В кожному маленькому невдасі живе чемпіон! Про віру в дітей
Все для сімей
21.02.2021
Чудова історія про віру в своїх діток, про розуміння їх потреб, мотивацію та про те, чому не варто зацьковувати їх непотребом , що нав'язує нам суспільство.

Яков Гехт, реформатор освіти Ізраїлю,  засновник мережі демократичних шкіл, радник шести міністрів освіти цієї країни.

"...Якось до мене прийшла мама із 13-річним сином. Я запитав його: «Які твої сильні сторони?» Хлопчик мовчав… «Про які сильні сторони ви питаєте, - відреагувала мама, - ви ж бачите, які у нього оцінки! Він невдаха..». Я сказав: «Ні-ні, зараз мова не про школу». Трохи подумавши, мама відповіла: «О, він дуже хороший у віндсерфінгу».
Я подивився на хлопчика:
- Вау, добре! Якби у тебе була можливість кожного дня замість школи серфити — це хороша ідея?
- Ні, не дуже, сказав хлопчик.
- Чому, - здивувався я.
- Не кожного дня у нас хороший вітер..
 
Я запитав, чи може він зранку визначити, чи підходить день для віндсерфінгу. Хлопець кивнув. Тоді я запропонував: «Щоранку, коли ти бачитимеш, що погода підходяща, телефонуй нам. Ми будемо попереджати серф-клуб, і ти там займатимешся». Мама була шокована, а я продовжував
- Які предмети ти хотів би вивчати у дні, коли будеш у школі?
- Математику, історію, фізику.
- Навіщо тобі ці предмети?
- Не знаю, просто це те, що ми вчимо в школі..
Я повторив запитання
- Що тобі було б цікаво вивчати?
- Ну, для віндсерфінгу знадобиться метеорологія, фізіологія.
- Дуже добре! Складай графік занять. Можливо, додамо англійську? Ти наче казав, що хочеш серфити по всьому світу?...»

Ізраїль — не найспортивніша країна. У них дуже мало олімпійських медалей, і лише одна золота на останній Олімпіаді 2018 року. І її здобув цей хлопчик. Галь Фрідман.
 
Звісно, вседозволеності теж не потрібно, бо дітки мають зростати у строгій дисципліні та порядку, але розкрити свій внутрішній світ, свої таланти вони можуть лише в атмосфері легкості, волі вибору, відсутності рутинних стандартів, в оточенні, де їх поважають та водночас не дають "схалявити".
 
Діти - не аморфні нерозуміючі тіла, якими необхідно управляти! Вони чудово відчувають свої можливості, вміння і потреби. Але, часом, наш дорослий гіперконтроль блокує їх потенціал. Тому так важливо дослухатись до своїх діток, знаходити їх сильні сторони та сприйти в їх розвитку, у формулюванні цілей та їх досягненні! Також варто не забувати знаходити і працювати над слабинками характеру.
 
Давайте вірити в наших дітей. Завжди. Завжди. Завжди. У кожному маленькому невдасі живе справжній чемпіон!
 


Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Все для сімей
Останні новини
Останні новини