Викладання предметів духовно-морального спрямування — нагальна вимога нашого часу
21.08.2020
Триває Всеукраїнський мотиваційний онлайн-марафон «За християнську етику в кожній українській школі» #ХристиянськійЕтицібути

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Незабаром розпочинається новий навчальний рік. Упродовж усіх попередніх навчальних років новий навчальний рік пов’язувався зі звичним словосполученням «учні сядуть за парти». Будемо сподіватися і вірити, що і у цьому навчальному році наші діти сядуть за парти.

Наші діти в школах вивчатимуть різні предмети, продовжуватимуть ті, які вивчалися, і вивчатимуть нові.

Але чи буде серед цих численних шкільних предметів той предмет, який так багато обговорюється в суспільстві, про який стільки дискутують? Предмет, який так люблять діти, предмет, який є унікальним за своїм навчально-виховним потенціалом?

Мова йде про курс «Основи християнської етики», який входить до циклу предметів духовно-морального спрямування.

В Україні курс «Основи християнської етики» організовано розпочав викладатися ще з 1992 року.

На жаль, упродовж останніх років «Курс основи християнської етики» почав системно і масштабно витіснятися з вітчизняної школи.

Які причини такої ситуації? Назвемо деякі з них.

Реформування останніми роками вітчизняної школи, ґрунтування суспільного життя, в тому числі системи освіти, на філософії постмодернізму і гендерній ідеології, витісняють предмети духовно-морального спрямування як такі, що суперечать цій ідеології і заважають її повальному введенню в систему вітчизняної освіти.

Масове зубожіння вітчизняного суспільства, втрата роботи і перспектив її появи, змушують батьків більше уваги приділяти не християнській етиці, а іноземній мові, предметам природничо-математичного циклу, щоб їхнім дітям можна було в перспективі виїхати за кордон на навчання чи роботу.

Чиниться огульна безпідставна критика предмету «Основи християнської етики».

Опоненти християнської етики безпідставно розповсюджують про неї шкідливі стереотипи.

1.Християнська етика це насадження релігії в школі.

Неправда. На уроках християнської етики учні знайомляться з духовно-моральними цінностями християнства. Це не предмет релігії і не предмет віри.

2.Християнську етику викладають священники і залучають дітей до певної конфесії.

Неправда. Християнська етика — міжконфесійний предмет, і його викладають спеціально підготовлені вчителі.

3.Християнська етика в школі порушує Конституцію України.

Неправда. Християнська етика не лише не порушує статтю 35 Конституції, але дає можливість її належним чином виконувати.

Читайте також: Школи і садки мають перевірити на безпечність навчання в умовах COVID-19

У чому важливість і унікальність предметів духовно-морального спрямування, в тому числі основ християнської етики, і чому християнську етику потрібно не лише зберегти, але й примножити у кожній вітчизняній школі?

1.Християнська етика — це предмет, який формує альтернативний світогляд про людину, як творіння Боже, як духовно-фізіологічну особистість, що створена для вічного життя.

2.Християнська етика — це предмет, який має потужний виховний потенціал, який змінює на краще характер дитини, мікроклімат класу і школи. В школах, де належним чином викладається цей предмет, діти не палять, не вживають нецензурних слів, поводять себе належним чином.

3.У сучасній освітній ситуації, коли вчитель школи, на жаль, відсувається лише до ролі тьютера і фасилітатора, а справжніми вчителями стають мобільний телефон і комп’ютер, християнська етика — це єдиний предмет, який може ефективно протидіяти негативному впливу інтернету.

4.Християнська етика — це предмет, який може ефективно протидіяти небаченому сплеску проявів бездуховності і жорстокості серед наших дітей, якими сьогодні рясніє наше життя.

5.Християнська етика — це предмет, який допоможе батькам компенсувати відсутні у них біблійні знання, досвід, і стане надійним помічником у вихованні їхніх дітей.

6.Християнська етика — це предмет, який допоможе дітям у майбутньому створити хороші, гармонійні сім’ї, де можна буде жити в любові і виховувати власних дітей.

7.Християнська етика — це предмет, який в тій чи іншій мірі викладається в абсолютній більшості шкіл країн Європи.

8.Християнська етика — це предмет, на якому діти можуть отримати відповіді на актуальні питання, які їх хвилюють у світлі біблійних цінностей.

9.Християнська етика — це предмет, який на сьогодні має необхідне програмне та навчально-методичне забезпечення.

На кому сьогодні найбільшою мірою лежить відповідальність за викладання предметів духовно-морального спрямування?

Викладання предметів духовно-морального спрямування найбільшою мірою сьогодні залежить від директорів шкіл і батьків. І ми до них звертаємось про допомогу і сприяння у викладанні цих предметів.

Сьогодні, як ніколи раніше, актуально звучать слова Ісуса Христа «Пустіть дітей і не забороняйте їм приходити до Мене, бо таких є Царство Небесне» (Мт.19:14), бо «Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить?»  (Мт.16:26).

Фото

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

 

Останні новини
Останні новини