Новий план пріоритетних дій Уряду на 2021 рік приховує 3 серйозні небезпеки для віруючих та релігійних організацій
Загрози та виклики
09.04.2021
Розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік» від 24 березня 2021 р. №276 затверджено відповідний план, який включає 797 завдань у різних галузях

Вказаний план дій містить низку завдань, які мають тривожні або й небезпечні положення щодо питань моральних цінностей, рівності громадян незалежно від їхніх релігійних переконань, свободи совісті і свободи слова, забезпечення діяльності релігійних організацій:

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

1. Кримінальне покарання просімейних активістів та релігійних діячів за критику ЛГБТ

Пункт 16 плану дій доручає МВС та Національній поліції до грудня 2021 року розробити та подати законопроект про боротьбу з проявами дискримінації, який передбачатиме забезпечення покарання за злочини, скоєні з мотивів нетерпимості за такими додатковими ознаками, як сексуальна орієнтація, транссексуальність. Слід зазначити, що нині стаття 161 Кримінального кодексу не мстить таких ознак як «сексуальна орієнтація» та «транссексуальність».

Нагадаємо, що у нинішньому скликанні на розгляд Верховної Ради України вже вносилася низка законопроектів реєстр. №3316, 3316-2, 3316-3, які були зняті з розгляду, зокрема через активне несприйняття їхніх положень з боку релігійних організацій через просування вказаними законопроектами гендерної ідеології, намагання запровадити кримінальну відповідальність за “приниження гідності осіб чи груп осіб ЛГБТ за ознакою сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності”, що несло загрозу кримінального переслідування учасників сімейних заходів і мирних акцій протесту, спрямованих проти пропаганди гендерної ідеології. Адже релігійні діячі, які критикуватимуть одностатеві відносини та партнерства як аморальні та гріховні, закликатимуть до обмеження пропаганди такого неприродного, розбещеного способу життя, опинялися під загрозою кримінального переслідування лише за свою публічно висловлену позицію.

Спроба повторно внести схожий законопроект щодо переслідування за критику ЛГБТ є не лише небезпечною для реалізації конституційних прав громадян на свободу совісті, свободу слова та вираження поглядів, але й означатиме пряме обмеження прав віруючих громадян, провокуючи протести серед сотень тисяч віруючих громадян, незгідних із законодавчим просуванням аморальної поведінки та заборону на критику подібних проявів.

2. Ратитфікація Стамбульської конвенції, яка вводить гендерну ідеологію

Пункт 21 плану дій передбачає розроблення Міністерством соціальної політики, Мін’юстом і МЗС та подання у квітні 2021 р. Кабінетові Міністрів України чергового законопроекту щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).

Як вже неодноразово наголошувалося представниками релігійної спільноти України, ратифікація вказаної Конвенції не підтримується більшою частиною українською суспільства через те, що вона насправді не вирішує питання ефективної протидії домашньому насильству, але несе загрози інституту сім’ї та традиційним для нашого народу сімейним цінностям, адже під прикриттям боротьби з домашнім насильством несе пропагування гендерної та ЛГБТ-ідеології та зміну законодавства.

Слід враховувати, що наприкінці 2017 р. в Україні було ухвалено низку законів, спрямованих на протидію домашньому насильству, які, згідно з аналізом міжнародних експертів, дають набагато кращі юридичні механізми для боротьби з домашнім насильством, ніж те, що пропонує Стамбульська конвенція. Нині продовжується робота над удосконаленням відповідного законодавства, зокрема за участю представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. 3 лютого 2021 р. Верховною Радою України прийнято у першому читанні проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі (реєстр. №3908-1).

Читайте також: Україні слід готуватися до загострення військового протистояння із Росією, — заступник голови ОП

Водночас ратифікація Конвенції означатиме впровадження у законодавство України соціального поняття «гендер», яке означає соціальні ролі, замість біологічного поняття «стать», викривлення розуміння гендерної рівності, як рівності прав жінок і чоловіків, подальше нав’язування гендерної ідеології, популяризацію у закладах освіти “гендерів” та одностатевих стосунків на шкоду сімейним цінностям українського суспільства. Так, Конвенція прямо передбачає обов’язки держав-підписантів щодо навчання учнів “нестереотипним гендерним ролям” (стаття 14 Конвенції).

Важливо наголосити, що у березні 2021 р. Президент Туреччини Р. Ердоган підписав указ про вихід країни зі Стамбульської конвенції, підписаної 2011 року. Таким чином, Туреччина, яка стала першою країною, що ратифікувала вказану конвенцію, прийняту у Стамбулі, першою вийшла з неї. Питання денонсації Конвенції розглядається урядом Польщі.

На думку представників релігійних організацій, Україні слід відмовитися від ратифікації вказаної Конвенції та її штучного нав’язування українському суспільству, зокрема зважаючи на цілком прогнозований громадський протест у випадку намагань ратифікації вказаної Конвенції. Натомість більш доцільним є подальше удосконалення вітчизняного законодавства щодо протидії домашньому насильству у напрямку збільшення його ефективності.

3. Релігійні організації хочуть позбавити права безкоштовного постійного користування земельними ділянками

Пункт 193 передбачає розроблення Міністерством аграрної політики та продовольства України та подання Кабінетові Міністрів України у травні 2021 року законопроекту щодо внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками. На думку Кабінету Міністрів України, це дозволить збільшити розмір надходжень до бюджету від використання земель.

Відповідно до нині діючої статті 92 Земельного кодексу України, право користуватися земельними ділянками державної та комунальної власності на праві постійного користування мають:

а) підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності;

б) громадські організації осіб з інвалідністю України, їх підприємства (об'єднання), установи та організації;

в) релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, виключно для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення їх діяльності;

….

Окрім цього, стаття 82 Земельного кодексу України позбавляє релігійні організації можливості набувати земельні ділянки у власність.

Отже, у випадку скасування місцевими органами влади для церков права постійного користування земельними ділянками, для релігійних організацій залишиться лише можливість користуватися земельними ділянками державної та комунальної власності на праві оренди, що передбачає, на відміну від права постійного користування, не лише обмежене у часі право користування такими ділянками (не більше 50 років), його платний характер, але й набування такого права лише через проведення земельних торгів, що апріорі ставить релігійні організації у нерівне становище із суб’єктами підприємницької діяльності.

Вказана законодавча ініціатива не лише веде до порушення прав релігійних організацій, суттєвого ускладнення умов їхньої діяльності, а відтак суперечить статті 22 Конституції України, згідно з якою при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, але й містить загрозу штучного загострення державно-конфесійних і міжконфесійних відносин з катастрофічними наслідками для суспільства.

Враховуючи зазначене, якщо ви проти зазначених планів Уряду, закликаємо активно поширювати цю інформацію в соцмережах та активно писати в коментарях, що ви проти, аби показувати урядовцям і депутатам, що суспільство не хоче таких законів!

Всеукраїнський Собор

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

 

 

 

 

Загрози та виклики
Останні новини
Останні новини