У Хмельницьку "Клуб рибалок" проводив страшокласниками тренінги «про різновиди сексуальної орієнтації»
Загрози та виклики
09.03.2024
Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №29 у Хмельницьку розірвала меморандум про співпрацю з громадською спілкою «Все буде добре» і організацією «Клуб рибалок України». Про це повідомляється у листі від директора школи Станіслава Стремецького до руху «Всі разом!». Саме ці структури реалізують у місті проєкт ТАТОhub, під дахом якого і відбувся спеціалізований тренінг «Про різновиди сексуальної орієнтації» для учнів 11 класу у жовтні торік.

Тоді пресслужба проєкту активно поширювала інформацію у соцмережах про те, як «вдало» вони організували та провели тренінг за участі їхнього «спеціаліста» Василя Купцова. повідомляє Vsirazom.

Міський Департамент освіти і науки і його керівниця Кшановська зняли з себе відповідальність за цей захід, мовляв, не можуть втручатися в діяльність шкіл. Тоді 23 січня рух «Всі разом!» спрямував лист до директора школи №29 Станіслава Стремецького з проханням надати копію меморандуму про співпрацю між навчальним закладом і проєктом «ТАТОhub. Хмельницький». У відповіді навчальний заклад повідомив, що мав підписаний меморандум про співпрацю з громадською спілкою «Все буде добре» – її засновник той самий «Клуб рибалок України». Однак, враховуючи негативний резонанс довкола тренінгу, адміністрація школи припинила співпрацю з ГО «Все буде добре».

Директор школи у відповіді погоджується з позицією «Всі разом!», що проведення подібних тренінгів є недоречним. «Цілком поділяю думку про те, що обговорення таких чутливих тем з дітьми старшого шкільного віку мають проводити в першу чергу батьки і особисто звертатися, в разі необхідності, до профільних спеціалістів чи державних органів», – повідомляється у листі.

Керівництво школи вказує, що підставами для проведення тренінгу були законодавство про так звану протидію насильству та сумнозвісна Стамбульська конвенція.

Звернемо увагу, що на офіційних сторінках проєкту ТАТОhub зазначали, що лекція проводилась за участі їх психолога та команди. Водночас у листі-відповіді адміністрація школи зазначає, що не підписувала ніяких документів з проєктом «ТАТОhub. Хмельницький». Також згадуючи одну з причин анулювання меморандуму про співпрацю: «Їх присутність і участь в проведенні лекції з адміністрацією не погоджувалась, що стало однією з причин припинення співпраці».

Більше того, за попередніми листами від в.о. директора Департаменту освіти і науки Хмельницького Ольги Кшановської дізнались, що заходи ТАТОhub реалізується в рамках фонду ООН у галузі народонаселення (UNPFA), а також є його виконавчим партнером. Вони підписали меморандум, відповідно якому сторони домовилися здійснювати співробітництво в різних сферах, зокрема «створення та забезпечення діяльності ТАТОhub в м. Хмельницькому. Тобто, активно сприяти заходам, тренінгам і лекціям, які проводить ТАТОhub.

Нагадаємо, 16 жовтня у Хмельницькій школі провели спеціально організований захід з ЛГБТ-пропагандою серед підлітків. Після цього, громадська організація «Всі разом!» звернулась до Департаменту освіти та науки Хмельницької міськради з вимогою встановити обставини справи і звільнити з займаних посад осіб, які відповідальні за організацію заходів з пропаганди гомосексуальних стосунків.

Згодом голова «Всі разом!» Руслан Кухарчук тричі спрямовував запити на отримання публічної інформації до міського голови Хмельницького Олександра Симчишина. Також записав відео у якому роз’яснив у чому небезпека ТАТОhub для шкіл. Додатково наголосив на бездіяльності Департаменту у особі пані Кшановської.

Офіс руху «Всі разом!» записав інтерв’ю з Володимиром Швецем – експертом з батьківства у Хмельницькому, який займається цією темою вже 7 років. Він слушно зауважив про явне нестикування аудиторії проєкту, який офіційно позиціонує себе як всеукраїнський проєкт школи батьківства. Попри це водночас проводить тренінги для дітей на теми, що загрожують фізичному, моральному здоров’ю підлітків. Тим більше, без присутності хоч одного з батьків.

Джередо: Vsirazom.

Загрози та виклики