Війни навколо української сім’ї — технології процесу!
Аналітика
04.06.2020
Усі, хто думають про сім’ю, мають одне спільне бажання: кожен хоче щасливо прожити своє життя у шлюбі. Створивши сім’ю і народивши дітей, кожен хоче бути для них хорошими і відповідальними батьками. Це цілком зрозуміле і природнє бажання. Але на практиці все далеко не так, як хочеться

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

По факту переважна більшість пар розлучаються, більше половини українських дітей ростуть без рідного батька. Загальновідомі постулати «Міцна сім’я — міцна держава», «Сім’я — основа суспільства» в нашій країні не реалізовані. Це приводить до сумних, а часто трагічних наслідків як для держави, так і для окремо взятої особи. Як відомо, безболісних і безнаслідкових розривів стосунків не буває. Руйнація сім’ї має негативні наслідки на усіх рівнях: психологічному, моральному, етичному, духовному, економічному, соціальному тощо. Особливо від розриву стосунків батьків страждають діти. Тож чому більшість українських громадян не можуть забезпечити собі те, до чого прагнуть? Які основні причини цих негараздів?

Чи не основною причиною є непідготованість до подружнього життя та відповідального батьківства. Найперше, сім’я повинна показувати приклад своїм дітям, як виявляти любов між подружжям і як відповідально та ефективно виховувати дітей. Але, на жаль, більшість прикладів негативні. Хто ж тоді може допомогти?

У часи незалежності Верховна Рада України два рази робила спробу з’ясувати питання навколо інституції сім’ї. У 2011 та у 2015 роках було проведено парламентські слухання на теми: «Інститут сім’ї в Україні: стан, проблеми та шляхи вирішення» та «Сімейна політика — цілі та завдання». Відповідно до рекомендацій вказаних слухань, зокрема, Міністерству освіти і науки України було доручено:

· забезпечити в навчальних закладах впровадження програм підготовки молоді до подружнього життя та формування відповідального батьківства;

·  забезпечити впровадження у системі освіти програм формування сімейних цінностей на основі національно-культурної спадщини українського суспільства;

· у системі післядипломної освіти продовжити практику впровадження заходів з підвищення кваліфікації педагогів, які викладатимуть програми підготовки до життя в подружжі та відповідального батьківства;

· спрямувати інформаційно-просвітницьку роботу на підготовку молоді подружнього життя;

· сприяти проведенню заходів, присвячених питанням усвідомленого материнства та батьківства.

На виконання вищевказаних нормативних документів, українськими науковцями для учнів 10-11 класів було створено програму «Основи сім’ї» (автор А. Буковинський), яка у листопаді 2018 року отримала «Схвалення для використання у закладах загальної середньої освіти» Науково-методичною комісією з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки.

Програма «Основи сім’ї» це відповідь на актуальну потребу сучасної молодої людини у особистісному розвитку, формуванні життєвої, соціальної, громадянської компетентностей з питань шлюбу, сім’ї та батьківства. 70 тем програми розкривають питання ідентичності, підготовки до створення сім’ї, народження та виховання дітей, а також про світ навколо нас та про місце і роль громадянина у цьому світі.

В переліку тем, зокрема: про любов, довіру, вірність, чесність, про аспекти спілкування, взаємне пізнання, питання зрілості, шлюбу, основи біоетики, стосунки з батьками, аспекти виховання дітей (кожен учень може сформувати свій тато- чи мама-план стосовно виховання своїх майбутніх дітей), творення добра, як правильно розподіляти свій час, життєві цілі, місія та інші теми. Детальніше зі змістом програми можна ознайомитися за посиланням тут.

У 2019 році біля 1000 українських педагогів пройшли курси підвищення кваліфікації за програмою «Основи сім’ї» і 132 українські школи встигли з початку 2019 навчального року ввести цей курс за вибором у свій навчальний календарний план. Організаторами курсів зібрано близько 1000 схвальних відгуків про програму від педагогів, які проходили навчальні курси. А також від шкіл, де ця програма була впроваджена. Навіть за результатами петиції, підписаної вдячними батьками, Тернопільська міська рада прийняла рішення про запровадження курсу «Основи сім’ї» в навчальних закладах міста.

Здавалося б, яка шляхетна мета. Але ж ні!

Серія 1.

У серпні минулого року тодішня радниця Міністра освіти і науки Олена Масалітіна ініціює проведення незалежної експертизи програми. Як результат, в одній фейсбук-групі під електронним зверненням до тодішнього Міністра МОН Ганни Новосад, збирають підписи «стурбованих» батьків з проханням здійснити андидискримінаційну експертизу підручників

МОН перевіряє законність процедур і не знаходить жодних порушень, про що відповідним листом повідомляє заявників.

Але ініціатори звернення не заспокоюються і наймають чотирьох «незалежних експертів», які впродовж двох місяців проводять свою експертизу програми. У листопаді 2019 р. до МОН надходять висновки цих експертів, які розглядаються працівниками МОН відповідно до Закону України «Про звернення громадян». Далі, порушуючи чимало процесуальних процедур, МОН призупиняє дію «Схвалення» програми «Основи сім’ї». Хоча кінцевим завдання ініціаторів атаки на програму було не призупинення, а повністю зняття «Схвалення» програми з подальшою забороною її викладання. В листопаді місяці виконанню цього завдання завадили звернення понад 10000 батьків до МОН, які підтримували програму і вимагали її подальшої реалізації.

2 грудня залучають трьох народних депутатів Я. Зінкевич, І. Климпуш-Цинцадзе та І. Фріз, які підписують звернення до Міністра МОН Г. Новосад з «проханням скасувати схвалення освітнього комплексу «Основи сім’ї»!

3 грудня 76 народних депутатів підписують колективне звернення до Міністра освіти і науки Г. Новосад з вимогами пояснити ситуацію по програмі «Основи сім’ї». Саме це звернення зупинило неправомірні дії щодо програми.

У першій половині грудня автору програми передають матеріали «громадської антидискримінаційної експертизи» з метою усунення виявлених недоліків, тверджень дискусійного характеру та їх обґрунтованого роз’яснення.

Упродовж наступних 2 місяців науковий колектив у складі 12 докторів і кандидатів наук готував відповіді по суті. 14 лютого вони були подані в МОН. З поданими матеріалами (зауваженнями і відповідями на них) можна познайомитися за посиланням тут.

21 лютого в інформаційному агентстві УНІАН автором програми разом із науковцями була проведена прес-конференція на тему «Програма «Основи сім’ї»: виклики та перспективи.

28 лютого подібна прес-конференція була проведена у Львові.

Упродовж 7 тижнів Науково-методична Комісія з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти МОН уважно вивчала подані матеріали і 9 квітня 2020 року ухвалила рішення «Відновити дію схвалення для використання у закладах освіти освітнього комплексу «Основи сім’ї» для учнів 10-11 класів за умови перевидання».

30 квітня 2020 автора програми Адріана Буковинського про це рішення було офіційно повідомлено відповідним листом.

Таким чином, усі спірні питання з’ясовані, рішення прийняте, можна ставити крапку і працювати далі. Але ж ні!

Читайте також: Фейки та правда щодо курсу «Основи сім’ї»

Серія 2.

З початку травня розпочинається чергова брутальна компанія проти програми «Основи сім’ї». Вже правки не цікавлять ідеологів гендерно-нейтральної школи. Тут потрібно нагадати читачу мету недавнього очільника МОН Ганни Новосад щодо майбутніх гендерно-нейтральнх шкіл і її особисте протистояння програмі «Основи сім’ї».

З початку травня нагнітається істерія про нібито ненауковість, а релігійність програми, хоча насправді все до навпаки. Якісь незрозумілі акценти на контрацепції і абортах, хоча з цього приводу ми дали вичерпні відповіді (дивись додаток), особисті образи автора тощо.

Протягом перших 10 днів травня півтора десятки видань звертаються до автора за коментарями. Для мінімізації маніпцуляцій автор ставить вимогу: тільки письмові запитання і, відповідно, письмові відповіді. Тим не менш, публікуються замовні і маніпуляційні сюжети, а подекуди суцільно брехливі. Як наприклад, на сайті «Лівий берег» за авторством Анастасії Іванців.

Автору програми приходиться реагувати і подавати на цьому ж сайті свою статтю-відповідь.

Все-таки, коли ресурс вичерпується і журналісти розуміють, що з програмою усе в порядку, то застосовується нова технологія — нахабний обман. На вебсайті інтернет-видання bit.ua читачам пропонується пройти тест, створений по програмі «Основи сім’ї» «фахівцями» цього ж видання.

Побачивши, що фейк-тест створює нездоровий ажіотаж, чиновниця Кабінету Міністрів, Урядова уповноважена з гендерної політики Катерина Левченко пропонує на своїй сторінці усім складати цей тест і поширювати його.

Принагідно поставлю запитання: по якому праву представник Кабінету Міністрів так нахабно обманює українських громадян? Чи, можливо, інтелектуальних здібностей не вистачило розпізнати брудну і очорнюючу маніпуляцію? Ми опублікували короткий аналіз цієї інформаційно-маніпуляційної технології.

А останніми днями в процес додається новизна. Програму «Основи сім’ї» почали протиставляти сексуальній освіті. На лице груба маніпуляція! Але укладачів маніпуляційних сюжетів це мало цікавить, і вони із завзяттям починають формувати нову реальність. Ось 2 сюжети за останній тиждень.

23 травня на сайті «Лівий берег» виходить стаття «Чому українським підліткам потрібна сексуальна освіта?». Вже в другому абзаці статті звертається увага читача на курс «Основи сім’ї» з посиланням на брехливу, фейкову і очорнюючу статтю стосовно курсу на цьому ж порталі, про яку ми вже згадували вище. Далі наголошується на християнському бачені сексуального і подружнього життя. І відразу риторичні запитання «Чи підходить таке бачення дітям? Чи повинні подібні дисципліни взагалі викладатися у навчальних закладах?» Цікаво, що авторка цих дописів одна і таж сама людина — Анастасія Іванців. Вона добре знала про свою написану неправду, так як інформацію про це я опублікував у себе на сторінці. Попросити вибачення за брехню в неї духу не вистачає, але продовжувати маніпуляції можна і надалі.

Це не тільки яскравий приклад дискредитації професії журналіста, а і приклад маніпуляції суспільною свідомістю.

25 травня на телеканалі «Інтер» виходить інформаційний сюжет під назвою «Християнські догми чи сучасне сексуальне виховання: батьків обурив підручник з «Основ сім’ї»?» (дивитися з 41.14 по 45.55 хвилини).

Говориться, що на підручник в МОН поскаржилися деякі батьки, але не говориться, що на підтримку програми в МОН звернулися понад 10000 батьків.

Далі йде коментар учня 11 класу, який говорить про якихось «дядіньків», які до них приходили і щось розповідали. Хто приходив і до чого тут програма «Основи сім’ї», не зрозуміло взагалі.

Потім журналіст за кадром говорить про предмет «Сексуальна освіта» і відразу, без усякої зв’язки, переходить до коментаря в. о. Міністра МОН Любомири Мандзій щодо програми «Основи сім’ї».

Потім журналіст говорить, що спроба додати предмет факультативно в деяких школах викликала скандал. НЕПРАВДА! Ні в одній з 132 школах, де викладався цей предмет в 2019 році, ні одного скандалу не було. А подяки були!

Потім ідуть цитати, як завжди вирвані з контексту. Зокрема, перші цитати стосуються теми «Сексуальна зрілість», в якій наводяться деякі факти про наслідки співжиття з різними статевими партнерами до створення сім’ї.

Потім іде маніпуляція від однієї особи, засновниці «Батьки SOS», яка говорить про відвертий християнський компонент у підручниках. Хоча насправді в підручниках відвертий науковий компонент, що визнано МОН і тими десятками науковців, які брали участь у праці над програмою.

Обурення викликає ціна підручників — 250 гривень за комплект. Держава не фінансує друк підручників, які передбачені як предмет за вибором. Тому вони друкуються за приватний кошт і безкоштовно роздаватися не можуть. Але і збором коштів від батьків ми не займаємося. Ті школи, які закупили підручники, закупили їх за кошти благодійників. А більшість шкіл працювали без підручників. Вчителі мали свої примірники і працювали з учнями, робивши за потреби ксерокопії. Хоча при бажанні кожен бажаючий може їх придбати на сайті програми http://osnovy.info/ А якщо знайдеться меценат, то ми забезпечимо ними кожну школу безкоштовно.

Потім знову коментар в.о. Міністра МОН Л. Мандзій, суть якого полягає в тому, що підручники легальні, і після доопрацювання будуть використовуватися в школах за вибором батьків та учнів.

І як висновок, автори сюжету, опираючись на думку багатьох батьків і анонімних вчителів, роблять заключення, що, якщо вітчизняні підручники не відповідають викликам часу, то Україні варто перейняти досвід сусідів. І як приклад, наводять факт, що в більшості країн ЄС дисципліна «сексуальне виховання» є обов’язковою у школах.

Шановні батьки! Для ваших дітей вже написали не один підручник за кордоном, і відповідні гранди виділили, і ще виділять стільки, скільки буде потрібно.

А вам, батьки українських дітей, яка освіта потрібна стосовно підготовки до дорослого життя?

ВІЙНА ТРИВАЄ! СЬОГОДНІ ВИБІР РОБЛЯТЬ ЗА ВАС, АЛЕ ДЛЯ ВАШИХ ДІТЕЙ!

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Адріан Буковинський,

доктор філософії, автор програми «Основи сім’ї»

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

 

 

Аналітика
Останні новини
Останні новини