Про реформування спеціальних закладів освіти України і впровадження інклюзивної освіти говорили на комітетських слуханнях
20.02.2020
Створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї та забезпечення пріоритету сімейних форм влаштування дитини — один з пріоритетів державної політики щодо соціального захисту дітей

Про це заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль заявив під час комітетських слухань на тему ”Реформування спеціальних закладів освіти України та стан впровадження інклюзивної освіти: проблеми і шляхи вирішення”, які відбулися 19 лютого.

”Не кожна дитина в Україні має можливість зростати у сприятливому сімейному оточенні. Бідність родин, складні життєві обставини, недостатність на місцевому рівні послуг з підтримки дітей та сімей з дітьми зумовлюють дитячу бездоглядність, призводять до соціального сирітства”,  заявив заступник міністра.

В Україні функціонує розгалужена система інституційного догляду та виховання дітей, якою передбачено заклади різних типів, форм власності та підпорядкування. В цій системи наразі перебувають близько 100000 дітей різного віку. При цьому 92% з них не є сиротами і мають батьків, продовжив він.

Водночас система інституційного догляду та виховання дітей є не лише затратною, а також неефективною та шкідливою як для самої дитини, так і для її сім’ї та суспільства в цілому,  зауважив Олег Коваль. З огляду на це, за його словами, реформа деінституціалізації, або реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, є одним із пріоритетних напрямів державної соціальної політики.

Розвиток ефективної та спроможної системи підтримки зростання дітей у сім’ї передбачає, зокрема, функціонування мережі та забезпечення надання освітніх, медичних, соціальних, реабілітаційних послуг на рівні територіальної громади, надання послуг з підтримки сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Заступник Міністра поінформував про запровадження з 2017 року нової для України послуги послуги патронату над дитиною за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Послуга патронату над дитиною передбачає тимчасовий догляд та виховання дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин, що спричинили вилучення дитини,  зазначив він.

”Формування суспільної думки щодо важливості виховання та розвитку дитини у сім’ї, неприпустимості розлучення дитини з батьками через особливості її розвитку, негативних наслідків інституційного догляду та виховання для дитини та суспільства в цілому, важливість ролі територіальної громади в забезпеченні найкращих інтересів дітей це основні пріоритети для кожного з нас”, резюмував Олег Коваль.

Джерело: msp.gov.ua