Як підписати декларацію з сімейним лікарем під час карантину в Україні, без якої не можна консультуватися про коронавірус
31.03.2020
Куди звертатися, якщо ви захворіли під час епідемії коронавірусу та карантину, але досі не маєте сімейного лікаря, та чи можна підписати декларацію онлайн

Сухий кашель, підвищена температура тіла, задишка — якщо у вас спостерігаються схожі симптоми, Міністерство охорони здоров’я радить терміново повідомити про це вашого сімейного лікаря. Спеціаліст надасть необхідні консультації та вирішить, чи потрібно вам проходити тест на коронавірус, йдеться на сайті nv.ua.

Якщо у вас досі немає сімейного лікаря, ви можете укласти декларацію зараз, розповідає сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська. Для цього зверніться до найближчої поліклініки. Зателефонуйте до реєстратури та поцікавтесь, у кого з лікарів ще є місця на підпис декларації. Також лікаря можна вибрати за відгуками друзів та знайомих. При цьому, ваша прописка не грає жодної ролі — ви більше не прив’язані до місця офіційної реєстрації.

Більше про те, що саме входить до обов’язків сімейного лікаря та як відбуваються консультації, можна дізнатися на сайті інформаційної кампанії Твій сімейний лікар.

«Деякі заклади на час карантину допускають укладення декларації дистанційно з тим, щоб після зняття обмежень одразу прийти і підписати документ. Дізнатися, чи така функція доступна у вашому медзакладі, можна, зателефонувавши до реєстратури», — каже Дмитрієвська. Номер телефону реєстратури у вашій поліклініці шукайте на сайті helsi.me.

За словами лікарки, українські медики мають повне право не приймати людей, в яких не укладена декларація, адже на цю процедуру держава виділяла цілих два роки. Виняток — екстрені ситуації, де на кону порятунок життя. Власне, такі, як підозра на коронавірус.

«Якщо людина звертається з невідкладним станом, її всюди приймають і без декларації. Але прояви ГРВІ — це не невідкладний стан. Так само оформлення документів: лікарняних, довідок — це тільки за декларацією. Декларація — це точка входу в медичну систему», — коментує важливість укладення декларації Дмитрієвська.

Якщо різке погіршення стану трапилося вдома, краще одразу викликати швидку за коротким номером 103, а не гаяти часу на походи до поліклініки, наголошує лікарка. Проте зараз швидка допомога приїжджає на виклики, тільки якщо є серйозні симптоми, як-от порушене дихання або висока температура, яка не збивається, додає Дмитрієвська.

За будь-якими питаннями щодо розповсюдження коронавірусної інфекції в Україні, симптомів тощо лікарка радить звертатися на гарячу лінію МОЗ за телефоном 0−800−505−201, до Центру громадського здоров’я за номером +38 044 425-4- 54. Також можна подзвонити на Урядовий контакт-центр за номером 1545, або на обласну гарячу лінію.

Всеукраїнський Собор закликає звершувати молитви за людей, які захворіли на коронавірусну хворобу, за тих, хто втратив через неї рідних та близьких, а також за Божий захист та зцілення людей нашої країни та усього світу.

Читайте також Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Олександра Горчинська

Джерело: nv.ua

Ілюстрація: Міністерство охорони здоров'я

Останні новини
Останні новини