Трудовий стаж українців за кордоном врахують при обчисленні пенсії - Рада ухвалила закон
Законодавство
25.04.2024
Закон вирішує питання обчислення трудового стажу та суми заробітку українців, які переїхали до України з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №9453, який розв'язує одразу декілька проблемних питань із призначенням пенсій, що виникли через початок повномасштабної російської агресії. Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики, передає Укрінформ.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Так, зазначений закон вирішує питання обчислення трудового стажу та суми заробітку українців, які переїхали до України з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей, і не могли через розірвання дипломатичних відносин з країною-агресором підтвердити, що вони не отримують пенсію від пенсійних органів РФ, і відповідно, отримати призначення пенсії в Україні.

Зокрема, для кримчан скасовано вимогу отримання інформації від Пенсійного фонду РФ. Відтепер людині, яка переїхала з Криму, достатньо подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримувати в Україні. Для розрахунку пенсії можна надати трудову книжку або пенсійну справу (якщо вона є на руках).

Крім того, ухвалений закон вирішує питання обчислення страхового стажу, набутого громадянами України в період роботи в РФ, Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані. Ця можливість була втрачена після виходу Росії і України з Угоди між державами-учасницями СНД про гарантії прав громадян цих країн щодо пенсійного забезпечення.

«Для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення», - зазначають у Мінсоцполітики.

Для нарахування пенсії потрібно буде надати Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу за межами України. При цьому для визначення розміру пенсії будуть враховуватись лише внески/ЄСВ, сплачені в Україні, та стаж роботи, який людина напрацювала до 1 січня 2024 року, а час виходу на пенсію враховуватиме роботу як в Україні, так і за кордоном.

Ухвалений закон також передбачає, що при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота на країну-агресора після 2014 року, зокрема, періоди військової служби у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових або правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне зайняття посад у незаконних органах влади.

Джерело: Укрінформ

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

ЗаконодавствоСуспільство
Останні новини
Останні новини