Релігійні та громадянські організації України розробляли спільну стратегію з подолання епідемії ВІЛ/СНІДу
23.10.2019
Чергова зустріч представників конфесій України з метою напрацювати спільні стратегії щодо допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІДом в Україні відбулася з 16 по 19 жовтня

Захід був проведений комісією соціального служіння при Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) ВРЦіРО за участі ООН та за участі таких організацій, як Eleos, 100%life, UNAIDS, Альянс громадського здоров’я, клініки “Ангелія”, йдеться на сайті angelia.ua.

На робочій зустрічі був зроблений аналіз вже проведеної роботи в даному напрямку, основними результатами чого є налагоджена співпраця різних релігійних організацій, які входять до складу ВРЦіРО. Також було відмічено позитивну діяльність ВРЦіРО у взаємодії з державними та недержавними організаціями задля подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні.

Однак метою цієї робочої зустрічі було визначення сучасних викликів для релігійних організацій у питанні боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу. Так, було вирішено покращити взаємодію між релігійними організаціями, максимально задіяти можливі ресурси, зокрема інформаційні та людські.

Вкрай важливою є інформаційна робота у боротьбі з ВІЛ/СНІДом, адже на сьогодні в Україні і тестування, і лікування, і супровід щодо ВІЛ/СНІДу є безкоштовним. Саме це мають знати всі люди та максимально користуватися даними послугами задля збереження свого здоров`я.

Важливим є і те, що, піклуючись про власне здоров`я, людина дбає і про оточуючих. Зниження імунітету має вкрай важкі наслідки: імовірність туберкульозу та інших захворювань, саме тому і важливо постійно контролювати свій імунітет. А у разі виявлення ВІЛ, чим раніше почнеться лікування, тим кращим буде стан людини. Знову ж таки, лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу в Україні безкоштовне.

Громадські та пацієнтські організації представили статистику та розповіли про сучасний стан щодо захворюваності на ВІЛ/СНІД та інші хвороби, які з цим пов`язані, в Україні та світі, а також висловили свою подяку ВРЦіРО за увагу даній темі і бажання допомагати.

Одним із викликів було визначено подолання стигми в питанні ВІЛ/СНІДу серед релігійного співтовариства. Саме стигма інколи заважає отримати доступ до інформації та зробити один простий крок: тест на ВІЛ. Але саме цей простий крок може врятувати мільйони життів, зробити життя більш якіснішим та безпечним і сприяти благополуччю.

Зі свого боку, релігійні організації бажають бачити суспільство не тільки фізично, але й духовно здоровим, тобто прагнуть цілісного відновлення людини. Це теж буде враховано в подальшій роботі релігійних організацій в напрямку співпраці протидії епідемії ВІЛ/СНІДу.

Всі погодилися з тим, що Церква (релігійна організація) має бути місцем безмежної доброти та співчуття, де хвора людина зможе отримати підтримку і допомогу.

Таким чином, були розроблені конкретні напрямки стратегії щодо участі релігійних організацій України у подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу. А разом із тим, спільна співпраця у цьому питанні є чудовим напрацюванням співробітництва між релігійними та нерелігійними організаціями, що допоможе у майбутньому долати інші виклики зокрема в галузі громадського здоров`я.

За відгуками учасників, представників нерелігійних та пацієнтських організацій, атмосфера зустрічі була «робоча, дуже приємна, душевна і духовна».

Джерело: angelia.ua