У Черкасах пройшла перша сесія Школи християнського лідерства в суспільстві
24.01.2020
Спікерами Школи були голова правління ГО "Східноєвропейська Реформація", директор Східноєвропейського лідерського форуму Ярослав Лукасик та магістр політології, координатор проектів ГО «Східноєвропейська Реформація» Микола Харламенков

Захід, який відбувся 18 грудня, організувала ГО «Рух Реформації». Його відвідали близько 50 учасників.

«Школа християнського лідерства в суспільстві передбачає підготовку людей для активного громадського життя, щоби християни на себе брали відповідальність за ті процеси, які відбуваються у нашому суспільстві. Ми хочемо, щоби християни працювали над тим, щоби бути депутатами, щоби працювати в виконавчих службах, для того, щоби на будь-якому місці де вони вже сьогодні є, вони могли привносити туди християнські цінності», зазначив голова ГО «Рух Реформації» Валерій Бєляєв.

“Вирішив піти на Школу християнського лідерства, бо, на мою думку, наше суспільство треба повністю змінювати. Все, що темне, можна знищити світлом. А світло це ми, християни, коли несем Божі принципи у всі сфери життя, у тому числі і у політику. Особливо для мене близька тема армії, і я бачу потребу у великих змінах там”, зазначив колишній військовий Олександр Пацьора.

Співорганізатор школи та учасник комітету політики ГО «Рух Реформації» Віталій Лушніков зазначив: «Ми живемо в переломний час, в Україні зараз є багато викликів, багато питань. Треба усвідомити, яким чином їх можна вирішувати. На моє глибоке переконання, суспільство діє на підставі своїх духовних цінностей. І хоч ми християнська держава, на українців ще є вплив посткомуністичного суспільства, старих язичницьких світоглядів і переконань. На мій погляд, церква має бути відповіддю на ті виклики, які зараз є перед українським суспільством. Саме церква має бути стовпом та ствердженням істини».

Тема першої лекції: «Виклики для Євангельської церкви в Україні в контексті історичних перетворень». На думку Ярослава, ми живемо в епоху надзвичайно швидких перетворень, які мають величезний вплив на Євангельську церкву та характер її місій в Україні. Зміни відбуваються на глобальному і національному рівнях. Основна ідея лекції полягала в тому, що серед цих динамічних змін Церкві необхідно завжди пам'ятати про те, що найголовніше залишатися вірним всьому, що написане в Біблії, а також доносити це біблійне послання зрозумілою для сучасного покоління мовою.

«Я захоплююсь Черкасами і Черкащиною, її церквами. Церкви, різні лідери, пастори об'єдналися, сполучили свої сили, свої ресурси, доповнили один одного, для того, щоб робити оці проекти, в яких світло Боже доноситься до суспільства, людей та різних сфер життя міста. Це прекрасно, що таке відбувається, і, звичайно, ця Школа допоможе нам навчитися робити все, що ми робимо якісно і професійно», зазначив Ярослав Лукасик.

Микола Харламенков прочитав дві лекції на теми «Місія церкви, прийнята модель політичної діяльності» та «Ліві проти правих, на чиїй стороні християни?». Микола зазначив, що розбіжності в поглядах на політику продовжують гострі суперечки в українському євангельському середовищі. Щоб знайти вихід із цієї ситуації, християнам потрібно глибше розбиратися в темі і визначити для себе, на якому рівні вони хотіли би брати участь у політичному житті країни.

«Я думаю, що церква в Україні починає дозрівати до того, щоби входити в політичну сферу, але для цього треба підняти політичну культуру, тобто без світогляду, без теоретичної бази не можна займатися практичною політикою»,  зазначив Микола Харламенков.

Сесії Школи християнського лідерства в суспільстві будуть відбуватися раз на місяць, серед спікерів організатори планують запрошувати як черкащан, так і представників з усієї України, та інших країн.

Нагадаємо, що відкриття Школи християнського лідерства відбулося 11 грудня. У найближчих планах відкрити такі школи в районах Черкаської області.

Ще є можливість записатися на навчання. Це можна зробити за номерами телефонів +38 (063) 582-01-17; +38 (068) 127-45-41, Тетяна Мельник.

Джерело: R500_Cherkasy