Священника з Херсонщини стратили за відмову перейти до Московського патріархату
09.03.2024
На Херсонщині в селищі Каланчак російськими військовими закатовано і розстріляно настоятеля місцевого храму Православної церкви України (ПЦУ) протоієрея Степана Подольчака. Про це стало відомо 15 лютого.

Напередодні, 13 лютого російські окупанти вдерлися до будинку 59-річного отця Степана Подольчака. Викрали та вивезли в невідомому напрямку, що є звичною практикою окупантів з більшістю українських пасторів та священників. Згодом через два дні, 15 лютого його дружині Галині зателефонували і запросили опізнати тіло померлого. Також у священника залишились діти та онуки. Повідомляє vsirazom.

Степан Подольчак впродовж всього служіння на Херсонщині самотужки будував храм і гуртував громаду Православної церкви України. Проводив службу українською мовою до початку великої війни і продовжив це робити після окупації. Утім, окупанти почали вимагати від настоятеля перейти до Московського патріархату, проте з цим він не міг погодитись.

Оксана Корчинська, координатор фронтових стабілізаційних пунктів, опублікувала пост Романа Грищука, священника ПЦУ, в якому наголошено на справжній причині смерті: «Священик загинув не від випадкового уламку, не від шальної кулі, навіть не через сварку з якимсь піддатим солдатом. Його цілеспрямовано стратили за релігійні переконання. За всіма ознаками, це називається мучеництвом за віру. Світовій громадськості потрібно більше говорити про тортури і вбивства служителів церков за віросповідання. А не про пошкоджені замки на дверях храмів».

Символічним є той факт з життя Степана Ярославовича, що саме 15 лютого у 1998 році його висвятили на служіння у Херсонські області. Про це пише єпископ Херсонський та Каховський ПЦУ Борис (Харко) у Фейсбуці.

Відомо, що восени 2022 року, після звільнення Херсона, предстоятель ПЦУ Епіфаній благословив нагородити Степана Подольчака за служіння в умовах окупації найвищою церковною відзнакою – правом носіння митри (богослужбовий головний убір єпископа та ієреїв, нагороджених за особливі заслуги перед церквою). Однак через окупацію Каланчака нагороду вручити не вдалося.

Джперело  vsirazom.

Останні новини
Останні новини