Тютюнові гіганти відновлюють виробництво в Україні
11.11.2019
Компанії British American Tobacco та JTI заявили про відновлення виробництва на своїх фабриках в Україні: у Прилуках та Кременчуці. Як повідомляють ЗМІ, дане рішення компанії прийняли після зустрічі з Володимиром Зеленським і міністрами, яка відбулася 7 листопада.

На початку жовтня компанії Філіп Морріс, Джей Ті Інтернешнл Компані, Бритіш Американ Тобакко та Імперіал Тобакко заявили, що розглядають можливість скорочення виробництва і подальшого закриття фабрик на території України через прийняття Верховною Радою законопроекту №1049.

Ухвалений 4 жовтня законопроект № 1049 про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування встановлює фіксовану маржу для оптових і роздрібних торговців тютюновими виробами на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни за пачку. 

Даний законопроект корисний тим, що через збільшення ціни на тютюнові вироби, сприяв би зменшенню споживання тютюнових виробів та підвищенню рівня здоров’я населення, але тютюнові гіганти активно борються проти цього.

Європейська Бізнес Асоціація 23 жовтня звернулася до президента України з проханням не підписувати закон № 1049, так як це може мати значний негативний вплив на тютюновий бізнес.

За статистикою, від тютюнової залежності та від хвороб, спричинених курінням, щороку у світі помирають 7 мільйонів людей, в Україні - 120 тисяч чоловік. 

Згідно результатів "Європейського опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин" (ESPAD), проведеного в 2019-му році, більше половини українських підлітків – курили хоча б раз у житті.

Кожен восьмий підліток вперше пробував курити в 14 років. Кожен десятий – вперше спробував сигарети у віці дев'яти років і молодше. Звичка щоденного куріння є у 19,6% підлітків, тобто майже у кожного п'ятого. 

Враховуючи зазначене, збільшення ціни на цигарки дозволило би зменшити споживання тютюнових виробів підлітками. 

Всеукраїнський Собор закликає активно молитися про те, аби влада нашої держави не сприяла поширенню негативних звичок та створювала умови для покращення фізичного і морального здоров'я нації, сприяла розвитку спорту, створенню гуртків для юнацтва та молоді.

Останні новини
Останні новини