яка гарантує повноцінну реалізацію особистості в приватному та суспільному житті.

Адріан Буковинський, кандидат філософських наук.

Авторські права захищені. При копіюванні посилання на автора обов’язкове.

 Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

 

 

Загрози та виклики